Foto de les prestatgeries d'un supermercat.

Els experts ja posen data: quan deixaran d'apujar els preus a Espanya el 2023

La previsió és que l'economia espanyola vagi de menys a més i està pràcticament descartada la recessió

Des que va començar la invasió russa d'Ucraïna, el febrer del 2022, l'augment imparable dels preus ha esdevingut una amenaça mundial. A Espanya, la inflació ha alentit la recuperació econòmica. I tots ens preguntem des de fa mesos quan baixaran per fi els preus.

La pujada descontrolada del cost dels productes és la principal preocupació dels espanyols des de fa un any. Segons l'INE, omplir la cistella de la compra ara és un 15% més car que fa un any. Els experts intenten pronosticar quan hi haurà una treva en la pujada dels costos.

De moment ja ha començat un descens dels costos d'origen, que en uns mesos podria provocar un fre de l'augment. Aquesta és la previsió de la Cambra de Comerç de Barcelona. Segons la seva previsió, a mitjans d'any podria començar una contenció dels preus (tot i que encara no una baixada).

Què passarà el 2023

La Cambra de Comerç de Barcelona estima que els mesos de juny i juliol es podria donar una equitat de la inflació dels preus dels aliments. Això només serà possible si segueixen baixant els costos d'origen, i no apareixen nous factors de desestabilització a nivell nacional i internacional.

Segons els experts d'aquesta entitat, a diferència del 2022, l'any 2023 anirà «de menys a més». La previsió és que Espanya tanqui el 2023 amb un 1,8% del PIB, dues dècimes per sobre del que s'estimava fa uns mesos. El creixement econòmic afavorirà l'ocupació, i l'atur baixarà fins al 9,1%.

Aquestes són les previsions de la Cambra de Comerç de Barcelona, sempre que no hi hagi un nou augment dels preus. Aquest any, a més, hi haurà un canvi important: els carburants i l'energia deixaran de ser els esperons de la inflació, i ara els aliments juguen aquest paper.

Carro de la compra
Els preus dels aliments va en augment. | GETTY IMAGES

Què està passant amb els preus

Actualment, els productes no elaborats han començat a frenar l'ascens, però els preus dels productes elaborats segueixen sent elevats. Això farà que no s'observi un canvi real fins d'aquí a uns mesos. I, en tot cas, no hi haurà una baixada dels preus, sinó una frenada en l'augment.

La Cambra de Comerç veu «raonable» que a mitjans del 2023 hi hagi una moderació dels preus. Però la situació continua sent molt delicada. Per exemple, durant l'inici de l'any ha tornat a augmentar el nombre d'empreses que tenen la intenció d'incrementar preus pels costos d'origen.

La previsió dels experts és que la ralentització de l'economia espanyola segueixi al llarg del 2023. Però la bona notícia és que no hi ha senyals que indiquin risc d'una recessió econòmica. Si no hi ha cap fet imprevist, la situació no empitjorarà amb una nova crisi.

Raons per a l'optimisme

El context internacional ha millorat i les perspectives són molt millors del que es prevenia fa uns mesos. Els problemes de subministraments d'Alemanya, que amenaçava d'enfonsar la resta d'economies, finalment, no s'han produït. Els experts parlen de refredament de l'economia, però no de recessió.

La realitat és que per les famílies, cada cop és més difícil omplir la cistella de la compra. La situació és tan dura que moltes famílies ja han esgotat l'estalvi acumulat durant els mesos de pandèmia. Malauradament, la previsió és que l'estalvi continuï baixant fins a nivells insòlits des de fa dècades.

Logotip de l'aplicació WhatsApp NOVETAT WHATSAPP: Fes clic aquí per llegir GRATIS les notícies més destacades de Catalunya al WhatsApp