Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge duna persona utilitzant un mòbil i una rodona amb un lladre

«Mama, ho necessito»: l'estafa amb què intenten robar a les mares catalanes

Molt de compte amb l'estafa dels fills amb problemes, típic de l'estiu

Si encara no en tenies coneixement, has de saber que els ciberdelictes augmenten fins a un 30% a l'estiu . I és que els estafadors saben que la gent abaixa la guàrdia en aquest període estival.

Selva Morejón, consultora experta en ciberseguretat, ha parlat amb El Periódico. Així, ha indicat que en aquest temps de festa les estafes relacionades amb les ofertes d'allotjaments i discussions turístiques estan en auge.

Però no només aquestes, també n'hi ha d'altres com les dels Wi-Fi oberts o els ports USB. A més, tampoc hem de descuidar aquelles en què ens centrarem en un primer terme. Són aquests missatges amb què intenten robar les mares espanyoles.

Compte si reps aquest SMS o Whatsapp alertant-te que el teu fill està en perill

Són uns missatges que tracten que suposadament els seus fills tenen un problema i els han d'ajudar per mitjà d'una tercera persona. El modus operandi és el següent, segons ha alertat la Policia Nacional i la Guàrdia Civil els últims dies. I és que l'estafa es fa a través d'un SMS o bé un missatge de WhatsApp.

Els estafadors escullen les dones a l'atzar i els envien un avís important que els seus fills no tenen telèfon mòbil en aquell moment i que es troben en problemes. Ens referim a missatges com «se m'ha fet malbé el mòbil». O bé «aquest és el meu nou número» o «mama, el meu altre telèfon està trencat».

Una persona amb el seu mòbil blanc a la mà i un símbol de trucada
Molt de compte quan t'arribi aquest tipus de missatge al mòbil | Getty Images

Des de l'OCU, denuncien aquest tipus d'estafes que proliferen a l'estiu

En cas que la víctima els contesti, els estafadors es fan passar pel familiar i li demanen una quantitat de diners per diversos motius. Per exemple, poden necessitar un ingrés urgent perquè hagin perdut les maletes o un robatori.

Segons l'OCU, aquesta és una de les estafes més freqüents. Per això, hem de caminar amb peus de plom per no caure de ple al parany.

Des de l'entitat de consum, es deixa clar que encara que la persona que t'està contestant ofereixi algunes dades certes sobre el teu fill, no te'n refiïs. Aquest pot haver-los tret d'algun robatori de dades o informacions que ha publicat aquest a les seves xarxes.

Per no endur-se un bon ensurt, és millor sempre trucar a aquest familiar en qüestió perquè confirmi veritablement si està en problemes o no.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!

El perill de les xarxes WI-FI obertes o els ports USB públics

En un 99% de les ocasions ens estem referint a una estafa. Per tant, ves amb compte amb aquesta estafa que està proliferant cada vegada més a l'estiu.

Muntatge d´una dona en trucada i un lladre amb un ordinador
Compte amb les estafes de vacances relacionades amb els allotjaments | Billion Photos

Els altres que hem esmentat anteriorment són també molt seductors per als estafadors. Poden ser els anuncis de falsos habitatges o excursions turístiques, que normalment podem trobar a webs que ofereixen preus irrisoris i has de sospitar.

Sempre és més recomanable assegurar-se si la web està verificada i, en cas d'estar-ho, cercar per internet si veritablement existeix aquest habitatge o és inventat.

Pel que fa a les Wi-Fi obertes, solen ser presents a hotels o aeroports, i són una font d'entrada de ciberdelinqüents més que notable. Mitjançant aquest sistema, els ciberdelinqüents et poden robar dades personals, de bancs o fins i tot extorsionar-te amb fotos sensibles o documents privats importants.

Per evitar-ho, has d'usar una Xarxa Privada Virtual VPN, de pagament, que ajudi a mantenir la seguretat i sobretot la privadesa de les teves dades.

A més, tingues molta cura d'usar els ports USB d'ús públic perquè et poden 'hackejar' contrasenyes, documents, imatges i diferents arxius de calat. Un estudi recent afirmava que un de cada 10 ciberatacs es produeixen a través d'aquests ports, per la qual cosa ja saps què has d'evitar.