Imatge d'una muntanya de mocadors

Si estàs refredat o tens la grip, no cometis aquests 5 errors: són molt comuns

Això és el que no hauries de fer quan et trobes malament

Amb l'arribada de l'hivern i les baixes temperatures, els virus i els bacteris semblen acampar a plaer. És el moment perfecte per endinsar-se en el sistema respiratori de milers i milers de persones, especialment d'aquelles que no tenen cura.

Els refredats i la grip són les afeccions que tenen més prevalença durant aquestes dates, tot i que convé recordar que no són el mateix. No obstant això, hi ha una sèrie d'errors que solem cometre quan tenim alguna d'aquestes dues afeccions, i realment... No els hauríem de cometre!

Mai facis això si estàs refredat o tens la grip

Encara que sembli una cosa evident, encara hi ha persones que solen confondre un refredat amb una grip. Quan patim algun símptoma, donem per fet que l'origen prové d'alguna d'elles (o de totes dues). Però, en realitat, de vegades ens podem confondre.

Imatge d'una dona refredada
És habitual confondre els símptomes de la grip amb els del refredat i viceversa | GETTY IMAGES

També resulta evident saber que la ingesta de determinats medicaments sense recepta prèvia (automedicació) no s'hauria de fer sota cap concepte. En cas de dubte, el millor que podem fer és anar al nostre centre de salut.

No obstant això, també és a la nostra mà intentar pal·liar o millorar els símptomes que tinguem. Per això, hi ha determinades coses que mai hauríem de fer quan ens trobem malament o estem malalts. Vegem-les a continuació.

1. Dutxar-se amb aigua freda

Tal com comentàvem, tant els refredats com la grip són afeccions pròpies de l'hivern. D´aquesta manera, és lògic pensar que ens trobem en una estació de l´any amb fred i baixes temperatures. Per tant, el que menys pot anar bé al nostre cos és, a sobre, dutxar-nos amb aigua freda.

Molta gent pensa que davant de la febre no hi ha millor remei que l'aigua freda per rebaixar la temperatura. Lluny de la realitat, això no és així. Ens agradi o no, la febre és un símptoma amb què hem de bregar, i en tot cas serà el metge qui recepti algun medicament antipirètic.

2. No hidratar-se

Beure aigua és un hàbit que hauríem de tenir sempre, però encara és més important fer-ho quan estem malalts. Encara que en casos on hi hagi faringitis o molèsties de coll pugui ser més complicat, hem de fer un esforç.

Imatge d'una dona bebent un got d'aigua
És important veure molta aigua. Especialment si estem malalts | Getty Images

La ingesta de líquids és molt beneficiosa en aquests casos. Si ens mantenim hidratats de manera constant, estarem aportant més líquid al nostre cos, i per tant, ajudarem que els mocs i la congestió es dilueixin.

 

3. Fer esport

 

Tot i que hi ha algunes excepcions com atletes professionals o de grans competicions, la pràctica d'esport de manera intensa l'hem d'evitar en aquestes situacions. Molta gent sol cometre aquest error, però en moments així no beneficia gens.

Recordem que quan hi ha un refredat o cas de grip, les nostres vies respiratòries solen estar obstruïdes. A més d'això, també és habitual que el dolor muscular ens acompanyi. Per tant, queda més que clar que no és el moment de posar-nos a suar.

4. No dormir prou

Quan tenim un refredat tendim a tenir dificultats per respirar, i per tant, també és molt normal que ens costi més agafar el son. Les molèsties ocasionades per aquests símptomes poden fer que no descansem prou i això, evidentment, ens repercuteix.

Podem optar per dormir amb el cap elevat, i fins i tot afegir algun humidificador a l'habitació. Així, les nostres vies respiratòries es veuran menys compromeses, i potser podem aconseguir agafar el son.

Imatge d'una dona que ha dormit malament
Dormir menys de 7 hores és molt negatiu per a salut | GETTY IMAGES

 

5. Deixar de menjar

El fet de no menjar quan estem malalts és, sens dubte, el taló d'Aquil·les de molts. Però, en realitat, és precisament en aquestes mateixes circumstàncies quan ens hauríem d'alimentar millor que mai. De totes maneres, aquesta manca de gana té una explicació.

El cansament i la fatiga que podem experimentar quan estem refredats pot ser veritablement difícil de suportar. Això fa que la nostra gana decaigui i que, paradoxalment, també ho faci la nostra energia. En qualsevol cas, hem de fer un esforç per ingerir líquids i aliments, ja que gràcies a ells ens recuperarem abans.

NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp