Foto d'una persona calba mirant cap a dalt.

Si pots, estalvia-te'l: el conegut aliment que et podria estar provocant calvície

Un estudi revela una possible causa que estaria associada a la caiguda de cabells

Que la ciència ha avançat en aquests darrers anys és quelcom inqüestionable. De vegades, però, succeeixen coses de manera fortuïta i inesperada en el transcurs d'una investigació, i gràcies a elles també s'obtenen resultats mai pensats.

Això és el que li ha passat precisament al patòleg Bing Li, de la Universitat de Louisville (EUA). L'immunòleg i els seus col·legues van descobrir la possible associació entre el consum d'un aliment i la calvície, i sembla que els resultats són sorprenents.

Un estudi estableix una possible nova causa de la calvície

Segur que mai t'haurà passat. Estàs centrat en alguna cosa en particular i, sense voler-ho ni beure'l, la situació es gira i et fa canviar de rumb. Doncs bé, de vegades aquests canvis porten a nous descobriments.

Foto d'una dermatòloga examinant el cabell d'un home.
L'alopècia androgènica és més comú en homes que no pas en dones | Getty Images

I en l'àmbit de la ciència i la investigació ho saben millor que ningú. De fet, Bing Li i el seu equip de científics estaven treballant en una línia de recerca que, a priori, no tindria res a veure amb la calvície.

Després de plantejar-se diverses hipòtesis, en les quals es duien a terme treballs amb ratolins, els investigadors van descobrir una cosa que els va cridar l'atenció: hi havia una remesa de ratolins que estaven calbs.

Això, evidentment, va impulsar l'immunòleg i tot el seu equip a canviar la direcció de la investigació, ja que volien saber què passava. Tot i això, la sorpresa va venir després, quan van veure que hi havia un aliment que semblava ser clau en tot això.

Al principi, Li i el seu equip estaven investigant la relació causal que hi havia entre els diferents tipus de greix i el creixement de determinats tumors. Per establir les hipòtesis, els rosegadors havien de ser alimentats amb una determinada dieta.

Com que l'objectiu era observar l'impacte que el greix produïa en aquests animals, els investigadors oferien als ratolins aliments rics. Això sí, no tothom s'estava alimentant amb el mateix tipus de greix.

Foto d'un home calb caminant pel carrer.
La calvície afecta moltes persones i els seus orígens són diversos | Getty Images

Mentre alguns rebien dosis d'oli vegetal o baix en greix, altres presentaven una alimentació que contenia grans nivells d'oli de peix i omega-3. I compte, perquè pel que sembla aquest últim aliment els va portar a la troballa que t'ensenyarem a continuació.

L'aliment de què parlem

Després de comparar tots els ratolins, els investigadors es van adonar que aquells que estaven sent alimentats amb oli de peix van perdre una quantitat de pèl considerable. De fet, la zona més afectada era la de les espatlles, mentre que la resta de ratolins semblava que no patia el mateix efecte.

Com va ser un fet inesperat, els investigadors van decidir verificar fins a dues vegades aquest resultat. Per això, van procedir a elaborar més experiments amb altres ratolins, i així poder comparar novament els efectes.

No obstant això, Li no va aconseguir trobar literatura científica que mostrés cap relació amb el fenomen que estava observant, així que va decidir indagar pel seu compte. Gràcies a això, l'equip va aconseguir establir una nova connexió.

Pel que sembla, la ingesta de suplements d'oli de peix i omega-3 podria estar associada a la calvície. Recordem que aquesta afecció (coneguda tècnicament com a alopècia androgènica) és molt comú a la població.

Encara que es tracta d'un procés natural i hereditari, pot afectar tant homes com dones. Això sí, la incidència és més gran en el primer grup, especialment quan la persona té més de 35 anys.

Càpsula d'oli de peix
L'oli de peix, ric en àcids grassos omega-3, podria provocar la pèrdua de cabell | Getty Images

Per pal·liar aquests efectes, actualment es comercialitzen suplements com els assenyalats anteriorment. Aquests, pel que sembla, podrien tenir una doble cara per a la nostra salut, ja que els resultats obtinguts donen lloc a la reflexió.

Segons l'estudi elaborat en ratolins, tot apunta que les molècules de l'oli de peix es van concentrar a la pell. Aquesta acumulació de macròfags dèrmics donava lloc, alhora, a l'absorció de l'omega-3, i per tant a la generació d'espècies reactives d'oxigen.

Tot això podria ser l'origen de l'activació de cèl·lules tòxiques que donarien lloc a l'apoptosi o la mort cel·lular. Encara que això podria justificar la pèrdua de cabell, els investigadors conclouen que cal continuar investigant. Si vols, pots veure fins i tot l'article complet que es va realitzar.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp