sabates mala olor

El truc casolà definitiu perquè les sabates deixin de fer pudor

De vegades no hi ha res més molest que la mala olor de les sabates. Si aquest és el teu cas, no et pots perdre aquest truc

Remeis casolans per eliminar la mala olor de les sabates n'hi ha molts. Tants que, de vegades, és complicat saber quin aplicar o, simplement, saber quin és més efectiu. Però la veritat és que ens trobem davant d'un problema enormement comú.

Tant que s'estima que prop d'un 20% de la població espanyola pateix aquest problema. Des d'un punt de vista mèdic, és conegut amb el nom de podobromhidrosis . Es tracta d'una situació que incomoda moltes persones, però que sortosament té solució...

Què és la podobromhidrosi o la mala olor de peus?

Abans de descobrir-ne una mica més, hem de tenir present que la transpiració és un fenomen fisiològic de regulació de la temperatura. En aquest sentit, la suor de peus és causada per les glàndules sudorípares que trobem presents a l'arc del peu.

mala olor de peus
Encara que no ho creguis, el problema de la mala olor és molt habitual | Getty Images

Són essencials per a la regulació de l'escalfament dels peus ocasionat tant per la temperatura exterior com pel fet de caminar. Així, els peus suats causen la sensació de tenir els peus mullats (a causa de la sudoració excessiva i molt profusa). I, seguidament, mala olor.

Quines són les causes de la mala olor de peus?

Quan la sudoració dels peus és excessiva és una hiperhidrosi i la majoria de vegades és d'origen genètic. Aquesta hiperhidrosi primària afecta els peus, però també les mans i les aixelles. Més rarament, la hiperhidrosi té causes farmacològiques o està relacionada amb malalties neurològiques.

La sudoració excessiva afecta al voltant de l'1% de la població, especialment nens, adolescents i adults joves. Aquesta hiperhidrosi pot provocar males olors però no sempre. Aquestes olors estan lligades a la proliferació bacteriana per maceració o a la colonització per fongs.

Què podem fer per reduir la mala olor de peus?

En realitat hi ha tractaments locals a base d'alumini que absorbeixen aigua, com els antitranspirants a base de clorur d'alumini. Altres tractaments per a la hiperhidrosi són les injeccions de toxina botulínica.

També la iontoforesi, que consisteix a exposar els peus i les mans a un corrent elèctric directe. Es fa durant la immersió en aigua, per despolaritzar les cèl·lules de les glàndules sudorípares.

Sabata amb tractament contra la mala olor
Existeixen alguns trucs contra la mala olor a les sabates | Getty Images

De totes maneres, de vegades la cirurgia és una possible solució, concretament la simpatectomia toràcica. També és possible que ens preguntem si alguns remeis casolans són veritablement útils i efectius. A continuació te'ls descobrim.

Quins són els trucs casolans definitius per eliminar la mala olor de peus per sempre?

Si no vols gastar diners, o cap tècnica t'ha servit per eliminar la mala olor de peus fins ara, no et perdis els trucs casolans següents:

1. Olis essencials

Les males olors dels peus relacionades amb la transpiració es poden reduir gràcies a l'ús d'olis essencials. Ara bé, has de tenir en compte que no permeten tractar la hiperhidrosi, que és la responsable en la majoria dels casos de les males olors.

Peus caminant
La suor excessiva és la causa principal de la mala olor de peus  | Pixabay

La combinació correcta? Olis essencials de taronja amarga, llimona i sàlvia. Posa una gota de cadascun d'aquests tres olis essencials a cada peu al matí.

2. Bicarbonat de sodi

El bicarbonat de sodi (en pols) és una solució única, no un tractament. Això és perquè posseeix una acció sobre el PH, redueix l'acidesa de la suor i la proliferació de fongs i bacteris. Això sí, així que deixa d'usar-se, els microbis tornen a aparèixer.

Imatge d'una esponja, un fregall, bicarbonat de sodi i uns guants.
El bicarbonat de sodi eliminarà la mala olor de peus   | LND

Com fer-ho servir? S'ha d'utilitzar diluint-lo en aigua i mullant els peus amb aquesta barreja per després assecar-los sense fregar, amb un assecador. També es pot abocar bicarbonat de sodi a les sabates (2 culleradetes a les sabates).

3. Àcid bòric

L'àcid bòric també és una solució puntual. És un antibacterià i antifúngic natural com el bicarbonat de sodi perquè canvia el PH de la suor. Concretament redueix l'acumulació de certs microbis.

Instruccions d'ús: posa una cullerada d'àcid bòric en un recipient amb aigua tèbia, remulla els peus durant uns quants minuts. No obstant això, l'àcid bòric no és un tractament per a la sudoració excessiva.

4. Vinagre blanc

El vinagre blanc té una acció antitranspirant: pots prendre banys de peus amb dos gots de vinagre blanc en un recipient amb aigua calenta. Deixa els teus peus en remull durant 15 minuts i després deixa'ls assecar a l'aire.

No obstant això, l'única solució real per a la mala olor de peus és tractar la hiperhidrosi.