Imatge d'una dona comprant formatge

Aquest és el formatge sense colesterol que reforça els ossos i pots menjar cada dia

Si t'encanta el formatge, no pots perdre't aquesta opció ideal per menjar diàriament

El formatge és un aliment meravellós, el qual és el resultat de la fermentació de la quallada sota l'acció del quall sobre la llet. O per acidificació. És a dir, el formatge és, sobretot, una fermentació de la llet activada per bacteris de l'àcid làctic.

 

Hi ha centenars de tipus a tot el món i Espanya en té almenys 400. Es menja sol o es fa servir en la preparació de molts plats. A més, conèixer els processos d'elaboració del formatge no només permet apreciar l'amplitud de la feina dels formatgers, sinó també comprendre millor què fa únic cada formatge.

Quins són els valors nutritius del formatge?

Cal tenir en compte que cada formatge té la seva pròpia composició nutricional, la qual varia enormement. Per exemple, hi ha formatges més grassos i d'altres que no ho són tant.

 

Per tant, en realitat, tot dependrà tant de la llet utilitzada com pel procés en si d'elaboració. Encara que sí que és possible establir una sèrie de característiques nutritives bàsiques que, la majoria de les vegades, tendeix a ser molt comú en tots els formatges.

Imatge de diversos formatges acompanyats de iogurts i llet
Avui dia tenim al nostre abast una gran quantitat de formatges | Getty Images

Generalment és una bona font de proteïnes i de calci. A més a més, aporten vitamines (A, B2 i B12) i poden ajudar a prevenir l'osteoporosi i certs tipus de càncer.

 

També sol ser un aliment calòric que aporta al voltant de 340 calories per cada 100 grams, degut principalment als seus greixos. Però aquesta aportació calòrica no és la mateixa per a tots els formatges.

Quin és el formatge que venen a Espanya i podem menjar diàriament?

Un grup d'investigadors va fer una anàlisi dels formatges semicurats. I, més concretament, el formatge Jarlsberg de Noruega. Els seus resultats van ser publicats aBMJ Nutrition Prevention & Health. Segons aquests resultats, una porció diària ajudaria a protegir la salut dels ossos sense augmentar el colesterol.

 

No en va, es dona la circumstància que ja en estudis anteriors s'apuntava que aquestes varietats de formatges augmentaven els nivells d'osteocalcina. Es tracta d'una hormona associada a una salut més bona tant dental com òssia.

Per arribar a aquesta conclusió, els científics van analitzar 66 dones sanes, amb un índex de massa corporal mitjana de 24 i una edat mitjana de 33 anys. 41 voluntàries van consumir una porció de 57 grams d'aquest formatge; i 25 voluntàries van consumir 50 grams de formatge Camembert.

Els resultats no deixen cap dubte

Després de sis setmanes, es va fer un intercanvi, i el grup que consumia Jarlsberg va passar a consumir Camembert. I viceversa. Segons les anàlisis, l'osteocalcina i la vitamina K2 van augmentar significativament després de sis setmanes de consum de formatge Jarlsberg.

També van trobar que els nivells de magnesi i calci en sang es va reduir, per la qual cosa això indicaria una absorció més gran dels dos minerals. Els quals, afegim, són essencials en la formació dels ossos.

Tot i que es va observar un lleuger augment en tots dos grups, els nivells de colesterol LDL i colesterol total van disminuir.I ho van fer de forma significativa al grup de formatge Camembert quan van canviar al formatge Jarlsberg.

▶️ Vídeo del dia

En què consisteix la varietat de formatge Jarlsberg?

El formatge Jarlsberg és un tipus de formatge semicurat molt característic, perquè té un peculiar gust de nou. S'elabora amb llet de vaca, i rep aquest nom del comtat on s'elabora, situat a l'est de Noruega.

El millor de tot? Doncs que podem trobar-lo fàcilment al supermercat. Per això podràs consumir-lo sempre que vulguis. Per tant, si t'encanta el formatge, ja saps quina és l'opció ideal per consumir a partir d'avui.

Però n'hi ha més. I és que, com que és una opció tan deliciosament versàtil, pots consumir-lo de moltes maneres. O, fins i tot, acompanyar-lo amb infinitat d'opcions, com pa torrat, fruites, melmelada o llavors.