Pla desenfocat d'un jove bevent alcohol i diverses ampolles buides

Descobreixen un nou i greu efecte de l'alcohol a les persones: no prenguis ni una copa

Si l'alcohol pres en quantitats mínimes és perillós, ara s'ha descobert un nou i greu efecte per la nostra salut

L'alcohol, un producte psicoactiu, té efectes immediats, però també a llarg termini, fins i tot en cas de baix consum. S'absorbeix a través de l'intestí prim i no es digereix com un nutrient, sinó més aviat com una toxina, passant directament a la sang.

La seva eliminació dura uns 90 minuts i passa en un 95% pel fetge. La pell (transpiració), els pulmons (aire exhalat) i la saliva són els altres mitjans per evacuar-lo. Un cop ingerit, l'alcohol influeix al cervell i, a dosis baixes, provoca eufòria, excitació i disminució dels reflexos.

Però amb una quantitat més gran, s'observa dificultat per parlar, somnolència i nàusees. Així mateix, les begudes alcohòliques afecten la consciència, el comportament, la percepció i el sentiment... Per això, cap investigador no s'ha sorprès en fer-se públic en nova troballa.

Quin és el nou i greu efecte de l'alcohol?

Un estudi publicat a la revista eNeuro ha trobat que, als ratolins, l'alcohol tendeix a alterar l'activitat cerebral sincronitzada a l'amígdala. En general, l'abús d'alcohol tendeix a anar acompanyat d'ansietat i depressió. I, segons s'ha demostrat, l'amígdala sol estar implicada a totes dues.

Els canvis en l'activitat cerebral sincronitzada, que són conegudes mèdicament amb el nom d'oscil·lacions, poden influir en els comportaments d'ansietat i de por. Especialment quan aquests canvis es produeixen entre zones com a l'amígdala i el còrtex prefrontal.

Imatge de cervesa.
L'alcohol mai aporta beneficis per a la salut, si no més aviat és molt perillós | Canva

Però, no se sap del cert com l'alcohol pot influir en la xarxa de l'amígdala. I, sobretot, com fa fins a modificar el comportament i generar ansietat o por.

En aquest estudi, els investigadors van trobar que l'alcohol va originar canvis en l'activitat cerebral sincronitzada, el qual podria originar canvis en el comportament tant temorós com ansiós.

Per què l'alcohol és tan dolent per a la salut?

El consum d'alcohol té efectes nocius a l'organisme, de fet a Espanya hi ha al voltant de 20.000 morts relacionades amb el consum excessiu d'alcohol. Però, alhora, cal tenir en compte un altre detall important. I és que afavoreix els càncers del sistema digestiu, augmenta el risc d'accidents cardiovasculars i afecta la salut mental, el son, la pressió arterial, el sistema nerviós i la memòria.

El seu consum regular pot derivar en altres malalties cròniques molt greus: cirrosi hepàtica o síndrome de Korsakoff, per exemple. En el primer cas requereix trasplantament hepàtic mentre que al segon es tracta de trastorns neurològics importants com la demència.

També condueixen a la formació del fetge gras, una malaltia consistent que el greix no s'elimina tan bé i roman emmagatzemat al fetge, cosa que provoca malalties i augment de pes.

A més, cal destacar que a curt termini també té efectes negatius sobre la nostra salut. Un cop hem consumit alcohol de forma excessiva, és possible tenir mal de cap, ja que el cos intenta desfer-se de la sobredosi d'alcohol. Això, encara que no ho creguis, condueix a la deshidratació que, alhora, causa mals de cap.

A més a més, cal tenir en compte una altra cosa important: la idea que la cervesa és adequada o bona per mantenir-se rehidratat després, per tant, és completament fals.

El vi tampoc és bo per a la salut

Igual que és fals que la cervesa rehidrata, la idea que el vi realment és bo per a la salut encara no ha estat provada científicament. Si el polifenol, un poderós antioxidant, és present, encara no és segur que el seu efecte positiu sigui més gran que els efectes negatius del consum d'alcohol. Que, per cert, sí que han estat demostrats en moltíssims estudis.