Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram
Logo Whatsapp
Muntatge d'una dona fent exercici junt amb una esterilla, unes sabates, unes peses i un telèfon amb auriculars

L'entrenament curt, intens i eficaç per fer créixer els músculs ràpidament

Segons la ciència, tan sols necessites tres segons per posar-te en forma

Tots sabem la importància de fer exercici de forma habitual en el nostre dia a dia. Tant se val l'edat que tinguem o la modalitat d'esport que practiquem, ja que els beneficis són increïblement bons per a la salut.

Tot i això, també és normal que de vegades tinguem dubtes respecte a la seva realització i eficàcia. Però no et preocupis, perquè si vols posar-te en forma i no saps com tenim la solució. Segons sembla, la ciència ha descobert un exercici molt efectiu per posar-te en forma i en molt poc temps.

L'entrenament més ràpid i eficaç que podries fer: Només necessites 3 segons

Actualment hi ha milers d'exercicis de musculació a tot el món. De fet, el ventall cada cop és més ampli i complex, i ja no cal anar al gimnàs. I és que recórrer a vídeos de YouTube o a les aplicacions de mòbil, per exemple, ara és molt més comú.

Així és, ja que, independentment de com ho fem, el que és clar és que practicar exercici és molt important i beneficiós per a la nostra salut. Això sí, oblida't d'enganxar-te llargues curses o picar-te al gimnàs.

Muntatge d'una persona caminant pel carrer amb roba d'esport i dues imatges més superposades, una d'unes peses verdes i una altra d'una persona fent estiraments en una estoreta
No cal picar-te al gimnàs per obtenir resultats | The Susannah Townsend Collection

Pel que sembla la ciència està avançant a passos de gegant, i al costat d'ella, també s'estan descobrint noves troballes. Pel que fa a l'esport, per exemple, no seria menys: ara hi ha un estudi que ha comprovat l'eficàcia d'un entrenament.

Es tracta ni més ni menys d'una rutina d'exercicis excèntrics d'allargament muscular. Potser mai has sentit aquest nom, però és molt senzilla de fer: només necessites 3 segons del teu temps i 3 dies de la setmana.

Així, 36 segons al mes serien més que suficients per tonificar-te i posar-te en forma. De fet, la seva eficàcia ha estat contrastada a través d'un estudi científic, publicat a la revista European Journal of Applied Physiology.

L'equip d'investigadors que han dut a terme aquest treball han analitzat l'efectivitat d'aquest tipus d'entrenaments curts. Segons sembla, fer repeticions negatives d'entrenament és igual d'efectiu per obtenir canvis amb més rapidesa.

Per a qui no ho sàpiga, els exercicis excèntrics són aquells mitjançant els quals desaccelerem la càrrega externa, i són totalment oposats als concèntrics. En aquest primer cas, busquem mantenir la contracció del múscul mentre s'avança cap a l'estirament d'aquest.

Un exemple d'exercici excèntric, perquè quedi més clar, seria aixecar una manuella des de la cintura cap al pit. Si ho féssim de la manera inversa, aleshores estaríem parlant d'un exercici concèntric.

Munuatge d'una dona fent exercici amb unes peses i una imatge amb unes sabates
Hi ha els exercicis excèntrics i els concèntrics | Getty Images, Pexels

Tot i que els exercicis concèntrics són més idonis per cremar calories, els excèntrics són capaços d'endurir més els músculs. Per tant, realitzar aquest exercici provocaria canvis cerebrals al nostre cervell, i per tant, milloraria la nostra capacitat de resposta muscular.

Què en diu l'evidència científica?

L'eficàcia d'aquest tipus d'exercicis no és fruit de la casualitat. Per arribar a aquestes conclusions, un equip d'investigadors de la Universitat Edith Cowan (Perth, Austràlia) va fer un estudi comparatiu amb 26 voluntaris.

Aixi, tots els participants que van sotmetre aquest estudi eren joves sans i sense malalties. Per comparar-los a uns i altres, se'ls va dividir en dos grups de 13 persones. Un grup va fer exercicis d'extensions de bíceps durant 3 segons dues vegades per setmana.

D'altra banda, l'altre grup va fer els mateixos exercicis, però tres cops per setmana. D'aquesta manera, quatre setmanes després es van comparar els resultats, que es van mesurar en la força i el gruix dels músculs.

Alhora, aquests resultats també es van comparar amb un altre estudi realitzat prèviament pels mateixos autors, i no hi havia cap dubte. La conclusió a què es va arribar és que els exercicis excèntrics poden ser millors i més efectius que els concèntrics.