Imatge d'una noia agafant-se la grasa abdominal de la panxa

La dieta sana i desconeguda a què s'apunten famoses de tot el món

Una de les dietes més conegudes és la mediterrània, però moltes celebrities en segueixen una altra

Cada vegada són més les famoses que no tenen objeccions a parlar de la dieta que fan, i és que gran part de la silueta que tenen es deu a la manera com mengen. A més de practicar exercici i portar una vida activa, l'alimentació té un paper fonamental pel que fa a l'aspecte físic.

Avui et revelem la dieta espanyola que segueixen un munt de celebrities per a mantenir la línia. Una pista: no és la dieta mediterrània!

És la dieta "germana" de la mediterrània

Quan sentim dir «dieta espanyola" automàticament ens ve al cap la dieta mediterrània. I no és estrany, ja que aporta molts beneficis.

La promoció d'aquesta dieta com a part d'un estil de vida saludable ha adquirit especial rellevància aquests últims anys. A més d'alguns famosos, moltes institucions també s'han animat a donar-la conèixer.

Persona cuinant carxofa
Un dels aspectes més importants d'aquesta dieta és com es cuinen els aliments | Getty Images

Es tracta d'una dieta que aposta per un model de cocció lenta, ja que no només dona importància als aliments que es consumeixen, sinó també a com es cuinen.

A diferència d'altres dietes, aquesta advoca per deixar les complicacions de banda a l'hora de preparar menjars i cerca la senzillesa, la qualitat i el valor nutritiu dels aliments.

Últimament molts famosos estan optant per seguir un altre model nutritiu que també és espanyol, però en aquest cas el protagonisme se l'emporta els peix i el marisc. Et sona? Efectivament, parlem de la dieta atlàntica.

Els productes del mar: els protagonistes de la dieta atlàntica

Un vaixell de pesca al mar
Els productes principals d'aquesta dieta són el peix i el marisc | Getty Images

El concepte de dieta atlàntica es remunta a fa gairebé vint anys, però no ha estat des dels últims deu que s'ha començat a estudiar. La dieta atlàntica abasta fonamentalment Galícia i la costa nord de Portugal, encara que també podria incloure el litoral Cantàbric.

Tot i que té algunes similituds amb la dieta mediterrània, cal destacar que el protagonisme se l'emporta el consum de peix, seguit de les verdures i hortalisses.

Quins aliments són presents a la dieta atlàntica?

Els aliments que conformen aquesta dieta són els de temporada, locals, frescos i mínimament processats. Les verdures i hortalisses, així com la fruita, els cereals i les patates, també hi són presents.

L'oli d'oliva és l'ingredient ideal per amanir i cuinar els àpats, que s'acompanyen de vi, encara que en quantitats moderades.

El peix i el marisc s'emporten la palma com a protagonistes, i els productes lactis també tenen un paper important en aquesta dieta. La carn també hi és present, sobretot la de porc, boví, caça i aus.

Imatge d'oli d'oliva.
L'oli d'oliva és imprescindible tant en la dieta atlàntica com en la mediterrània | Getty Images

 

1. El peix i el marisc: principals protagonistes

La dieta atlàntica conté una gran diversitat d'aliments, però, sens dubte, el que tenen més rellevància són el peix i el marisc. Així doncs, els més consumits són els mol·luscs (com ara musclos i cloïsses), els crustacis i els cefalòpodes (pop, calamars...).

Aquests aliments són imprescindibles pels nombrosos beneficis que aporten. En general, tenen un gran valor nutricional, ja que són rics en omega 3, vitamina A i D, minerals i àcids grassos essencials.

2. Els vegetals també són importants

Al nord-oest d'Espanya és molt habitual veure horts, on es cultiven vegetals de manera tradicional. Com és obvi, aquests aliments són presents a la dieta atlàntica. Les verdures que més destaquen són les del gènere brassica, com ara la col.

Bròquil.
La coliflor i el bròquil són dues verdures molt habituals en aquesta dieta | Getty Images

D'altra banda, la patata també és molt habitual en aquesta dieta. L'alt contingut de carbohidrats que té fa que sigui un complement indispensable en molts plats. La dieta atlàntica, a més, també inclou els carbohidrats en forma de pa de farina no refinada, com ara el de mill.

3. I, evidentment, la carn

Finalment, no ens podem oblidar de la carn. La de porc, per exemple, aporta minerals i vitamines, molt importants per as la salut. I és que els habitants del nord-oest d'Espanya registren una esperança de vida més alta respecte a altres zones.

En definitiva, la dieta atlàntica és una opció molt ben valorada entre la població. L'enorme varietat de productes frescos, sans i de temporada que la caracteritzen fan que sigui una gran alternativa nutricional.