Pastilles blanques

Efectes secundaris de l'aspirina més venuda i que més persones prenen a Catalunya

Tot i ser dels medicaments més coneguts al nostre país, té també una gran llista d'efectes adversos

Dins el rànquing dels medicaments més venuts al nostre país en trobem un que sempre està en els primers llocs: el famós Adiro. És una marca comercial que té el mateix principi actiu que la tradicional Aspirina. La diferència entre tots dos rau en la seva concentració, ja que l'Aspirina conté 500 mg d'àcid acetilsalicílic i l'Adiro amb prou feines arriba als 300 mg.

Què és l'Adiro i per què es fa servir?

L'Adiro és àcid acetilsalicílic i és un medicament que pertany al grup dels antiagregants plaquetaris. La nostra sang té uns components anomenats plaquetes, les quals són més petites que els glòbuls vermells i blancs i que s'agreguen quan la sang es coagula.

Tal com apunta l'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS), per prevenir aquesta agregació, els antiagregants plaquetaris redueixen la formació d'aquests coàguls.

Imatge d'uns medicaments.
L'Adiro és un dels medicaments més coneguts a Catalunya | Getty Images

Dit d'una altra manera, l'Adiro s'utilitza per evitar la coagulació de la sang i la formació de trombes. Aquest efecte és perquè, en ingerir el medicament, la sang es torna més líquida.

Per a qui està indicat el consum?

Com que és un medicament que ha de ser receptat sota supervisió mèdica, l'Adiro està indicat per a persones que hagin patit algunes patologies concretes.

Per exemple, un infart de miocardi, una angina de pit, o accident cerebrovascular no hemorràgic (ictus). També se'n desaconsella el seu consum després d'alguna cirurgia (angioplàstia o by-pass coronari).

Com cal prendre'l?

Segons recomana la fitxa tècnica de CIMA (Centre d'Informació de Medicaments Autoritzats), l'Adiro s'ha de prendre diàriament. Preferiblement amb un got d'aigua en dejú i almenys una hora abans dels àpats.

Les recomanacions també apunten que els comprimits no s'han de triturar o mastegar. És fonamental que els seus components s'alliberin a l'intestí.

Diverses caixes de medicaments a una farmàcia
Es desaconsella enèrgicament prendre el fàrmac en determinades situacions | Getty Images

 

En quins casos no s'ha de prendre l'Adiro?

Tal com hem comentat anteriorment, Adiro és un medicament que està sotmès a prescripció mèdica. Per tant, abans de res serà el metge qui valori el cas particular de la persona, així com els beneficis i els riscos del consum.

És important seguir les pautes mèdiques, ja que moltes vegades els riscos superen els beneficis i és aleshores quan es donen casos en què el seu consum està contraindicat.

Per exemple, l'Adiro no està recomanat a menors de 16 anys ni a persones amb insuficiència hepàtica, cardíaca o renal. Tampoc a persones al·lèrgiques o que pateixin úlcera gàstrica o pòlips nasals.

De la mateixa manera, si la persona consumeix prèviament altres medicaments, com el Metrotrexat, antiinflamatoris no esteroides, antidepressius o antidiabètics tampoc no se'n recomana el seu ús.

Sigui quin sigui el cas tampoc no està indicat consumir aquest medicament si es fan ingestes d'alcohol, ja que el risc de patir hemorràgies digestives pot ser molt elevat.

Quins són els efectes adversos de l'Adiro?

Com tot medicament, el consum d'Adiro també pot comportar efectes adversos per a la nostra salut. Tanmateix, és important diferenciar-los en freqüents, poc freqüents i rars.

Una dona amb mal de cap
Els marejos són un dels efectes més freqüents | Getty Images

Els efectes més freqüents poden afectar fins a un de cada deu pacients, i entre ells hi ha els marejos, els trastorns gastrointestinals, l'erupció cutània o la rinitis. Altres efectes menys freqüents que també es donen entre un de cada cent pacients són l'anèmia, els hematomes, la congestió nasal, la hipersensibilitat o la insuficiència hepàtica.

Els efectes secundaris menys probables

No obstant això, hi ha altres efectes que poques vegades es donen en els pacients, ja que els poden arribar a patir un de cada mil pacients. Entre ells hi ha l'anèmia hemorràgica, el sagnat, la perforació d'úlcera, la reacció anafilàctica i la insuficiència renal.

És molt important seguir les pautes mèdiques per al consum. I en cas que apareguin algun d'aquests símptomes s'ha de suspendre el tractament i consultar amb el professional de la salut.