Cada inici d'any es presenta difícil per a la població a causa de l'anomenada 'costa de gener'. Les despeses que suposa tancar l'any anterior deixa grans conseqüències en l'economia familiar, que en aquest 2021 estarà més debilitada que mai a causa de la crisi del coronavirus.
El desastre sanitari, social i econòmic que ha suposat la pandèmia ha generat un caos que també condiciona molt les decisions sobre els preus. Així, el nou any portarà previsiblement rebaixes, amb l'objectiu d'alleujar una mica l'economia familiar.
Però també portarà com a conseqüència la pujada d'alguns preus i impostos, així com la congelació d'algunes de les prestacions més importants del nostre país.
Les rebaixes de preus previstes per al 2021
Aquest any 2021 començarà amb tres rebaixes importants que afecten una gran majoria de la població. La primera és una notable reducció del preu de les autopistes de peatges, que aquest pròxim any seran més barates.
D'acord amb la fórmula automàtica de càlcul que el sector va pactar amb el govern espanyol el 2002 basant-se l'IPC i l'evolució del trànsit durant aquest any marcat per la pandèmia, es produirà un descens de les tarifes del 0,11%. Serà el primer any de reducció després de tres anys de pujada. El 2020 els peatges van pujar un 0,84%, el 2019 ho van fer un 1,67% i el 2018, un 1,91%.
La segona gran rebaixa d'aquest any 2021 serà la que afectarà el rebut de la llum, que inicia el camí cap al seu abaratiment.
El govern espanyol ha decidit congelar durant els primers mesos de 2021 la part fixa de la factura de la llum, els denominats peatges i càrrecs elèctrics, almenys, fins a la data de l'1 d'abril.
En aquesta mateixa data entrarà en vigor una nova estructura del rebut que introdueix la simplificació dels períodes horaris, un canvi que en teoria hauria de baixar el rebut i facilitar l'estalvi dels consumidors.
A més, aquest mateix any que entra, el govern espanyol posarà en marxa la creació de Fons Nacional per a la Sostenibilitat del Sistema Elèctric. Segons la previsió del Ministeri de Transició Ecològica, aquest pla comportarà una rebaixa del rebut de la llum del 13% durant els cinc anys següents a la seva posada en marxa.
En tercer lloc, trobem una reducció que afecta el límit de deducció dels plans de pensions. El límit màxim de deducció per les aportacions a plans de pensions personals passa de 8.000 a 2.000 euros, una mesura que s'ha pres després d'analitzar que el benefici fiscal d'aquests productes afavoreix a les rendes més altes.
Les congelacions de preus pactades per al 2021
Per a aquest any 2021 trobem dues congelacions importants que afectaran el salari mínim i a les tarifes de Renfe. El govern espanyol ha aprovat en l'última setmana de l'any una pròrroga del Salari Mínim Interprofessional (SMI) vigent, 950 euros per 14 pagues, un indicador que començarà el nou any congelat tot i els intents del govern espanyol per abordar una nova pujada.
A més, les tarifes de Renfe no patiran canvis aquest 2021 per garantir la demanda en un any en què arribaran al mercat nous competidors per als trens d'alta velocitat. Tampoc augmentarà el preu de la bombona de butà, que començarà l'any costant 12,68 euros.
Les pujades de preus que marcaran el 2021
D'aquesta manera, només hi trobem sis productes, serveis o prestacions que reduiran o congelaran els seus preus de cara a l'any vinent. La resta són pujades, la majoria fiscals, que tenen com a objectiu aconseguir una major equitat entre les rendes més riques i les més pobres.
D'aquesta manera, el govern espanyol ha aprovat per a aquest 2021 una pujada de fins a tres punts més d'IRPF per a les rendes que superin a l'any més de 200.000 euros — del 23 al 26% —. També ha elevat en un punt — del 2,5 al 3,5% — l'impost al patrimoni per a fortunes de més de 10 milions d'euros.
A l'altre costat de la balança, el Govern ha apostat per incrementar les prestacions que perceben els col·lectius més vulnerables. És el cas dels jubilats, les pensions s'incrementaran entre el 0,9 i l'1,8%. El mateix succeeix amb l'Ingrés Mínim Vital, que ha pujat un 1,8% perquè està vinculat a l'evolució de les pensions no contributives.
També trobem una altra pujada fiscal que afectarà les begudes edulcorades i ensucrades, que passaran de pagar un 10% per aquest impost a tributar al tipus màxim del 21%. Per la seva banda, la factura de gas pujarà de mitjana gairebé un 6%.
A més, durant aquest 2021 serà més car comprar-se un cotxe i contractar els serveis de Movistar. L'1 de gener entrarà en vigor la nova normativa WLTP per mesurar les emissions, que suposarà un increment en l'impost de matriculació. Aquest mateix mes la quota mensual d'algunes operadores com Movistar també pujaran entre 2 i 3 euros.