Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Cullera a sobre de xocolata d'untar

Empitjora l'alerta sanitària: Retiren una altra coneguda xocolata dels supermercats

Les autoritats recomanen als clients que s'abstinguin de consumir el producte

Nova alerta alimentària a Espanya, però aquest cop, relacionada amb un avís publicat fa dies, per presentar certs riscos per als consumidors. Des de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN), han notificat que l'alerta relacionada amb la marca Jumbo s'ha estès a un producte nou de la mateixa marca.

Es tracta d'una altra xocolata per untar, comercialitzada tant a Espanya com a altres països europeus. Les alarmes van saltar primer per la presència d'avellanes no declarades a l'etiqueta de 'Puur Chocopasta', ara l'avís també s'estén a una altra xocolata: 'Melk Chocopasta'.

Sanitat retira una altra xocolata per la presència d'avellanes no declarades

Quan es va emetre el primer avís, ja fa uns dies, semblava que el problema de les avellanes afectava únicament el producte Puur Chocopasta. Es tracta d'una popular xocolata per untar, que va ser retirat immediatament dels punts de venda. Ara, de la mateixa manera que la primera ocasió, l'avís ha arribat des dels Països Baixos.

L'empresa ha notificat que una altra xocolata, la 'Melk Chocopasta', també podria contenir traces d'avellana. El descobriment ha estat possible gràcies als controls interns de la marca Jumbo. El que l'empresa no ha volgut precisar és com han arribat a estar presents les traces d'avellanes al producte.

Xocolata per untar marca Jumbo
Sanitat ha informat sobre la retirada de 'Melk Chocopasta' | Getty Images

En aquest sentit, cal tenir en compte que la presència d'aquest fruit sec pot suposar un risc només per a les persones al·lèrgiques. Per als que pateixen aquest tipus d'intoleràncies, és molt important disposar de tota la informació a l'etiquetatge del producte.

Fet que, en aquesta ocasió, no s'ha donat, ja que ha motivat la retirada del dolç dels punts de venda. La decisió respon a la necessitat d'evitar l'aparició de reaccions al·lèrgiques després de la ingesta de la xocolata.

Es desconeix a quines comunitats s'ha venut en xocolata

Si bé l'AESAN no ha detallat a quines comunitats s'ha arribat a distribuir el producte retirat, en el cas de la xocolata anterior sí que se sap. El 'Puur Chocopasta' va arribar a comercialitzar-se, en principi a dues comunitats autònomes espanyoles. Les afectades van ser Andalusia i el País Valencià, malgrat que les autoritats no descartaven possibles vendes a altres zones.

Imatge d'un supermercat.
La xocolata s'ha venut en diversos països, entre ells Espanya | Getty Images

És per això que, tant amb la primera xocolata com amb aquesta segona, els ciutadans han d'estar en alerta. L'AESAN desaconsella el seu consum en el cas dels consumidors que tinguin algun tipus d'al·lèrgia a les avellanes. Per a la resta de la població, l'organisme de control assenyala que la xocolata no suposa cap perill.

Informació sobre el 'Melk Chocopasta'

El producte sobre el qual s'ha emès l'alerta actual, 'Melk Chocopasta', és una xocolata que ve en un envàs de vidre de 400 grams. Aquest producte és fàcil de reconèixer per la seva cridanera etiqueta blava, on podràs llegir el nom del producte: 'Melk Chocopasta'. Com el seu nom indica, consisteix en una pasta de xocolata amb llet per untar que es pot preservar a temperatura ambient.

Si heu adquirit recentment aquest producte, us interessarà saber que el lot afectat és el 17921B. Podràs reconèixer-ho fàcilment perquè la data de caducitat d'aquest producte és el 31/08/22. A la mateixa etiqueta del Melk Chocopasta trobaràs aquesta informació.

Torrada amb xocolata d'untar
El producte és una xocolata per untar molt popular | Getty Images

Si desconeixeu l'alerta alimentària anterior, hauríeu de comprovar que el vostre 'Puur Chocopasta' no correspongui amb el lot retirat. En cas que sigui així, és recomanable no consumir-ho si pateixes algun tipus d'al·lèrgia a les avellanes. La marca ha emès un comunicat on detalla més informació d'interès per a aquells que vulguin de tota la informació sobre els productes retirats.

Cal destacar que si no pateixes cap mena d'intolerància cap a les avellanes, el consum d'aquest producte no suposa cap risc per a tu. Ara com ara, a Espanya no s'ha detectat cap cas relacionat amb aquesta alerta.

En què consisteix el sistema d'alertes europeu

L'avís de la presència d'avellanes no declarades a les dues xocolates esmentades va arribar a Espanya de forma ràpida i eficient. Això ha estat possible gràcies a l'alerta rebuda per l'AESAN mitjançant la Xarxa d'Alerta Alimentària Europea (RASFF). Es tracta d'un mecanisme establert a Europa per reaccionar ràpidament davant de qualsevol avís.

Imatge d'un supermercat.
Les alertes alimentàries s'envien a tots els països europeus mitjançant un mecanisme especial | Getty Images

Alhora, ja al territori espanyol, l'AESAN manté una comunicació constant amb les autoritats de les comunitats autònomes. Ho fa mitjançant el Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació (SCIRI), que notifica a les comunitats tota la informació disponible.