Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Figues

El desagradable secret que amaguen al seu interior les figues: no en menjaràs

És molt probable que t'encantin les figues, però també que desconeguis el seu fosc secret

Les figues són un aliment únic i meravellós. Aporten beneficis nutritius molt interessants, els quals, de fet, són particularment útils a l'estació on aquestes fruites es troben en plena temporada.

A diferència del que tendeixen a pensar moltes persones, en realitat és comú considerar que la figa és una fruita, però és un error… En realitat, són una mena de flors invertides!

Però, a més, aquest no és l'únic secret poc conegut que amaga aquesta planta. Ja que, quan diem flor, també hem de parlar de pol·linització. I, en el cas de la figa, aquest procés passa d'una manera força sorprenent.

Les figues, una fruita singular i molt apreciada a Catalunya i al món

La figa és una de les fruites més populars, però també una de les més antigues 'domesticades' per l'home. Tot i això, no tothom coneix els secrets que s'amaguen darrere d'aquesta meravellosa planta.

En primer lloc, cal començar per la seva naturalesa. I és que, contràriament al que s'afirma regularment, la figa és, per dir-ho així, 'una fruita falsa'. De fet, tot i ser un arbre que dona figues, la figuera no adopta el mateix comportament que els arbres més clàssics del tipus pomera o perera durant el període de floració.

Figues
Les figues són una fruita molt nutritiva | Getty Images

El que dona són una mena de 'flors invertides'. En altres paraules, les flors creixen dins la important closca rígida de la figuera. Quan tallem l'embolcall exterior de la figa, amb forma de pera, podem veure el cor. Aquest es troba format per petites polpes vermelles, en grans quantitats.

Aquestes polpes són, precisament, les flors que hem esmentat anteriorment. I si les arribem a observar amb més detall, podem veure diminutes llavors al seu interior, que també proporcionen el costat cruixent tan particular d'aquesta fruita.

Són aquestes famoses llavors, que els botànics anomenen 'aqueni', les que constitueixen els fruits. Quan mengem una figa, mengem diverses dotzenes de petits fruits continguts en una flor invertida. Però, a més, les peculiaritats de la planta no s'aturen aquí.

El fosc secret de la figa: la seva particular pol·linització

Tenint en compte que la figuera és una mena de flor invertida, és normal que ens fem la següent pregunta: Com passa la pol·linització si la flor floreix internament?

No en va, qualsevol planta amb flors depèn de la pol·linització per insectes, o del vent, per reproduir-se. Però, a causa de la seva estructura tan curiosa, la pròpia figa ha de fer servir una estratègia especial.

Aquí és on ens trobem amb la 'vespa de la figa'. Es tracta d'un petit insecte, del gènere Blastophaga, que participa de forma directa a la pol·linització de la planta, adoptant allò que es coneix com una estratègia de mutualisme.

Bacores i vespes
Les vespes poden pol·linitzar tant les figues com les bacores desde el seu interior | Getty Images

En altres paraules, la vespa és tan indispensable per a la figa com la figa ho és per a la vespa. Però per entendre-ho cal saber alguna cosa més: hi ha figues masculines (que no mengem) i figues femenines (que sí mengem).

La vespa femella entra a l'interior de les figues mascles per dipositar-hi les larves. No obstant això, si l'entrada és força senzilla, gràcies a la forma de la flor, la sortida és més complicada.

Un cop a dins, la vespa ja no pot sortir, ja que el passatge li ha trencat les ales i les antenes. Per tant, l'exemplar adult morirà perquè les larves continuïn el cicle.

Les cries de vespes mascle neixen sense ales, ja que el seu únic propòsit és aparellar-se amb les femelles (tècnicament, les seves germanes) abans de cavar un forat perquè puguin sortir de la flor amb el pol·len. Així es tanca el cercle i es fa possible la pol·linització de les figues.

Podem trobar vespes a les nostres figues?

Pel que fa a les figues femella, la closca no és prou gran per constituir un niu de larves. Les vespes simplement no són benvingudes aquí. Tot i que la seva introducció no és impossible.

En cas que no hi pugui dipositar les cries, la vespa encara pot entrar a l'interior de la figa femella i, com passa a la figa mascle, no tornar a sortir.

Figues
És possible trobar alguna vespa a les figues | Getty Images

Per tant, privada de les antenes i les ales, la vespa està simplement condemnada a morir. Així, sí, és possible trobar-nos amb una vespa morta a l'interior de la figa que acabem de tastar.

Però lluny del que puguem pensar en un primer moment, el característic cruixit de la figa no són les restes de l'insecte mort. A l'interior de la seva closca, en realitat, la presència de ficina, un enzim, descompon el cos de la vespa abans del seu consum, transformant-lo en proteïnes.