Foto d'una caixera de supermercat.

Descompte automàtic a les caixes dels supermercats: la nova ajuda que proposen

Unidas Podemos proposa una nova mesura per rebaixar el cost de la cistella de la compra

La rebaixa de l'IVA als aliments bàsics no ha tingut els resultats desitjats. La cistella de la compra es continua encarint i en vista d'això Unidas Podemos ha plantejat una nova solució per contenir l'escalada de preus. Es tractaria d'un descompte automàtic sobre els productes considerats essencials que s'executaria en passar per caixa.

Suposa un important canvi al full de ruta que planteja la formació morada. Ja saben que els socis majoritaris del Govern es neguen a intervenir el preu dels articles de primera necessitat. L'opció de topar-los ha quedat descartada.

Ara hi han buscat una alternativa i l'opció que contemplen és la bonificació sobre els aliments. Es tractaria d'un model de descompte molt similar al que es va emprar al seu dia amb els combustibles.

A més, també proposen una monitorització especial dels preus a les grans superfícies. En aquest cas, seria amb intenció que no es produïssin abusos i increments injustificats en determinats articles. Per això, la solució que plantegen és imposar sancions a les companyies del sector que elevin els seus marges de benefici.

De quant seria la rebaixa a la cistella de la compra?

La proposta d'Unidas Podemos ja és sobre la taula del PSOE. Eleven la bonificació a la cistella bàsica dels aliments fins al 14,4%. Consideren que així es podrien abaratir «fins al nivell que tenien el febrer del 2022, quan va esclatar la guerra d'Ucraïna».

Una persona comprant al supermercat.
La bonificació en productes essencials arribaria al 14,4% | Getty Images

Si aquesta mesura es tirés endavant tindria un cost aproximat d'uns 5.000 milions per a les arques de l'Estat. Molt lluny dels 700 milions que va suposar la reducció de l'IVA aplicat des de començament d'any als productes essencials d'alimentació.

S'obre un nou debat entre els socis de Govern. El PSOE intentarà esquivar aquesta proposta tan bé com pugui, sobretot perquè ens trobem en any electoral. I a simple vista sembla una cosa molt complexa de dur a terme per l'elevat desemborsament que implicaria.

L'opció de topar el preu als aliments bàsics va ser descartada al seu dia la ministra d'Economia i el responsable d'Agricultura. Entenien que amb la rebaixa de l'IVA ja n'hi havia prou.

Els motius que els porten a plantejar aquesta opció

Les darreres dades d'inflació referents al gener no conviden a ser precisament optimistes. Els aliments s'encareixen «a un ritme superior a l'IPC». Ho van fer un 15,4%, quan la taxa general va arribar fins al 5,9%.

Creuen que la rebaixa de l'IVA no està aconseguint l'objectiu desitjat de frenar l'escalada de preus a la cistella de la compra. El Govern assenyala que amb aquesta mesura s'ha produït una reducció de l'1,6% de mitjana als articles essencials. És el cas de la fruita, llegums, pa, llet o oli.

Imatge d'una caixera d'un supermercat
En passar per caixa s'aplicaria la rebaixa automàtica a tots els clients | Getty Images

Com s'aplicaria el descompte al supermercat?

La proposta d'Unidas Podemos ja ha estat remesa al PSOE. La seva intenció és que el model fiscal que al seu dia es va practicar sobre els combustibles també s'apliqui amb la cistella de la compra.

Expliquen que es tractaria d'una «bonificació que es faria efectiva en pagar en caixa i que apareixeria reflectida al tiquet». Podrien beneficiar-se d'aquest descompte tots els clients, al marge de la seva situació econòmica.

Sostenen que aquesta mesura es notaria sobretot a les llars amb les rendes més baixes. Aquestes famílies són les que destinen una major part dels seus ingressos cap al menjar. Així també permetrien disminuir el cost de la cistella de la compra per a tots els espanyols.

Posen èmfasi en la necessitat de controlar les pujades abusives d'algunes cadenes de supermercats. Per això plantin multes si les empreses augmenten molt els seus marges de benefici.

Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!