Persona omplint el dipòsit d'un cotxe negre

Estalvi a les benzineres: els conductors catalans que no pagaran l'IVA el 2023

Alguns conductors s'eviten aquest impost a l'hora d'omplir el dipòsit

El preu dels combustibles continua pels núvols. S'estima que la pujada serà constant durant les pròximes setmanes, cosa que comença a convertir-se en un veritable problema per als conductors. Tot i això, hi ha una sèrie de persones que aconsegueixen un cert estalvi quan omplen el dipòsit perquè no en paguen l'IVA.

Des de fa setmanes, les principals companyies del sector ja adverteixen què passarà en el futur. S'espera un augment dels preus a les benzineres, que atribueixen a les restriccions imposades a Rússia, principal subministrador de gasoil. Tot i que les mesures ja van entrar en vigor fa una setmana, el més previsible és que això no es comenci a apreciar fins a l'abril.

De moment, des del darrer 5 de febrer estan prohibides les importacions de petroli des d'aquest país, del qual procedia la major part del gasoil que es portava a Catalunya. En vista de les mesures que s'aproximaven, tant Repsol com Cepsa i la resta de companyies han optat per comprar més combustible.

Quatre mangueres d'una benzinera
Els preus dels carburants continuen sent molt elevats. | Getty Images

Quan s'acabi el carburant importat de Rússia, caldrà sortir a altres mercats. I serà llavors quan els costos vagin en augment. Hi haurà una demanda molt àmplia, però amb una oferta reduïda, cosa que facilitarà l'increment dels preus.

Algunes benzineres tracten d'ajudar als conductors reduint tarifes amb les campanyes de fidelització. La majoria ofereixen descomptes d'entre 10 i 20 cèntims, encara que a certes estacions de servei s'arriba fins als 40.

Qui es pot estalviar l'IVA?

Hi ha una sèrie de conductors que no cal que n'abonin l'IVA. L'Agència Tributària estableix que un grup concret de contribuents està exempt de pagar-ho: els autònoms.

Els professionals per compte propi tenen la possibilitat de deduir les despeses vinculades a la seva activitat laboral: sigui a través de la declaració de la renda o al pagament trimestral de l'IVA. És el mateix que passa quan tenen un local on es duen a terme les tasques professionals o un vehicle emprat per treballar.

Foto d'un home posant gasolina.
Els autònoms estan exempts d'abonar-ne l'IVA. | Getty Images

Els autònoms amb un règim d'estimació directa deixaran d'abonar aquest impost: passa a adquirir la condició de bé essencial per poder exercir les funcions laborals. Per això, l'únic que han de fer cada vegada que omplin el dipòsit de combustible és demanar un rebut a l'estació de servei. D'aquesta manera, ho deduiran a l'IVA trimestral que declarin. L'estalvi serà considerable si es fa servir molt el vehicle per moure's.

Val la pena fer aquesta gestió si s'aconsegueix que tornin els diners d'aquest impost que has avançat en pagar a la benzinera. Es tracta d'una acció que beneficiarà sobretot repartidors i transportistes, que són els que més consumeixen en carburant.

Els treballadors per compte propi tenen l'opció de deduir altres pagaments a l'Agència Tributària, per exemple: la compra d'un vehicle o les reparacions que es duguin a terme.

Els conductors es posen en la pitjor situació

Els autònoms valoren molt aquest tipus d'avantatges, però és una subvenció molt reduïda que no arriba a tothom. La majoria dels conductors han d'assumir el pagament de la benzina al preu que fixen les estacions de servei.

Hi ha una gran incertesa per què passarà al llarg de les pròximes setmanes. El conflicte a Ucraïna no s'atura i la inflació continua a l'alça. Per tant, res no fa indicar que els preus dels combustibles s'estabilitzin a curt termini. Des que se suprimís a finals del 2022 la bonificació dels 20 cèntims per litre, els carburants s'han tornat a disparar.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp