Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge amb la imatge d'un metge al costat de la foto d'un esmorzar amb cafè, suc i croissants

Aquests esmorzars que serveixen a qualsevol bar et treuen molts anys de vida

T'agrada esmorzar al bar? Potser t'ho hauries de pensar dues vegades, perquè alguns dels esmorzars més típics del nostre país poden ser molt perjudicials per a la teva salut

L'esmorzar és el menjar més important del dia, o si més no això ens han dit sempre. Tot i això, no tots els esmorzars són igual de saludables, ja que cal que puguin ser molt perjudicials per a la nostra salut si els prenem amb freqüència.

Es tracta dels esmorzars típics que se serveixen a molts bars, i que es caracteritzen per ser molt calòrics, grassos i ensucrats. Aquests esmorzars poden augmentar el risc d'obesitat, diabetis, malalties cardiovasculars i càncer, entre d'altres patologies.

Els xurros

Els xurros són molt rics en greixos saturats i trans, que es formen en fregir la massa en oli a altes temperatures. Aquests greixos eleven el colesterol dolent i redueixen el bo, cosa que afavoreix la formació de plaques d'ateroma a les artèries i augmenta el risc d'infart o ictus.

També contenen farines refinades, que tenen un alt índex glucèmic i provoquen pics de sucre a la sang, generant resistència a la insulina i predisposant a la diabetis tipus 2.

La brioixeria

La brioixeria, com tots sabem, té un sabor dolç i una textura esponjosa que resulta molt desitjable als matins, però també té molts efectes negatius per a la nostra salut. Conté una gran quantitat de sucre, que pot provocar càries, obesitat i diabetis, i greixos saturats que augmenten el colesterol.

Les molles

Les molles són un altre esmorzar tradicional que se sol consumir a algunes zones, sobretot a l'hivern. Igual que els xurros, les molles contenen farines refinades i greixos saturats que poden afectar el colesterol i la glucosa. Si s'hi afegeixen embotits, pot elevar la tensió arterial i el risc de càncer colorectal.

L'embotit

L'embotit és un altre aliment molt típic de la gastronomia espanyola, i també se sol consumir per esmorzar. Pot aportar proteïnes de qualitat, ferro i calci, però també té diversos inconvenients per a la nostra salut.

L'embotit conté molta sal, que pot augmentar la pressió arterial i el risc d'hipertensió. També conté greixos saturats i colesterol, que poden afectar el cor i les artèries. A més, com que és una carn processada, pot augmentar el risc de càncer colorectal si es consumeix en excés.