Foto d'uns talls de pernil.

Cop per als nutricionistes que criticaven el pernil: un nou estudi ho canvia tot

T'agrada el pernil salat? Si és que sí, possiblement et sorprendran els resultats d'un estudi publicat recentment

El pernil salat sovint tendeix a considerar-se una opció simple, senzilla i deliciosa per a infinitat d'elaboracions a la cuina i de moments. A més, encara que sigui molt popular, la veritat és que hi ha diferents mites al voltant de les seves propietats.

D'una banda, n'hi ha que lloen la seva bona influència sobre el nostre organisme. En canvi, molts creuen que el seu consum pot ser perjudicial per a la nostra salut. Per sort, un estudi ha pogut confirmar si realment afecta negativament o no la pressió arterial.

Què ha descobert el recent estudi sobre el pernil salat?

La pregunta respecte a com afecta el pernil la nostra pressió arterial es va resoldre el XI Congrés Mundial del Pernil (XICMJ), en què diferents experts van exposar diferents projectes de recerca. Allà, s'hi va presentar un estudi que ha confirmat que el consum regular de pernil salat no augmentaria la pressió arterial.

Per arribar a aquesta conclusió, professors de la Universitat Católica San Antonio de Murcia (UCAM) han detallat les conclusions de l'estudi BACCHUS (Cardiovascular benefits from food bioactives).

Perni salat
El pernil podria no ser perjudicial per la pressió arterial | GETTY IMAGES

Aquest projecte va ser dut a terme l'any 2016. S'hi va comprovar que aquells que consumien més quantitat de pernil salat no patien més pressió arterial que els que n'havien ingerit menys. I tot això malgrat ingerir 1,5 grams extra de clorur de sodi.

En aquesta investigació hi van participar un total de 54 individus amb una pressió arterial de 130/80 mm Hg. Segons van afirmar, els resultats preliminars destrossarien els prejudicis del consum de pernil salat en pacients crònics cardiovasculars. I passaria, a més, a ser considerat com un aliment les qualitats nutritives del qual podria aportar beneficis sobre la salut cardiovascular.

Altres conclusions importants sobre el pernil

Després d'aquests resultats, l'equip va decidir continuar investigant per demostrar els beneficis del consum regular de pernil. Això sí, sempre amb un estricte control del nivell de concentració de sal. En aquest sentit, es va demostrar que aquest aliment tan conegut fins i tot aportava beneficis cardiovasculars.

Efectivament, després de donar als pacients per menjar 80 grams de pernil salat al dia durant 30 dies (en contrast amb un altre grup que va consumir 100 grams de pernil dolç), van descobrir que la pressió arterial havia baixat 2,4 mm Hg. A més, també van veure que el colesterol sèric havia disminuir, i que la glucèmia no s'havia modificat de manera significativa. Per tant, sempre que el pernil salat tingui un baix contingut en sal, segons sembla, seria beneficiós per a la salut cardiovascular.

Foto d'uns talls de pernil.
La millor opció és menjar pernil, però sense passar-se | Getty Images

 

Quines són les seves propietats nutritives?

Com que és ric en proteïnes, dues bones rodanxes (uns 100 grams) aporten tant com un entrecot. A més, el pernil no aporta més del 3% de greix i 120 calories per cada 100 grams. A diferència del que se sol pensar, és una opció perfecta en cas de sobrepès o quan seguim una determinada dieta per aprimar-nos.

Tot i que és cert que el pernil salat tendeix a tenir una mica més de greix, amb un 12% de lípids, els seus greixos són parcialment visibles i es poden eliminar al plat. També és una bona font de zinc i de ferro de fàcil assimilació, oligoelements essencials per a les defenses immunitàries. Les seves vitamines , en canvi, B1, B3 i B6, són essencials per a la producció de glòbuls vermells (contra l'anèmia).

Tot i el seu alt contingut en proteïnes, i les seves qualitats nutritives, hi ha un problema. I és que el seu inconvenient més gran és la sal. Aporta 1,8 grams per cada 100 grams de pernil dolç i fins i tot pot arribar als 6 grams. És molt,  especialment quan s'aconsella no superar els 6 grams de sal al dia.

▶️ Vídeo del dia

Per això és recomanable apostar pel pernil, però sempre fent-ne un ús responsable. Si no se n'abusa, es pot gaudir de tots els seus beneficis sense preocupar-se per l'organisme.