Foto d'uns talls de pernil.

L'últim descobriment sobre el pernil deixa bocabadats tots els científics

L'últim descobriment sobre aquest aliment ha sorprès tothom

Un nou estudi podria avalar un dels beneficis que més criden l'atenció del pernil. Gràcies a ell, podries estar protegint-te d'una malaltia cardiovascular molt comuna a la població europea. A partir d'ara, voldràs que formi part de tots els teus àpats.

El pernil podria ser efectiu per tractar una afecció cardiovascular

El pernil salat és un dels aliments estrella i més característics de la gastronomia espanyola. De fet, ser un dels ingredients típics a l'esmorzar i forma part del tradicional pa torrat amb tomàquet, pernil i oli d'oliva verge extra.

La veritat és que una investigació liderada per El Pozo Alimentación amb la Universitat Catòlica San Antonio de Múrcia i l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments ha trobat una cosa que de ben segur que agradarà als amants del pernil.

Foto d'uns talls de pernil.
El pernil salat, a més de bo, és una opció ideal quan no es consumeix en excés. | Getty Images
 

I és que, pel que sembla, el consum de pernil salat baix en sal i de llarga curació podria contribuir a millorar la salut cardiovascular. Això es deu a l'aportació d'una sèrie de pèptids bioactius capaços de disminuir la pressió arterial, especialment en aquelles persones amb tensió arterial alta. Els resultats d'aquest estudi suggeririen que el consum regular de pernil salat baix en sal milloraria el perfil lipídic i el metabolisme glucèmic.

Cal destacar que les conclusions d'aquesta investigació nutricional van ser presentades durant la celebració del XIè Congrés Mundial del Pernil. I es presentaran també al futur Congrés Nacional d'Hipertensió Arterial.

▶️ Vídeo del dia

Quines són les conseqüències de la hipertensió arterial a la nostra salut?

En cas de patir hipertensió arterial, no hi ha cap mena de dubte que el cor és un dels òrgans més afectats. Saps per què? Perquè el cor tendeix a augmentar la seva activitat. I, de mica en mica, pot mostrar de manera gradual símptomes associats a la fatiga. Amb el temps, pot conduir a l'aparició d'insuficiència.

D'altra banda, les artèries tendeixen a endurir-se sota l'efecte de la pressió causada per aquesta afecció. De fet, se sap que la hipertensió pot causar petites lesions a les parets dels vasos sanguinis.

Foto d'un metge mirant la tensió.
És important mirar-se la tensió arterial de tant en tant. | Getty Images
 

Alhora, aquestes petites lesions poden ser la causa del desenvolupament de l'ateroesclerosi. Aleshores, els vasos poden quedar obstruïts, un fet que pot tenir greus conseqüències. Per exemple, poden provocar infarts o ictus.

A més, els ronyons també solen ser un dels òrgans més afectats. I és que molts estudis han mostrat que la hipertensió pot ser, en part, responsable de la insuficiència renal.

Com es pot saber si tens hipertensió?

Solem pensar que la hipertensió arterial és un problema de persones grans o de qui pateix problemes de sobrepès o obesitat, però en realitat no és així. De fet, podem ser joves i tenir la tensió arterial elevada, fins i tot, sense assabentar-nos-en. Com hem vist, la hipertensió arterial no presenta símptomes fins que és tard.

Per això, és evident que el més recomanable és mesurar-nos la pressió arterial de manera regular, de tant en tant. Fins i tot, encara que siguem joves. Una bona opció és disposar d'un tensiòmetre digital a casa, que és un dispositiu molt útil per mesurar la pressió arterial.

A més de ser econòmic, és realment útil, ja que té senyals d'alarma que s'activen quan algun paràmetre és fora del normal. Això ens pot servir d'alerta.