Imatge d'un carro de supermercat amb fruites i verdures.

Evita sempre que puguis 5 aliments molt coneguts per a reduir el colesterol dolent

El colesterol alt pot ser molt dolent per a la salut. Et mostrem alguns aliments que hauries d'evitar sempre que vulguis reduir-lo

El colesterol és un greix natural essencial per al nostre organisme. Però depenent de com es transporti a la sang, se li pot dir bo o dolent. Es calcula que només a Espanya, la meitat de la població té el colesterol alt. A més, únicament la meitat coneixen aquesta dada, posant així en més risc la seva salut.

Per sort, els nostres hàbits alimentaris poden tenir un efecte positiu i contrarestant contra aquests alts nivells. Així, els especialistes recomanen estils de vida saludables i útils per a la nostra salut cardiovascular.

Quins 5 aliments hem d'evitar per baixar el nostre colesterol dolent?

Tenint en compte la influència de l'alimentació en el desenvolupament, tant del colesterol dolent com del bo, és recomanable optar per aliments saludables que en frenin l'expansió. A més, pots eliminar del teu rebost aquells que són més nocius i perjudiquen la teva salut.

1. Lactis sencers

A causa del seu alt contingut en greixos saturats, el millor és substituir els lactis sencers per les seves versions desnatades. En el cas dels formatges, per altra banda, el millor és evitar els formatges molt curats, com ara emmental, parmesà o brie.

2. Carns vermelles

Se sap que una dieta basada a base de plantes és molt més recomanable a l'hora de mantenir a ratlla el colesterol. I és que les carns vermelles, com la de xai o vedella, són molt riques en greixos saturats i colesterol. El millor? Pots substituir-les per carns magres, com la de pollastre o conill sense pell.

Pollastre
La carn de pollastre és una bona alternativa per a les conegudes carns vermelles | Getty Images

 

3. Mantega

La mantega està elaborada amb greix animal. Per això, conté també molt de greix saturat. És preferible eliminar-la completament de la nostra dieta contra el colesterol, així reduirem les possibilitats de patir una afecció cardiovascular.

4. Embotits

També contenen molt de greix i de colesterol. Però, no només porta això, també contenen molta sal, cosa que és molt dolenta per a la salut dels nostres ronyons. Encara que el seu sabor sigui temptador, el millor és reduir-ne al mínim possible el consum.

5. Brioixeria

Tant industrial com casolana, tenen farines refinades, greixos saturats i molt de sucre. Evidentment, a més d'evitar aquests aliments, també és preferible practicar exercici físic regular i cuidar molt la nostra alimentació.

Què és exactament el colesterol dolent?

El colesterol necessita ajuda de proteïnes per poder moure's per la sang. Les dues principals proteïnes són les lipoproteïnes de baixa densitat (anomenades "LDL") i les lipoproteïnes d'alta densitat (les "HDL").

Quan el colesterol es troba en una proteïna HDL, es considera colesterol 'bo', però quan està en una proteïna LDL es considera colesterol 'dolent'. Això és perquè en lloc d'emmagatzemar o expulsar el colesterol, el distribueix a totes les cèl·lules de l'organisme. D'aquesta manera, es desenvolupa un cúmul de colesterol a les artèries, també conegut com a arterioesclerosi

Si t'interessa conèixer fins a quin punt tens colesterol dolent, el més recomanable és visitar un metge, ja que les proves de sang dictaminen el nivell de la seva presència. Alguns dels hàbits que afecten els seus nivells són la dieta, el pes, l'historial clínic familiar o altres afeccions mèdiques. Tot i que les recomanacions varien tenint en compte l'edat i el sexe, es recomana fer-se proves de sang cada 5 anys.

Colesterol
Sempre s'han de tenir controlats els nivells de colesterol | GETTY IMAGES

 

Com es pot prevenir la presència del colesterol?

 

Els especialistes tens una opinió clara pel que fa al tema, una dieta saludable, el control del pes i l'activitat física són indispensables per tenir cura de la nostra salut cardiovascular.

Alguns dels consells clau són menjar fibra soluble, limitar l'ús de la sal i l'alcohol o menjar aliments amb alta presència en àcids grassos omega-3. En cas que cap d'aquests hàbits millori el teu nivell de colesterol, el metge et podria tractar amb medicaments.