Un carro de la compra en un passadís d'un supermercat

L'impacte del coronavirus als súpers: apugen els preus un 2,8%

Segons ha esbrinat l'Organització de Consumidors i Usuaris, el tiquet de la compra s'encareix en temps de la Covid-19

L'Organització de Consumidors i Usuaris ha realitzat una anàlisi per esbrinar quin és el supermercat més barat i el més car d'aquest 2020 a Espanya. En aquests temps complicats que estem vivint, el que més volem és estalviar, com més, millor. Però sembla que la pandèmia del coronavirus està fent que fins i tot els supermercats apugin els preus.

I és que l'OCU, a part de dir-nos quins són els súpers més barats d'Espanya, també ens ha sorprès amb una altra dada que corrobora el que tots esperàvem: els preus dels supermercats han pujat, de mitjana, un 2,8%. En la seva investigació, l'OCU va comparar, en més de 1.000 establiments, els preus de productes com aliments frescos, d'higiene, drogueria, envasats, de marca blanca o de marques populars. Doncs bé, al llarg d'aquesta investigació, l'organització s'ha adonat que «comprar la 'cistella OCU' costa entre un 2,5 i un 3,7% més en la majoria de les principals cadenes de supermercats».

Els aliments frescos, els que més han pujat

Durant la primera onada del coronavirus, una part de la població va començar a comprar aliments en massa i, durant el confinament, quan només podíem sortir al supermercat, a passejar el gos o per causes justificades, molts clients de diferents supermercats van començar a queixar-se que estaven notant una pujada de preus en alguns productes. Ara, amb l'estudi de l'OCU, això s'ha confirmat.

Un exemple perfecte seria el dels aliments frescos, que «són els productes que més contribueixen a una pujada del cost de la 'cistella OCU'»,  i és que aquests aliments han pujat, de mitjana, ni més ni menys que un 5% en les cadenes analitzades. Per exemple, segons indica l'organització, en el cas de Mercadona, «l'increment va arribar gairebé al 8%».

Segons segueix explicant l'OCU, aquesta pujada en els productes frescos és molt negativa, ja que es tracta d'articles «indispensables per a una alimentació sana», i són els que més s'estan encarint durant aquests moments tan complicats que travessem. D'altra banda, l'OCU també explica que les menors pujades (+ 1,4%) «són les dels productes econòmics, generalment les marques blanques».

Estalvi segons la ciutat

L'organització també ha explicat que la quantitat que podem estalviar variarà segons el lloc on comprem, és a dir, per exemple, a Madrid, l'estalvi anual podria superar els 3.000 euros si es compra en els llocs indicats. A Madrid li segueix Alcobendas (on es pot estalviar fins a 2.690 euros), les compres per internet (on podem estalviar 2.068 euros), Barcelona (un estalvi de 1.966 euros) i Girona (pots estalviar fins a 1.632 euros).

A més, l'OCU explica que ha llançat 'OCU Market', una aplicació per a mòbil que et permetrà escanejar el codi de barres o el nom de cada producte per saber quin supermercat més pròxim té el preu més econòmic.