Agent

La DGT alerta dels 8 dispositius que has de portar al cotxe per a evitar multes

La DGT ha recordat que tots els vehicles estaran obligats a incorporar aquestes novetats a partir del 2022

La DGT ha fet un avís que concerneix tots els conductors, ja que des de l'1 de juliol del 2022 ha entrat una nova llei en vigor. Per això, tant els cotxes homologats des de juliol del 2022 com els que es vendran a partir del 2024 hauran de complir aquest requeriment. Es tracta de la inclusió d'ADAS als vehicles, és a dir, la incorporació de Sistemes Avançats d'Assistència a la Conducció.

Els 8 sistemes ADAS que no podran faltar al teu vehicle

A continuació, podràs consultar una llista que reuneix els 8 ADAS obligatoris i informació rellevant sobre aquests.

1. Detecció de trànsit creuat

A partir d'ara, els cotxes hauran de tenir  una càmera al darrere amb detecció de trànsit creuat. Gràcies a aquesta, els conductors podran maniobrar amb més facilitat i estaran alertats de qualsevol incident. Per això, podran reconèixer ràpidament qualsevol impediment que es trobi als laterals del vehicle, sempre que sigui a 30 metres.

Foto d'un cotxe al capvespre.
Conduir serà més fàcil i segur | Getty Images

Aquesta classe de càmera normalment es troba a la part del darrere del cotxe. A més, els conductors són capaços d'identificar els obstacles gràcies a un aparell al tauler de control, que reflecteix tot el que la càmera capta. Si l'alerta no és greu, el dispositiu llança un avís a la pantalla o als retrovisors, encara que en els pitjors casos l'alerta es reflecteix amb una frenada.

2. Assistència de velocitat intel·ligent

Aquest sistema et permetrà no sobrepassar la màxima velocitat establerta. Com l'anterior, una càmera és l'encarregada de mantenir a ratlla els límits de velocitat. El programari uneix el Control de Creuer Adaptatiu (ACC) amb el Reconeixement de Senyals, per la qual cosa és capaç de saber quina velocitat ha de mantenir un vehicle. Això és possible amb la combinació de la càmera, del GPS i dels sensors de l'automòbil.

Gràcies als avenços tecnològics, aquest sistema podrà emetre diferents tipus d'alertes perquè el conductor reaccioni. Així mateix, si no registres que la velocitat s'ha disminuït, el mateix sistema pot anar reduint-la progressivament i de forma automàtica.

3. Alerta de fatiga

Aquest sistema és un dels que més s'agraeixen i amb raó. Tal com demostren les estadístiques, el cansament i la fatiga són alguns dels principals culpables dels accidents automobilístics. Per tant, disposarem de càmeres que reconeixen els senyals de cansament a la cara del conductor.

El seu funcionament es veurà ajudat per sensors que analitzin la conducció del cotxe. Des de la força que s'exerceix al volant, fins als canvis de direcció... els sensors i el motor registraran diferents accions per saber si el conductor està cansat. Si detecta que hi ha símptomes, sonarà per tot el cotxe una estrepitosa alarma. A més, es podrà observar l'emoticona d'una tassa de cafè o un text a l'aparell.

cotxe
Quan el cotxe detecti símptomes de cansament, emetrà diverses alertes | GETTY IMAGES

 

4. Frenada d'emergència

 

Si mai has sentit que no tenies temps per frenar, això podria canviar. Els cotxes disposaran d'un sistema capaç de frenar en cas d'emergència, sempre que detectin la possibilitat de xocar contra algun element. Això serà possible gràcies als sensors capaços d'identificar vianants o altres obstacles.

Com que el sistema és capaç de detectar si s'està trepitjant amb la força correcta, és possible que els conductors sentin que la frenada perd intensitat. Aquesta acció dependrà de si el sistema considera que la intensitat és adequada o no.

L'alerta s'emetrà mitjançant un avís que pot ser lumínic, encara que potser també sonor. Perquè pugui ser efectiu, l'ideal serà conduir entre els marges més habituals acceptats pel sistema: entre 5 i 40 km/h.

5. Alerta de canvi involuntari de carril

Gràcies a ell, el conductor rebrà un avís perquè mantingui la trajectòria prevista. Això serà possible mitjançant un avís que pot ser visual, sonor o per vibració. Amb això, els especialistes busquen resoldre un dels problemes més importants a la carretera: la pèrdua de concentració mentre es condueix.

Encara que sempre dependrà del fabricant, el més freqüent serà trobar una càmera al retrovisor, ja que la seva funció és ser capaç de reconèixer els senyals que es troben al carril. En cas que detecti que no es corregeix la direcció, el mateix sistema podrà modelar lleugerament la direcció o actuarà sobre l'estabilitat i els frens de l'automòbil.

6. Sistema de bloqueig

Pot ser que no et soni aquest nom com a tal perquè és conegut popularment com a alcolock. Gràcies al seu ús, podràs ser conscient del teu nivell d'alcohol a la sang. Perquè funcioni correctament, hauràs de bufar sobre un filtre. Si el cotxe detecta que superes la taxa legal, el teu cotxe no es podrà arrencar.

Porta d'un cotxe
El teu cotxe no arrancarà si detecta que superes el límit de la taxa d'alcoholèmia | Getty Images

 

7. Caixa negra

Potser relacionem el nom de caixa negra amb els avions, però la veritat és que també les trobarem als cotxes. La seva funció és la mateixa, haurà d'emmagatzemar tota la informació pertinent sobre la conducció i sobre els viatgers.

Gràcies a elles, no només es podran saber les circumstàncies que hagin pogut conduir a un accident, sinó que també seran valuoses per perfeccionar els sistemes de seguretat. A aquest efecte, disposaran de 15 paràmetres per analitzar els detalls anteriors i posteriors al sinistre.

8. Alerta de cinturó a les places del darrere

Com tothom sap, cordar-se el cinturó és una de les accions essencials abans d'emprendre un trajecte. Per tant, aquest sistema s'encarregarà d'identificar si el viatger té el cinturó posat. En cas que no en tingui, llançarà una alerta visual i una altra audible fins que comprovi que el cinturó ha estat lligat.