Mà amb una pastilla

Efectes secundaris del paracetamol, el medicament que sempre tens a casa

El paracetamol també pot provocar reaccions adverses i els fabricants ho deixen ben clar

Si parlem de paracetamol, parlem d'un dels medicaments analgèsics que s'utilitzen més. El seu ús està estès per a diverses malalties, des del dolor dental fins al muscular. Fins i tot es fa servir per combatre els dolors menstruals.

Per descomptat, el paracetamol també és el medicament que més prenem per lluitar contra la grip o el refredat. La seva popularitat també fa que sigui essencial conèixer tots els riscos que suposa el seu consum. La veritat és que aquest medicament tan comú també compta amb la seva pròpia llista d'efectes secundaris, que gairebé sempre ignorem.

Encara que no sempre tenen perquè aparèixer, és bo conèixer quines reaccions poden derivar del consum del paracetamol. D'altra banda, també cal saber si el podem consumir amb tranquil·litat o si podem patir els seus efectes secundaris.

Aquests són els efectes secundaris del paracetamol

El paracetamol, com que és un medicament, té efectes secundaris que has de saber per ser capaç de reconèixer-los en cas que apareguin.

Una de les maneres més comunes de consumir-lo és en pastilla d'un gram. Aquesta quantitat presenta efectes que es divideixen en dos grups. Així, es reconeixen de manera més senzilla.

1. Efectes poc frecuents

Els efectes poc frecuents del paracetamol són els que poden afectar un de cada mil pacients. En aquest sentit, pot aparèixer el malestar i la baixada de la tensió. També es pot produir un augment dels enzims del fetge.

Una dona amb mal de cap
La baixada de tensió és un efecte secundari poc frecuent del paracetamol   | Getty Images

2. Efectes molt poc frecuents del paracetamol

D'altra banda, es troben els efectes secundaris catalogats com a molt poc frecuents. És a dir, aquests poden afectar un de cada deu mil pacients.

En aquest cas, poden destacar les reaccions al·lèrgiques, com les cutànies, així com la baixada de glucosa. També es poden produir alteracions del fetge, del ronyó o la sanguínia. De manera encara menys frecuent, es poden donar casos de reaccions a la pell del pacient.

Les persones que no han de consumir aquest medicament

És important deixar clar que no és habitual que apareguin efectes secundaris relacionats amb el consum de paracetamol. Tanmateix, també és bo conèixer quines persones no haurien de prendre aquest medicament.

En concret, tots aquells que tinguin malaltia de cor, ronyó o anèmia han de consultar abans amb un metge. En casos d'alcoholisme, cal tenir en compte que no s'ha de consumir més de 2 grams al dia de paracetamol.

Capses de medicaments
És important consultar amb un professional abans de consumir medicaments | Getty Images

Què cal tenir en compte si estàs embarassada?

Quan estàs embarassada, el millor és consultar amb un especialista abans de prendre qualsevol dosi de paracetamol. Tanmateix, si cal, sempre caldrà triar la dosi més baixa. L'objectiu serà baixar la febre o treure el dolor, però sempre utilitzant-lo durant el menor temps possible.

Si el dolor no desaparegués o calgués augmentar la dosi, sí que caldria consultar amb el metge. En el cas de persones que es trobin en el període de lactància, has de saber que poden aparèixer quantitats de paracetamol a la llet materna. Per això, també cal consultar amb l'especialista.

Símptomes que has consumit massa paracetamol

Com hem vist, hi ha uns efectes secundaris que poden aparèixer de forma aleatòria després de consumir paracetamol. Tot i això, també n'hi ha d'altres que indiquen que la dosi administrada ha estat superior a la recomanada.

Perquè et facis una idea, no cal consumir més de quatre comprimits cada 24 hores. Quan s'excedeix aquesta dosi, cal parlar amb l'especialista. Fins i tot quan no hagin aparegut símptomes.

Home agafant-se la panxa
Els símptomes d'una sobredosi de paracetamol poden aparèixer als tres dies   | Getty Images

La raó és que els símptomes de sobredosi poden trigar a aparèixer tres dies. Aquests poden ser vòmits, pèrdua de la gana o marejos. També coloració groguenca de la pell i ulls, així com dolor a l'abdomen.

Els pacients d'alcoholisme crònic o amb tractament de barbitúrics són els més exposats a aquesta sobredosi. Com veus, tot i que el paracetamol és un medicament molt utilitzat, també compta amb efectes secundaris que cal conèixer. Davant de qualsevol contratemps, has de posar en coneixement un especialista.