Capses de medicaments

Els efectes secundaris del Dexketoprofè, un analgèsic molt venut a Catalunya

Tot i que és un dels fàrmacs més venuts al nostre país, també té efectes secundaris

El dexketoprofè és un principi actiu, propi d'alguns medicaments, que pertany al grup dels antiinflamatoris no esteroides. Des de llavors, són moltíssimes les persones que el consumeixen, tant al nostre país com a fora.

En resum, parlem d'un analgèsic molt semblant a l'ibuprofèn, que se sol utilitzar per tractar el dolor d'intensitat lleu o moderada. No obstant això, com qualsevol classe de medicament, aquest tampoc no està exempt de presentar efectes secundaris. En aquest cas, has de parar molta atenció als riscos associats al seu consum, ja que podries emportar-te un bon ensurt...

Per què es fa servir?

Com a normal general, aquest medicament se sol receptar en casos on hi ha dolors musculars, menstruals, d'articulacions... entre d'altres. Per exemple, és habitual que puguem recórrer davant d'un mal de lumbago, cervicals o contractures.

Imatge d'un metge examinant l'esquena d'una dona.
Entre altres usos, es fa servir per pal·liar el dolor muscular. | Getty Images

 

També és molt possible que les persones que pateixen artritis o artrosi el consumeixin, així com aquelles persones que pateixen un dolor important a la boca després de sortir del dentista.

Tot i això, encara que és un dels antiinflamatoris més consumits a Espanya, un consum inadequat ens podria passar factura. Davant de qualsevol episodi de dolor, els experts recomanen prendre'l durant períodes curts de temps.

Però què entenem per «períodes curts»? Doncs bàsicament aquells en què la durada del tractament sigui inferior a una setmana. Tot i això, com menys dies el prenguis, molt millor.

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) informa que, tot i que es tracta d'un medicament aprovat per les autoritats sanitàries, pot presentar alguns efectes adversos. Descobreix quins són a continuació...

Els efectes secundaris

Entre els més destacats, trobem els mals de cap, les nàusees, els marejos i el malestar general. Tanmateix, també podria aparèixer una sensació de vertigen i somnolència.

A més, també pot provocar inflamació a la paret de l'estómac, palpitacions, sufocacions, sequedat a la boca, restrenyiment, fatiga i febre.

Imatge d'un home amb mal de cap.
El mal de cap és un efecte secundari d'aquest medicament. | Getty Images
 

De la mateixa manera que passaria amb altres antiinflamatoris no esteroides, cal que tinguem presents alguns aspectes. Si la persona ha patit o pateix problemes cardiovasculars, trastorns hemorràgics o problemes hepàtics o gàstrics... no l'hauria de consumir.

Si ja per si mateix, pot provocar efectes adversos, en aquests casos els efectes podrien ser més greus, com hemorràgies gastrointestinals, sagnats, perforacions o úlceres.

Com pots observar, un mal ús d'aquest medicament podria comportar conseqüències negatives per a la nostra salut. De totes maneres, és aconsellable prendre, sempre amb l'estómac ple (o, si no hi ha la possibilitat, fer-ho just abans de dinar).

D'altra banda, el metge és la persona més indicada per valorar l'estat de salut de cada pacient. D'aquesta manera, podrà aconsellar o no la seva ingesta, així com valorar l'opció de combinar-lo amb algun protector gàstric.

Si es donés el cas que la persona presentés alguna patologia o factor de risc que ho fes incompatible, el metge també podrà valorar altres alternatives diferents d'aquest medicament.

El detall que cal tenir molt en compte

Aquest medicament (de la mateixa manera que molts altres) és hipersensible al sol. Això vol dir que el més convenient és que evitis prendre el sol mentre l'estiguis consumint.

Diversos medicaments en forma de comprimits
Tots els medicaments presenten possibles efectes adversos. | Getty Images
 

Si utilitzes cremes amb Dexketoprofè, també hauries d'evitar la radiació ultraviolada. A més, si durant el tractament notes alguna mena d'envermelliment, hauries de consultar-ho immediatament amb el metge.

Però a més, també hi ha altres persones que són més susceptibles al seu consum. Si estàs embarassada (o vols estar-ho) el seu consum està contraindicat, especialment durant el tercer trimestre d'embaràs i el període de lactància. Els nens i adolescents tampoc no són bons candidats per al seu consum, i en el cas dels ancians sempre s'hauria de consultar primer amb el metge.

A la versió inicial d'aquest article s'informava sobre una suposada alerta de les autoritats sanitàries sobre els efectes secundaris del fàrmac. Aquesta alerta no s'ha produït, i simplement es feia referència a la informació habitual sobre possibles reacciones adverses.