Un control d'alcoholèmia i drogues dels Mossos d'Esquadra

La policia diu que aquests 18 medicaments donen positiu en un control antidrogues

Alguns medicaments podrien jugar-te una mala passada

Podem trobar-nos un control policial a qualsevol lloc i en qualsevol moment. Tot i que moltes persones es posen nervioses quan han de passar per un, la veritat és que consumir determinats medicaments pot fer que, fins i tot, es produeixi un moment encara més incòmode.

Per què un medicament pot donar positiu a un test antidrogues?

Són moltes les persones que han de recórrer a la medicació, i cadascuna ho fa per un motiu diferent. Les al·lèrgies, els refredats o els trastorns psicològics són algunes de les raons per les quals necessitem prendre certs fàrmacs.

Foto d'una persona prenent-se un medicament en sobre.
Els relaxants musculars o els antidepressius són alguns exemples. | Getty Images
 

Ara bé, hem de tenir present que hi ha molts tipus de medicaments. Tot i que la majoria no solen interferir en les nostres tasques diàries, n'hi ha d'altres que podrien posar-nos en perill (i en un compromís amb la policia).

Per tant, és important que sapiguem quin tipus de fàrmac estem consumint, i sobretot cal tenir en compte si és compatible amb la conducció. Per corroborar aquesta informació hem de consultar la caixa del medicament.

Quan un medicament és incompatible amb la conducció, a la caixa ha d'aparèixer un símbol que ens indica que no hem de conduir després de prendre'l. Això és una cosa que sempre hem de tenir present perquè la substància d'aquest fàrmac actua sobre el nostre organisme i pot romandre durant una estona.

Compte amb els relaxants, antigripals o ansiolítics

Encara que aquesta sigui la raó principal per la qual hem d'extremar les precaucions, tampoc no és l'única. En alguns casos hi ha determinats medicaments que també podrien donar positiu en un test antidrogues. És el cas dels relaxants musculars, els antigripals, els antidepressius o els ansiolítics.

A causa dels seus efectes secundaris com la somnolència, la fatiga o la falta de concentració, si en consumim algun és molt probable que en un control policial puguin arribar a detectar-lo. Només n'hi hauria prou amb una prova de sang o d'orina per verificar-ho.

El que diu la llei sobre això

En aquest sentit la legislació és força clara. La Llei sobre trànsit, circulació de vehicles de motor i seguretat viària estableix que no s'ha de conduir si se superen les taxes d'alcohol permeses per aquesta llei.

Tanmateix, també estableix que el consum de drogues és una altra de les raons per les quals no hem de conduir. D'aquesta manera, si ens posem al volant, hem d'estar en les millors condicions. Si no és així, podríem patir-ne les conseqüències.

Foto d'un agent de la Guàrdia Urbana.
Sempre s'ha de conduir en les millors condicions. | Cedida
 

Evidentment, la normativa presenta una excepció i és la prescripció mèdica. Així doncs, si consumim algun medicament i aquest dona positiu en un test antidrogues, haurem de presentar a la policia la prescripció facultativa, on consti la finalitat terapèutica. Això sí, per conduir sempre haurem d'estar en condicions de fer-ho.

No obstant això, a l'hora de medicar-nos hem de tenir cura, ja que hi ha determinades situacions que també ens podrien suposar un problema. D'aquesta manera, si ens mediquem i volem conduir haurem de tenir sempre present la prescripció mèdica, ja que en casos d'automedicació podria haver-hi una sanció.

En aquest sentit, és important recordar que la llei estableix el següent: si es donés positiu (i no es veiés afectada la conducció), la sanció seria de 1.000 euros i comportaria la retirada de 6 punts del carnet. En cas que la conducció suposi un perill real, la pena seria la presó (de 3 a 12 mesos) i la retirada del carnet, entre 1 i 4 anys.

La llista completa dels medicaments que donen positiu

A continuació veurem detalladament quins medicaments podrien ser susceptibles de donar positiu en un control antidrogues:

1. Ibuprofèn

2. Bromfeniramina (Ilvico)

3. Bupropió (Zyntabac, Elontril)

4. Clorpromazina (Largactil)

5. Clomipramina (Anafranil)

6. Dextrometorfà (Romilar)

7. Difenhidramina (Bisolvon compositum i altres)

8. Doxilamina (Cariban, Dormidina i altres)

9. Naproxè

10. Prometazina (Actihiol antihistamínic, Fenergan expectorant)

11. Quetiapina (Seroquel)

12. Ofloxacin (Surnox)

13. Ranitidina

14. Sertralina

15. Tioridazina

16. Trazodona (Deprax)

17. Venlafaxina

18. Verapamil