Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
gelats

La dieta secreta de l'estiu: perd pes i cuida la salut sense deixar de menjar gelats

Menjar gelats i cuidar la salut és possible. Descobreix-ho!

Tot i que els gelats són un d'aquells productes que es poden consumir durant tot l'any, la veritat és que, a l'estiu, el consum i la venda se'n disparen exponencialment. És un fet completament normal, perquè el seu sabor i frescor ajuden a pal·liar la xafogor provocada per les altes temperatures.

Menjar gelats estant a dieta… Sí o no?

La resposta és: depèn. Si ens cenyim a les dades, al nostre país podem arribar a consumir fins a 149 milions de litres de gelat, només entre els mesos de juny del 2020 i maig del 2021. Aquesta dada, que a priori pot passar desapercebuda, ha augmentat un 4 % respecte a l'any anterior.

Mariona Bolfegó, professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), apunta que el més preocupant de tot això és el tipus de gelats que sol menjar la gent. Així doncs, assenyala els gelats ultraprocessats com els més consumits per la població en general.

Primer pla d'un gelat de vainilla.
Podem arribar a consumir fins a 149 milions de litres de gelat en, pràcticament, un any. | Getty Images

Sigui a terrina, a boles o a paquets individuals, aquest tipus de gelats solen ser els preferits a l'estiu. Si tenim present la recomanació de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), comprovarem que el consum de sucre màxim recomanat se situa en 25 grams per dia.

Doncs bé, la composició de la majoria d'aquests gelats excedeix, gairebé de manera abismal, aquesta recomanació. Només cal anar a qualsevol supermercat i fixar-nos en la composició d'una caixa de gelats aleatòria: veurem que la quantitat de sucre que conté és extremadament perjudicial.

«Els gelats d'aigua i els gelats a base de llet o nata tenen un alt contingut de sucres (sacarosa, glucosa, etc.), que representa com a mínim entre un 20 % i un 30 % del pes total. Dues boles de gelat petites o un pol de gel contenen uns 25 grams de sucre, l'equivalent a quatre cullerades de postres de sucre», assenyala Bolfegó.

Si prenem com a referència aquesta informació, ens adonarem que ja no podríem consumir res més de sucre en tot el dia. Haurem sobrepassat el màxim indicat segons l'OMS. Però lluny de la realitat, hi ha persones que no paren atenció a aquestes quantitats.

La relació entre el consum i la diabetis

Els gelats, consumits tant per adults com per nens, poden representar algun risc… sobretot, si es pateix alguna malaltia, com ara la diabetis. En aquest sentit, és molt important saber escollir el tipus de gelat que es consumeix i la composició.

Tres pots amb batut de fruita
Els batuts casolans són una alternativa molt saludable als gelats comercials. | Getty Images

Evidentment, si hi ha cap dubte, sempre és aconsellable mirar l'etiqueta nutricional. Per a les persones diabètiques, els gelats amb sucres, greixos i additius poden ser especialment perjudicials. La raó n'és, principalment, els efectes que poden enfrontar-se a causa dels nivells de glucosa a la sang.

Altres alternatives que hauries de valorar

Si hi ha alguna cosa clara en tot això és que els gelats, com menys ingredients, millor. No es tracta de privar-nos del consum a l'estiu, sinó de conèixer i buscar altres opcions molt més saludables. A més… podem continuar mantenint aquest deliciós sabor!

Una alternativa saludable podria ser que t'animessis a fer tu mateix els teus gelats. Per això, pots optar per escollir fruita de temporada (o aquella que més et vingui de gust), triturar-la i congelar-la. També pots recórrer a fer batuts amb iogurt o llet, i afegir-los toppings que faran potenciar el seu sabor, com ara la fruita seca, el cacau, etc.

Es tracta d'una manera de mantenir-nos hidratats sense renunciar al plaer dels sabors. És evident que, durant l'estiu, l'únic que volem és recórrer a aliments fresquets. D'aquesta manera, ho seguim fent, però amb un plus… I és que tenim en compte la nostra salut!