Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de fons d'una mà amb un pot de crema, fent crema al palmell de l'altra mà, al costat d'una imatge d'una dona amb gest pensatiu i un signe d'alerta sobre el cap

Aquestes són les cremes solars que l'OCU demana evitar a l'estiu per no jugar-te-la

L'OCU ha determinat quines cremes solars és recomanable evitar i algunes d'elles estan dirigides a nens

Les cremes solars són productes imprescindibles a l'estiu. Tot i això, també cal utilitzar-les durant la resta de l'any per protegir la pell contra els raigs del sol. En multiplicar-se les vendes, des de l'OCU han fet una anàlisi de diferents marques.

L'organització recorda que totes les cremes no protegeixen de la mateixa manera. A més, adverteixen que algunes compten en les seves fórmules amb potencials disruptors endocrins, i fins i tot poden afectar la nostra salut.

Les cremes solars que l'OCU recomana evitar aquest estiu

Després de dur a terme el seu estudi, l'OCU també ha arribat a la conclusió que hi ha algunes opcions que és millor evitar. Són les cremes solars que porten octocrylene i homosalate.

L'octocrylene és un filtre solar químic i sospitós de ser un disruptor endocrí. Per això, el Comitè Científic de Seguretat dels Consumidors de la Comissió Europea n'ha acabat restringint l'ús. La concentració no pot superar el 10%.

Per part seva, l'homosalate també és un filtre químic. En aquest cas, és sospitós de poder afectar el sistema hormonal. De fet, s'ha pres la decisió de prohibir-ne l'ús a partir del pròxim 2025.

Imatge de fons d'una persona amb un pot de crema a la mà, fent-lo fora a l'altra mà, i una altra imatge d'una dona amb gest dubitatiu i uns interrogants al cap
L'OCU recomana evitar les cremes solars amb octocrylene i homosalate | dimaberlinphotos, Getty Images Signature

Conclusions de l'OCU després de l'estudi

Com indiquen des de l'OCU: “Una anàlisi de 14 protectors solars SPF 30 i 15 protectors SPF 50 i 50+ (alguns infantils) confirma la seva eficàcia davant de la radiació solar”.

Tot i això, afegeixen que “també revela la presència de filtres químics sospitosos d'interferir en el sistema endocrí, com són l'octocrylene i l'homosalate”, com ja hem explicat.

Hi ha una cosa que crida latenció daquesta anàlisi de lOCU. I és que són diverses les cremes solars adreçades als més petits que poden contenir algun d'aquests filtres no recomanables, encara que no superen els límits màxims permesos.

Aquestes són les cremes solars per a nens menys recomanables segons l'OCU

Les que ha destacat l'organització com a no recomanables són les següents:

Pitjors crema solars infantils segons l'OCU

Protector solarMarca
Protector Solar per a nens amb SPF 50+Babaria
Infantil Spray Solar 50+Cien
Sun Cream Kids SPF 50+Cien
Llet protectora per a pells sensibles atòpiques 50+ en esprai (Denenes)Ecran