llet

Els nutrients que protegeixen els teus ossos igual o més que el calci

El calci és un nutrient important, però no l'únic que pot ajudar els nostres ossos

Des que érem petits se'ns ha inculcat que el calci és el nutrient més important durant el desenvolupament infantil. I sí, encara que aquesta informació és certa i es tracta de la millor aportació per a la nostra salut òssia... has de saber que no és l'únic.

Si vols cuidar i mantenir la salut dels teus ossos, has de saber que a més del calci, també hi ha una altra varietat de nutrients igual d'importants. Concretament, ensenyarem quatre opcions saludables que també hauries d'incorporar a la teva alimentació.

El calci és indispensable, però no és l'única opció

Que el calci és un element indispensable per a la salut dels nostres ossos és evident. Durant molts anys s'ha propagat la idea que el consum, obtingut principalment a través de la llet i els seus derivats lactis, és únic i necessari per al nostre cos.

Varietat de productes lactis
Els lactis són una de les millors fonts de calci. | Getty Images

En aquest sentit, la National Library of Medicine assenyala que el nostre teixit ossi té un 32,3% de calci. Ara bé, encara que aquesta afirmació és certa, no vol dir que el calci sigui l'únic recurs a què hem de recórrer.

De fet, s'ha demostrat que un excés de calci pot acabar sent, fins i tot, contraproduent. Diversos estudis han demostrat que un consum excessiu pot donar lloc a la formació de càlculs renals.

Per tant, encara que es tracti d'una aportació indispensable per al nostre cos, tampoc no n'hem d'abusar. Així doncs, tenint en compte aquest fet, cal ressaltar altres alternatives al calci. Vegem-les a continuació.

1. Magnesi

El magnesi és un nutrient que està fortament associat als nostres ossos, ja que la seva implicació en el procés de cristal·lització òssia és molt alt. En altres paraules, el magnesi s'encarrega d'assegurar que el calci es dipositi als ossos perquè estiguin forts i sans.

Per això, és una alternativa al calci veritablement saludable. Podem trobar aquest nutrient en aliments com les verdures de fulla verda, la fruita seca, les llavors, els cereals integrals i el peix.

Imatge de diverses taronges
Els cítrics, com ara les taronges, són rics en vitamina C. | Getty Images

2. Vitamina C

Quan parlem de vitamina C és molt probable que pensem en aliments com les taronges o les mandarines, sobretot ara que estan de temporada. I sí, els cítrics en aquest sentit estan plens de vitamina C.

Tot i això, el més destacable de tot això és que gràcies a ella el nostre cos forma el col·lagen, una proteïna necessària per a la composició del teixit ossi. Per això, mantenir uns nivells adequats de vitamina C també és indispensable per als nostres ossos. A més, hi ha altres fruites que estan plenes de vitamina C, com ara les maduixes o els kiwis.

3. Vitamina D

La vitamina D és una de les més importants per al funcionament correcte del nostre organisme. De fet, és l'encarregada de l'absorció i la utilització del calci, encara que gran part de la població al nostre país en presenta un dèficit.

Hem de tenir present que, per molt calci que consumim, si no tenim prou vitamina D al nostre cos, aquest tindrà dificultats per absorbir aquest calci. Així doncs, per augmentar els nivells podem optar per prendre el sol, consumir peix gras (com el salmó o la tonyina) i també els rovells d'ou.

Quatre trossos de salmó cru
El salmó conté una gran quantitat de vitamina D. | Getty Images

4. Vitamina K2

I per últim, però no menys important, no ens hem d'oblidar de la vitamina K2. Probablement, sigui una de les més desconegudes per a la majoria de nosaltres, però això no vol dir que no sigui rellevant mantenir-la a bons nivells.

Concretament, aquesta vitamina actua com una mena de guardià al nostre cos, ja que és l'encarregada d'assegurar que el calci que consumim es diposita on més es necessiti. Aquest nutrient el podem trobar en aliments com la carn, els ous i els lactis.

      Imatge del logotip de WhatsApp     NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!