Imatge d'uns ous.

Els experts revelen el millor lloc de la cuina per guardar els ous

Encara que no ho creguis, no tothom guarda els ous com cal

L'ou és un dels aliments més comuns a la nostra cuina. No només són barats, sinó que, a més, tenen un gran sabor i es poden menjar de moltes maneres gràcies a la seva versatilitat. Hi ha un mite que en limita el consum al de 3 unitats per setmana, però els últims estudis diuen que és acceptable 6 o 7 unitats per setmana.

Així mateix, tenen molts beneficis per a la nostra salut gràcies als seus valors nutricionals. És ric en vitamines i proteïnes d'alt valor biològic com la luteïna. A més, el rovell és ric en greixos i compta amb un nombre important d'àcids com l'oleic, linoleic i omega-3.

Moltes dietes inclouen els ous a les seves receptes perquè són ideals per perdre pes.

Com cal conservar l'ou?

Per poder menjar qualsevol producte sense preocupar-se, l'ideal és conèixer bé com cal manipular-lo i conservar-lo. Encara que els ous no semblin aliments complicats, realment hem de tenir cura a l'hora de comprar-los, conservar-los i cuinar-los. Per això, cal comprovar que la closca estigui intacta i neta.

En alguns supermercats marquen sobre aquest ou la data de caducitat, així que hauràs de prestar atenció. Si no és el cas, hauràs de buscar-la a la mateixa ouera. És molt important conèixer aquesta data perquè és comú creure que els ous duraran eternament quan no és així.

Imatge d'uns ous.
En el mateix ou o en l'ouera trobaràs la data límit de consum | Getty Images

Un cop comprat, cal evitar un error molt comú. Els ous no es renten en cap moment, ja que l'aigua pot facilitar la presència de bacteris. El lloc on han de ser guardats és a la nevera, és important mantenir-los frescos i només poden ser trets del frigorífic per consumir-los de forma immediata.

Des de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) recomanen que siguin col·locats a la part superior de la nevera. És molt freqüent trobar-los al costat de la porta, però obrir-lo i tancar-lo pot ser perjudicial per a ells a causa dels canvis de temperatura. Si els mantens a la part superior, no es veuran afectats per la temperatura de casa teva, i a més, no agafaran l'olor d'altres aliments.

La millor manera de manipular els ous i els seus derivats

Un cop conservat com cal, ara s'ha de conèixer com manipular-lo correctament per menjar-lo. Els especialistes recomanen una sèrie de passos a seguir perquè els ous que arribin als nostres plats siguin de qualitat i no estiguin contaminats.

Un element clau és trencar-los amb atenció perquè la contaminació de la teva nevera podria passar de la closca al rovell. L'ideal és trencar-los al mateix recipient on després el batràs un cop hagis separat el rovell i la clara.

Imatge de rovells d'ou.
Has de prestar atenció a com els trenques per no contaminar el seu rovell | Getty Images

Un altre pas indispensable és comprovar que no tingui una olor estranya, si ho fa, hauràs de llençar-ho com més aviat millor. Si, per contra, fa una olor normal, et relaxarà saber que la calor agafada durant la seva preparació matarà els bacteris, entre ells, la salmonel·la.

Però que sigui millor cuinar-ho amb calor no vol dir que sempre hagi de ser fregit, és ideal variar entre l'ou bullit o passat per aigua. D'aquesta manera, evitar consumir més greixos dels necessaris.

A més, des de l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) recomanen no consumir de forma regular ou cru. Aquesta recomanació és perquè l'ou conté avidina, una substància que pot provocar insuficiència vitamínica perquè atura l'absorció de biotina.

Imatge d'un home bevent un batut.
Un gran nombre de persones decideix introduir l'ou a la seva dieta mitjançant la ingesta de batuts | Getty Images

A la seva pàgina web trobaràs el seu popular truc per conèixer si els ous són frescos. Hauràs de posar-los en un recipient amb aigua i un 10% de sal dissolta. Els ous que treuen el cap a la superfície són aquells que no són frescos i hauràs de rebutjar-los.