Ordenen retirar dels supermercats unes conserves de peix contaminades i amb 3 persones afectades

El producte afectat, fabricat a Andalusia, ha estat distribuït a la mateixa comunitat, Canàries, Castella i Lleó, Madrid, Aragó i Catalunya

Una llauna de plàstic de seitons en vinagre de la marca 'Pescados Medina'
Alerta sanitària per la contaminació per anisakis d'uns seitons en llauna fabricats a Andalusia i venuts, en part, a Catalunya | cedida

L'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) ha notificat una nova alerta sanitària que afecta Catalunya per la distribució d'un producte contaminat als supermercats.

A través de la SCIRI (Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'informació), que va rebre l'alerta per part de les autoritats sanitàries d'Andalusia, l'organisme, que depèn del ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social, ha notificat l'alerta a la resta d'autonomies per retirar el producte del mercat.

Es tracta d'unes caixes de seitons en vinagre de la marca 'Pescados Medina' contaminats amb anisakis, fabricades a Andalusia i envasades en plàstic. El lot afectat d'aquest producte és el 270420, amb data de caducitat del 27 de juliol del 2020, amb un pes de 250 grams i que s'ha de mantenir refrigerat per al seu consum.

El producte, que segons ha informat l'AESAN s'ha distribuït a Catalunya, Andalusia, les Illes Canàries, la Comunitat de Madrid, Castella i Lleó i Aragó, ja ha deixat tres persones afectades, amb símptomes lleus. 

Les autoritats sanitàries han demanat a la població que les persones que tinguin el producte a casa no el consumeixin i el retornin a la botiga on el van adquirir.

 

Anisakis, un perillós paràsit que pot provocar reaccions greus

L'anisakis, segons informa l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició, és un paràsit que sol trobar-se al peix i cefalòpodes com els calamars, la sípia i el pop, i que pot provocar alteracions digestives i reaccions al·lèrgiques que poden ser greus

Només es pot contraure Anisakiasis, la malaltia que provoca el paràsit, si es consumeix mitjançant peix cru o que han estat sotmesos a tractaments que no maten el paràsit, motiu pel qual es recomana consumir peix net i sense budells i cuinat sempre que sigui possible amb temperatures superiors als 60ºC. 

Si es decideix consumir peix cru, s'ha de congelar a una temperatura de -20ºC —només els frigorífics de 3 estrelles o més hi poden arribar— o inferior durant com a mínim 5 dies. 

De fet, un dels productes que cal congelar abans de preparar-se són precisament els seitons en vinagre, indicat així a la pàgina web de l'AESAN. 


Comentaris

envia el comentari