Imatge d'uns medicaments.

Salten les alarmes pel suplement que prenen molts catalans: empitjora malalties

Es tracta d'un suplement que, en comptes de millorar la malaltia, l'estaria empitjorant

Actualment, unes 800.000 persones pateixen Alzheimer a Espanya i a Catalunya hi ha uns 86.000 casos. L'Alzheimer és una malaltia mental progressiva i neurodegenerativa. Està caracteritzada per una degeneració de les cèl·lules nervioses del cervell, així com una disminució de la massa cerebral.

La malaltia causa problemes de memòria, pensament i comportament, i els seus símptomes acostumen a desenvolupar-se de forma lenta i tendeixen a empitjorar amb el pas del temps.

Per aquesta mateixa raó, són moltes les persones que prenen vitamines i suplements per tal de millorar o calmar els símptomes que la malaltia els provoca. Tot i això, un d'aquests suplements podria no ser el més indicat...

Genolls i mans persona gran
Els símptomes de l'Alzheimer empitjoren amb el pas del temps | Getty Images

Alarma per un suplement que podria empitjorar la malaltia

Un estudi de la Universitat de Califòrnia a San Diego (Estats Units) ha posat sobre la taula el possible problema de l'aminoàcid serina. Després d'analitzar el teixit cerebral d'adults més grans amb Alzheimer, els investigadors van observar casos on els nivells d'enzim postfoglicerat deshidrogenasa (PHGDH) eren molt elevats.

Aquest enzim està molt vinculat amb la creació de serina al cervell, la qual també augmenta en grans quantitats. La serina és un aminoàcid neutre no essencial, i és necessària per al metabolisme dels greixos.

A més, també compleix importants funcions per al correcte funcionament cel·lular, el desenvolupament muscular i el sistema immune. No obstant això, un excés d'aquest aminoàcid podria causar efectes negatius com a desequilibris amb la resta dels aminoàcids.

Se'n recomana el seu consum?

Són molts els suplements que es venen i s'anuncien per millorar la memòria i la funció cognitiva. No obstant això, és important tenir en compte amb ells. Aquest estudi ha explicat que la PHGDH pot ser un possible biomarcador sanguini que manifesti la malaltia de l'Alzheimer.

Els investigadors van concloure que un augment produït per la PHGDH també és el responsable de produir serina a l'organisme. D'aquesta manera, el plantejament de la investigació diu que és probable que la producció de serina augmenti aquesta malaltia.

Imatge d'un ancià.
La serina podria empitjorar la malaltia | Getty Images

Per això, incorporar suplements de serina podria ser perjudicial. Això és perquè l'organisme estaria exposat a un excés d'aquest aminoàcid, cosa que podria empitjorar la malaltia. De totes maneres, això haurà de ser també validat per altres estudis abans de treure'n una conclusió definitiva.

Hi ha alternatives per prevenir l'Alzheimer?

Encara que es tracta d'una malaltia que no té cura, hi ha certs exercicis i hàbits que ens poden ajudar a endarrerir-ne la seva aparició. Pren nota!

1. L'alimentació és important

Imatge de diversos ingredients: tomàquets, oli i all
La dieta mediterrània és molt sana i té molts beneficis | Getty Images

Aliments com les fruites són una de les millors opcions per reduir la probabilitat de patir la malaltia. Una dieta saludable ha d'incloure fruita, com ara les taronges, les pomes, el kiwi, la pruna, les cireres... i moltes més!

2. Beure amb moderació

Imatge de diferents copes de vi
És aconsellable beure alcohol amb moderació | Getty Images

Tot i que algunes persones tenen l'hàbit de beure una copa de vi al dia o unes cerveses durant la setmana. L'ideal, però, seria no beure res que pogués afectar el nostre organisme, però en el cas que es begui, és millor fer-ho de manera ocasional i puntual.

3. Tenir hobbies

Imatge d'un home llegint.
La lectura ajuda a reduir a la deterioració cognitiva | Getty Images

Quan ens fem grans comencem a cansar-nos més. Però el millor que podem fer és tenir algun hobby que ens agradi i que vulguem fer cada dia més. Per exemple, aprendre a tocar un instrument, un idioma, fer exercici o trobar noves activitats.

4. Aprendre a controlar l'estrès

Una dona caminant.
Sortir a caminar ajuda a reduir l'estrès | Getty Images

S'ha comprovat científicament que l'estrès és un dels fenòmens que destrueixen més les nostres cèl·lules. Per això, és important saber manejar-ho i, fins i tot, a alliberar-ho. Algunes opcions són practicar algun exercici que ens agradi, augmentar les nostres relacions socials o fer plans que ens resultin agradables.