Un vidre, on posa rebaixes, reflexa el carrer

Els consumidors espanyols es bolquen a les xarxes durant el Black Friday

Les vendes s'incrementen al voltant d'un 700% en els dies previs i durant el Black Friday a Espanya

El Black Friday és una tradició anglosaxona que ha estat adoptada pels espanyols des d'inicis de la dècada del 2010, celebrant-se aquesta ocasió el quart divendres de novembre de cada any.

Enguany, a causa de la pandèmia de la Covid-19, el Black Friday ha pres un nou format. Milions de compradors es bolquen a les diferents botigues en línia com Amazon.com per a aprofitar els múltiples descomptes, i aquest fenomen serà també seguit de prop pels qui inverteixen en el mercat de valors.

En aquest sentit, si ets un inversor principiant, potser vols conèixer algunes estadístiques més interessants sobre el Black Friday a Espanya que poden ajudar-te a comprendre l'impacte que aquest esdeveniment té en els nivells de venda de diferents companyies en aquest país i a escala global.

Els més venuts del Black Friday espanyol

El líder indiscutible de les vendes durant el Black Friday a Espanya — en termes d'intenció de compra — és el sector de la moda, d'acord amb estadístiques del lloc web Statista, les quals suggereixen que més de 53% dels espanyols enquestats tenen planejat adquirir peces de vestir durant aquest esdeveniment.

Tot seguit, els sectors de calçat, electrònica de consum, i telecomunicacions van evidenciar una intenció de compra major al 30%, igual que el segment de botiga de joguines, la qual cosa té sentit, ja que aquesta data està bastant prop de la festa nadalenca.

Mentrestant, les estadístiques del portal Finder.com suggereixen que els detallistes més freqüentats pels consumidors durant el Black Friday són Walmart, Amazon, BestBuy, Target, HomeDepot, Costco, i Lowe's.

D'altra banda, normalment s'espera que els productes electrònics liderin les vendes — especialment aquells que ofereixen descomptes majors al 20% al seu preu tradicional — i entre els més populars es troben els Smart TV, els auriculars Bluetooth, i les robo-aspiradores.

Qui compra durant el Black Friday?

D'acord amb l'estudi realitzat per Finder, 60% o més dels enquestats se senten motivats a realitzar compres durant el Black Friday, sent el segment de majors de 65 anys els que més mostren intencions de fer-ho.

Addicionalment, si bé les dones superen als homes en termes d'intenció de compra, la diferència entre un gènere i un altre no és molt significativa tenint en compte que 70% de les dones diuen tenir el desig de realitzar compres en comparació al 63% dels enquestats del gènere masculí.

D'altra banda, cal destacar que, en mitjana, els espanyols van indicar que se sentirien fortament atrets a realitzar compres si els descomptes oferts superen el 60% — una xifra una miqueta alta en comparació amb compradors del Regne Unit i Alemanya, els qui van indicar que considerarien realitzar una transacció si el descompte ascendeix a 40% o 50%.

En mitjana, cada espanyol compra 4 productes durant el Black Friday, amb la despesa mitjana rondant els 210 € per a 2020.

És el Black Friday un esdeveniment important per als detallistes espanyols? Només per a fer-se una idea, les vendes s'incrementen al voltant d'un 700% en els dies previs i durant el Black Friday a Espanya.

D'acord amb les estimacions del 2019, el Black Friday va atreure un total aproximat d'1,8 bilions d'euros en vendes, representant un 0,14% del producte intern brut espanyol per a aquest any.

Enguany, a causa de la pandèmia, algunes estadístiques suggerien que les vendes online s'impulsarien entre 20% i 40% comparat amb l'any anterior a causa de la contingència, mentre que els majors guanyadors d'aquesta cita serien les empreses que ofereixin les millors promocions amb menors temps de lliurament.

Seguit al Black Friday, els consumidors esperen amb ganes el conegut Cyber Monday, on els descomptes i promocions es concentren en articles del segment tecnològic.

Entre els més buscats del moment està una recent incorporació al mercat, la PlayStation 5, una situació que vaticina un futur interessant per a les accions de la japonesa Sony (SNE).

El Black Friday a Espanya és una interessant oportunitat tant per a compradors com per a inversors, ja que els resultats d'aquest important esdeveniment comercial poden ser interpretats com un senyal de com l'economia està reaccionant a les recents mesures de confinament implementades durant la segona ona del virus.

Un fort auge en les vendes online marcaria un canvi positiu per al sector e-commerce a Espanya, mentre que els tradicionals amb poca presència en línia poden estar a portes d'un canvi de paradigma que afectaria els seus negocis a mitjà i llarg termini.