Una cistella de la compra

És dolent pel cor: el producte que molts catalans compren perquè sembla car

Qui es pot resistir a aquest suculent i car aliment? No obstant això, segons els metges, no és molt saludable per al cor. Descobrim per què

L'alimentació té un paper important en la cura de la salut del cor, ja que els aliments que consumim poden afectar el nostre risc de malalties cardíaques. Un exemple és l'aliment sobre què et parlarem en aquesta ocasió.

Tenir cura del nostre cor és essencial per diferents raons. Per exemple, seguir una dieta saludable i un estil de vida actiu i sa ajuda a prevenir malalties cardíaques. Poden ser molt útils a l'hora d'ajudar a reduir el risc de malalties, com ara malaltia coronària, accident cerebrovascular i hipertensió arterial.

Una dieta saludable també millora la funció cardiovascular. I, encara millor, augmenta l'esperança de vida, en reduir el risc de malalties cardíaques i altres malalties relacionades amb l'estil de vida. També millora la qualitat de vida i pot ajudar a prevenir problemes de salut com ara la diabetis i l'obesitat.

Però quin és l'aliment que hauríem de deixar de menjar si volem protegir la salut del nostre cor?

Quin aliment cal evitar menjar si volem cuidar el cor?

Ara que els preus dels aliments han pujat tant, el més normal és que moltes persones tendeixin a buscar alternatives d'algunes de les opcions més cares. I això és el que ha passat amb el caviar.

El caviar és un producte alimentari que s'obté a partir dels ous d'esturió, un peix que es troba a rius i mars de Rússia, l'Iran, l'Azerbaidjan, el Kazakhstan i altres països, però té un preu molt elevat. A causa d'això, moltes marques han optat per vendre succedanis, que tenen un desavantatge afegit molt important: no aporta els mateixos nutrients, ni els mateixos beneficis al nostre organisme.

Quins són els riscos de les «alternatives» del caviar per a la nostra salut?

Els ous de peix contenen nutrients i minerals molt interessants per al nostre cos. No obstant això, això no passa amb els succedanis, que tenen colors artificials i, a més, una enorme quantitat de sodi.

A causa d'aquest excés de sodi, si els consumim regularment augmentaria el risc d'hipertensió arterial i problemes cardíacs. És més, molts d'aquests productes no contenen els àcids grassos essencials, minerals, antioxidants i altres nutrients que sí que proporciona el caviar i altres ous de peix.

Foto d'una copa amb caviar
Els succedanis al caviar poden ser perjudicials per a la salut | GETTY IMAGES

Com podem cuidar el nostre cor amb l'alimentació?

Saps com pots cuidar el cor amb l'alimentació? En realitat és molt senzill, ja que només cal seguir una dieta el més saludable, natural i nutritiva possible.

Consumeix una dieta rica en fruites, verdures i grans sencers: aquests aliments són rics en nutrients essencials com ara fibra, vitamines i minerals, i són baixos en greixos i calories.

Consumeix greixos saludables: els presents a l'alvocat, els fruits secs i els peixos grassos (com el salmó) ajuden a reduir el colesterol LDL (dolent) i augmentar el colesterol HDL (bo).

Limita el consum de greixos saturats i colesterol: els greixos saturats i el colesterol es troben en aliments com la carn vermella, el formatge i els productes lactis, i poden augmentar el risc de malalties cardíaques.

Limita el consum de sal: una dieta rica en sal pot contribuir a la hipertensió, cosa que augmenta el risc de malalties cardíaques.

Consumeix aliments rics en àcid fòlic, potassi, magnesi i calci: aquests nutrients són essencials per mantenir una pressió arterial saludable i reduir el risc de malalties cardíaques.

Evitar el consum excessiu d'alcohol és essencial, ja que és perjudicial per a la nostra salut. I també hem de controlar el pes; el sobrepès i l'obesitat estan relacionats amb un risc més gran de malalties cardíaques, per la qual cosa és important mantenir un pes saludable.

Fruites exòtiques
Les fruites i les verdures són essencials per cuidar el nostre cor | Getty Images

Quins aliments escollir?

Consumir aliments rics en antioxidants, com ara fruites, verdures i grans integrals. És important recordar que una dieta saludable és una combinació de diferents aliments, no només un o dos aliments específics, a més de portar un estil de vida actiu i fer exercici regularment són factors clau per tenir cura del nostre cor.

Per tant, si t'agrada el caviar, però desitges evitar els riscos innecessaris dels seus «substituts», el millor és optar per altres ous de peix, més econòmics i accessibles que el típic caviar d'esturió.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp