La purificació de l'organisme mitjançant productes naturals s'ha practicat des de temps molt antics, especialment com a exercici espiritual. Quant a la medicina basada en l'evidència científica, aquesta també inclou d'entre els seus procediments alguns que pretenen netejar el cos de toxines i de substàncies nocives.
No obstant això, la purificació del cos s'ha posat de moda durant els últims anys a causa de les dietes 'detox', que tenen l'objectiu de purificar el cos i, per a moltes persones, també l'esperit. Saps què és la dieta 'detox' i quins altres tipus de purificació existeixen? T'ho expliquem a continuació.
Què és la dieta 'detox'?
Definida de manera general, la depuració consisteix en l'eliminació de substàncies tòxiques que es troben dins de l'organisme. Pot dur-se a terme a través de processos fisiològics, gràcies a òrgans com el fetge o els ronyons, o medicinals, així com mitjançant procediments basats en la ciència o en el marc de les teràpies alternatives.
En resum, podem dir que la purificació no és més que la depuració del cos, una pràctica que s'ha dut a terme des de fa molt i molt de temps. La medicina de moltes cultures fa servir aquest tipus de dieta mitjançant procediments molt diversos, des dels sucs naturals fins a la diàlisi.
De fet, fins fa poc la paraula 'depuració' s'utilitzava sobretot per als procediments mèdics tradicionals que s'utilitzen per a eliminar de l'organisme substàncies com l'alcohol, les drogues i els verins.
Durant les últimes dècades s'han popularitzat les dietes 'detox', a les quals s'atribueixen propietats medicinals de tipus espiritual, psicològic i físic. Consisteixen en el consum exclusiu de menjars, sucs i/o batuts vegetals, a més d'aigua, durant un període de temps que pot ser tan breu com dos dies.
Quant als beneficis de les dietes 'detox' per a l'organisme, amb freqüència s'afirma que eliminen toxines acumulades, que ajuden a perdre pes gràcies al seu baix contingut calòric, que milloren l'absorció de nutrients i que reactiven el cos.
Tot i que això pot ser cert, cal saber que el nostre cos està més que preparat per a eliminar i depurar per si mateix aquelles substàncies que sobren, que poden resultar perjudicials o que, simplement, no són necessàries per al nostre organisme.
Tipus de depuració
A la següent llista podreu trobar els 4 tipus més populars de dietes 'detox' (i de depuració en general) en funció del seu objectiu i del seu format.
1. Neteja de fetge
A través del fetge eliminem els productes que la nostra sang no vol. Encara que es comercialitzen molts productes depuratius que suposadament el netegen, la veritat és que alguns d'aquests poden arribar a ser nocius per a aquest òrgan.
No obstant això, una dieta rica en verdures de fulla verda i en altres aliments no processats i amb poca sal pot ser beneficiosa per al fetge -però no tant com evitar el tabac, l'alcohol i altres drogues.
2. Neteja de còlon
Consumir quantitats raonables d'aigua i aliments amb molta fibra soluble com les fruites, els cereals integrals, els llegums i les verdures és beneficiós per al trànsit intestinal i per a reduir els símptomes del restrenyiment.
També existeix un procediment de depuració anomenat 'hidroteràpia de còlon', consistent a bombar aigua dins del còlon a través d'un tub que s'insereix al recte amb l'objectiu d'estovar la matèria fecal acumulada. Aquesta pràctica pot ser perjudicial, ja que pot provocar dolor i inflor abdominal, deshidratació i fins i tot la perforació del còlon.
3. Sucs detox
La dieta amb sucs detox es basa en la consumició de sucs de fruites i d'altres vegetals únicament durant un període determinat. D'entre els sucs 'detox' més populars trobem el de pastanaga, el de poma i api, el de nabius i fruits vermells o el de pinya, cogombre i api. Cal tenir en compte que, si bé és cert que un es pot aprimar considerablement amb aquesta mena d'alimentació, el risc d'efecte rebot també és molt gran.
4. Batuts i 'smoothies detox'
Els 'smoothies' són batuts de fruites barrejades amb aigua o amb lactis. La neteja en 10 dies amb 'smoothies' verds és una de les dietes 'detox' més famoses, un veritable fenomen a les xarxes socials.
Igual que amb els sucs i que amb altres formes de depuració, mantenir la dieta de 'smoothies' verds durant tants dies pot ser perjudicial per al cos. El principal motiu és que amb prou feines estem aportant nutrients al nostre cos. Per tant, el cos no rep l'energia que necessita per a viure el nostre dia a dia.
Eficàcia de les dietes detox
Els estudis que han analitzat l'efectivitat de les dietes 'detox' han obtingut resultats poc prometedors. En primer lloc, la hipòtesi que el cos acumula toxines no sembla sostenir-se si la persona manté hàbits saludables i no pateix una malaltia de fetge, dels ronyons o d'altres òrgans rellevants per a la depuració natural.
Quant a la utilització d'aquestes dietes per a reduir el pes s'ha trobat que, encara que la restricció alimentària pot provocar una pèrdua de pes a curt termini, quan es reprèn la dieta habitual es recupera el pes anterior i fins i tot pot augmentar considerablement. La manera més saludable de perdre pes és fer exercici regularment i portar una dieta equilibrada.
A més, la reducció de pes associada a les dietes depuratives té lloc perquè algunes d'elles provoquen diarrea; aquest símptoma, unit al consum insuficient de carbohidrats, fa que es perdin fluids, és a dir, provoquen la deshidratació del cos. En funció de les característiques de la dieta també és possible que es produeixin dèficits de proteïnes, vitamines o minerals.
No obstant això, moltes persones afirmen que una breu dieta 'detox' pot ser una bona manera de canviar l'estil de vida i de fer-lo més saludable. Això, s'agafa el costum de consumir molts vegetals i s'evita que el cos faci toxines. D'altra banda, els possibles beneficis espirituals d'aquesta mena de purificació poden dependre de cada persona.
(*) Aquesta notícia s'ha traduït originalment del castellà de la pàgina 'EspañaDiario.tips'