Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Aliments saludables i persona en una bàscula

La 'dieta de l'entrepà': la tècnica per baixar de pes de la nutricionista Uriol

Es tracta d'una dieta que està guanyant adeptes i que cada cop més persones coneixen i segueixen

Especialment en una època en què cada vegada més persones volen perdre pes ràpidament, ha sorgit una nova tendència alimentària: la 'dieta de l'entrepà'. Es tracta d'una opció que ha captat la imaginació de molts en ser, aparentment, una solució fàcil per desfer-se d'aquests quilos de més. Tot i això, segons els experts, aquesta dieta planteja preocupacions importants.

T'agradaria perdre pes menjant entrepans? Aquesta és la proposta de la nutricionista Terica Uriol. Ha creat un mètode basat en la piràmide alimentària i el consum de pa. Segons aquesta nutricionista, es tracta d'una manera d'aprimar-se sense passar gana i sense fer exercici. Però és realment saludable i efectiva aquesta dieta? Quins riscos té per a la salut?

En què consisteix la 'dieta de l'entrepà'?

La 'dieta de l'entrepà' es basa en el principi que per perdre pes cal menjar de tot, però en les quantitats adequades. Segons Uriol, el secret és seguir la piràmide alimentària, que té com a base els hidrats de carboni (arròs, pasta, patates i, sobretot, pa).

Aquests aliments aporten energia i sadollen, i es poden combinar amb altres de més lleugers com ara verdures, fruites, ous, carns magres, peixos o formatges baixos en greix.

Imatge de fons d'una taula plena de pernil tallat i en primer pla un entrepà de pernil
La 'dieta de l'entrepà' és una opció curiosa i criticada per experts. | Getty Images, Juan Moyano

L'entrepà és una forma pràctica i senzilla de menjar pa, sempre que s'elegeixin ingredients saludables. Aquests podrien ser pollastre, pernil serrà, formatge ('light'), tonyina, sardines o tomàquets. En aquest sentit, Uriol recomana menjar un entrepà per esmorzar i un altre al sopar, i un plat normal per dinar. A més, es poden menjar dues peces de fruita al dia i un iogurt desnatat.

Quins aliments cal evitar?

La 'dieta de l'entrepà' té una sèrie de restriccions que poden resultar difícils de complir. D'una banda, cal eliminar els greixos, tant d'origen animal com vegetal. Uriol afirma que, si no es consumeixen greixos quan el cos els necessita, aquest recorrerà a les reserves acumulades i es perdrà pes. Tot i això, aquesta afirmació no té evidència científica i pot ser perjudicial per a la salut.

Els greixos són necessaris per al funcionament de l'organisme, ja que formen part de les membranes cel·lulars, les hormones i el sistema nerviós. A més, ajuden a absorbir les vitamines liposolubles (A, D, E i K) i aporten sabor i efecte sadollant als aliments.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana consumir un mínim d'un 30 % de calories procedents dels greixos. Això sí, sempre que s'elegeixin les de millor qualitat, com ara l'oli d'oliva, els fruits secs o el peix blau.

De l'altra banda, cal evitar els aliments rics en sucre, com ara la brioixeria, els dolços o els refrescos. Això és positiu, ja que el sucre és un nutrient buit que només aporta calories i afavoreix el sobrepès, la diabetis i les càries. Tot i això, també s'han de limitar altres aliments que contenen sucres naturals: la mel, la melmelada o la xocolata.

Quins beneficis i riscos té la 'dieta de l'entrepà'?

La 'dieta de l'entrepà' pot tenir alguns beneficis per a algunes persones que volen perdre pes sense renunciar al pa. El pa és un aliment que aporta hidrats de carboni complexos, que són una font d'energia per al cos i el cervell. A més, el pa integral té fibra, vitamines i minerals que milloren el trànsit intestinal i prevenen el restrenyiment.

Tanmateix, també té molts riscos per a la salut. Si es restringeixen els greixos i les proteïnes, es pot provocar una deficiència nutricional que afecti el creixement, el desenvolupament muscular, el sistema immunitari o la salut òssia. A més, en basar la dieta en hidrats de carboni, es pot augmentar el nivell de glucosa a la sang i afavorir la resistència a la insulina.

Muntatge d'una persona caminant pel carrer amb roba d'esport i dues imatges més superposades, una d'unes peses verdes i una altra d'una persona fent estiraments en una estoreta
L'OMS aconsella combinar exercici amb dieta. | Getty Images Signature, The Susannah Townsend Collection

Un altre aspecte negatiu de la 'dieta de l'entrepà' és que no promou l'exercici físic com a part d'un estil de vida saludable. L'exercici físic és fonamental per mantenir el pes, millorar la salut cardiovascular, prevenir l'estrès i augmentar el benestar. L'OMS recomana fer com a mínim 150 minuts d'activitat física moderada a la setmana o 75 minuts d'activitat física intensa.

Què n'opinen els experts?

Els experts coincideixen que la millor dieta és aquella que s'adapta a les necessitats i les preferències de cada persona. Aquella que inclou tots els grups d'aliments en proporcions adequades i que es combina amb l'exercici físic i altres hàbits saludables.

Sobre aquesta dieta en concret consideren que pot crear una relació negativa amb el menjar, basada en la por, la culpa o l'obsessió. Per això, recomanen acudir a un professional qualificat que pugui oferir un assessorament personalitzat i un seguiment adequat.

Cal advertir que ens trobem davant d'una dieta que té molts riscos per a la salut, ja que restringeix els greixos i les proteïnes, elimina aliments saludables i no fomenta l'exercici físic. A més, no té evidència científica ni garanteix una pèrdua de pes eficaç i duradora. Per això, el més recomanable és seguir una dieta equilibrada, variada i adaptada a cada persona, que es complementi amb l'exercici físic i altres hàbits saludables.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!