Pla de detall d'un home fumant

La desagradable substància que amaga el fum del tabac i perjudica molt la salut

Aquests són els efectes que provoca al nostre cos i que, probablement, no sabies

Molta obri un paquet de tabac i observa, simplement, la presència de cigarretes. Tot i això, el que s'amaga darrere d'ells és una cosa molt més seriosa del que creiem. Si hi ha algun tret a destacar de les cigarretes, és la seva composició i el seu impacte en la nostra salut. Només al fum, poden arribar a concentrar-se fins a 6.000 substàncies químiques diferents… Gairebé res!

Una de les substàncies més nocives de les cigarretes: així impacta en la teva salut

Ens ho repeteixen una vegada rere una altra: al metge, a la televisió, fins i tot, els nostres més propers… I és que efectivament, fumar és una de les pitjors coses que pot fer l'ésser humà. Per a molta gent és una via de fuita. Per altres, el seu moment de tranquil·litat. En qualsevol cas, fumar és un hàbit completament perjudicial per a la nostra salut, tant a curt com a llarg termini.

Malgrat saber la teoria a la perfecció, encara són moltes les persones endarrerides que es resisteixen a abandonar-ne el consum. Tot i això, molts altres han tingut (i tenen) la força de voluntat de deixar-ho, o almenys d'intentar-ho. Entre alguns dels motius per fer-ho… hi ha la informació de la seva composició.

La informació és poder i no ha de ser gens agradable inhalar una glopada de fum tot i saber la quantitat de substàncies nocives que aquest conté. Per això, a l'article d'avui parlarem d'una substància en concret, que està present en el fum i ens pot comportar problemes greus de salut.

Imatge d'un paquet de tabac
Les cigarretes destrueixen el teixit pulmonar i s'incrementa el risc de patir càncer de pulmó. | CANVA

La substància que trobem a totes les cigarretes

Es tracta del quitrà. Probablement, hagis sentit el nom alguna vegada, encara que és força habitual confondre'l. Per a moltes persones, el quitrà fa referència al material que se sol emprar per pavimentar les carreteres, però, lluny de la realitat, això no és així. 

El quitrà és una substància química que es produeix quan es crema el tabac. En eliminar-se la nicotina i l'aigua, les seves partícules sobrants queden al fum de la cigarreta. A diferència d'allò que moltes persones puguin pensar, el quitrà no és un additiu. Això no vol dir, però, que sigui positiu. Aquest component, present a les cigarretes, és un dels més nocius per a la nostra salut.

Una persona trencant un cigarret
Deixar de fumar és difícil, però no impossible. | Getty Images

Quan una persona inhala el fum del tabac, aquesta substància forma una mena de capa enganxosa que s'adhereix als pulmons: un fet que pot implicar danys molt seriosos i que pot provocar des d'emfisemes fins a un altre tipus de problemes pulmonars, com ara la bronquiolitis. A més, aquest component resinós pot ser el detonant de problemes més seriosos i desembocar en diferents malalties o en diversos tipus de càncer, com ara el de pulmó, boca o gola.

Les principals raons per deixar de fumar

Una de les principals raons per abandonar aquest hàbit (o almenys intentar-ho) és millorar la nostra salut i qualitat de vida. S'ha demostrat científicament que, si s'abandona aquest hàbit, es redueix significativament el risc de patir un ictus, infart cerebral, insuficiència respiratòria i, fins i tot, càncer. També s'ha demostrat la millora de la resistència pulmonar, així com la fertilitat i l'aspecte físic. A més a més, és una bona manera d'aconseguir estalviar diners i augmentar la nostra autoestima i confiança per aconseguir un nou repte.

És evident que la millor opció sempre serà la de no fumar absolutament res, però si això no és possible, cal cercar l'opció o alternativa menys 'perjudicial'. Avui dia, és possible optar a un altre tipus de productes, per exemple, les cigarretes electròniques. El vapor que aquests desprenen és totalment diferent del fum de les cigarretes. Com que no hi ha combustió, aquest tipus de productes presenten uns nivells més baixos de components tòxics.