Fruits secs dins un bol de vidre

El fruit sec que animen a menjar més a Catalunya per cuidar el cervell i perdre greix

Un nou estudi català suggereix que consumir aquest fruit sec ajuda al desenvolupament cognitiu

Tothom sabem la importància d'una alimentació sana, variada i equilibrada. Tanmateix, aquesta recomanació esdevé encara més necessària en aquells infants i adolescents que encara continuen la seva etapa de desenvolupament.

Parlant precisament de desenvolupament, pel que sembla, existeix un fruit sec que podria ser especialment beneficiós per a la nostra salut. De fet, un estudi recent, dut a terme a Catalunya, suggereix que el seu consum podria contribuir a les nostres capacitats cognitives. Ho veiem tot seguit!

El fruit sec que cuida la teva ment i no hauria de faltar a la teva dieta

Els fruits secs, a més d'estar boníssims, estan plens de beneficis per al nostre organisme: si el seu consum es recomana de manera diària… per alguna cosa serà! I per si no n'hi hagués prou, actualment n'hi ha una gran varietat.

Ara bé, el millor de tot és, sens dubte, la seva aportació en greixos saludables, antioxidants, proteïnes i nutrients. Veient tot això, no ens hauria d'estranyar que els mateixos esportistes hi recorrin per millorar gran part del seu rendiment.

Les cames duna persona al costat duna ampolla d'aigua i diverses coses per fer exercici, com una estoreta i unes peses
Aquest fruit sec millora el rendiment dels esportistes. | Pexels

A més de ser un piscolabis perfecte per picar entre hores, també has de saber que la seva ingesta pot contribuir a la nostra salut mental. Concretament, n'hi ha un que resulta molt beneficiós per al desenvolupament cognitiu: les nous.

Almenys així ho ha constatat Jordi Julvez, investigador principal de l'estudi dut a terme a l'Institut d'Investigació Sanitària Pere Virgili (IISPV). Un grup d'investigadors hi ha pogut constatar els beneficis que suposa consumir nous, especialment en adolescents.

Tothom sabem que l'adolescència és un període transicional de molts canvis, entre els quals no només destaquem els físics, sinó també els biològics i els cognitius. Per això, per fer aquesta investigació s'ha comptat amb la participació voluntària de 700 estudiants de l'ESO. Les edats dels participants oscil·laven entre els 11 i 16 anys, i han estat dividits de forma aleatòria en dos grups: un de control, on no s'ha dut a terme cap intervenció, i un altre experimental, en el qual aquests participants havien de consumir 30 grams de nous durant 6 mesos.

Doncs bé, després de finalitzar el període d'observació, els resultats van ser concloents: s'hi apreciaven diferències significatives entre els dos grups. Per tant, això confirmava la hipòtesi plantejada a l'inici de l'estudi. Podeu veure l'estudi complet en aquest enllaç.

Cacauets i nous sense pelar en un bol
Segons un estudi català recent, consumir nous augmenta les nostres capacitats cognitives. | PixaBay

Pel que sembla, els adolescents que van consumir nous durant almenys 100 dies van mostrar una capacitat d'atenció augmentada. Així mateix, aquells que presentaven símptomes relacionats amb algun trastorn (com ara el TDAH) també van veure reduït el seu comportament hiperactiu. Pel que fa a altres capacitats cognitives, com ara la intel·ligència fluida, també es van observar canvis positius.

Per tant, la conclusió que es va extreure del dit estudi reafirmava la importància de seguir una dieta saludable per a un desenvolupament correcte tant en l'àmbit cognitiu com psicològic.

La relació entre les nous i el cervell

Segurament, més d'una vegada hauràs escoltat (i fins i tot vist) que l'aspecte d'una nou és molt semblant al del nostre cervell. Sigui casualitat o no, el que és innegable és que aquest fruit sec és molt beneficiós per al nostre gran òrgan.

Grup de joves universitaris prenent apunts a classe
S'ha comprovat que consumir nous millora l'atenció i la memòria. | Getty Images

També és probable que t'estiguis preguntant per què es recomana tant el seu consum. Doncs bé, a més de tots els beneficis que hem esmentat anteriorment, les nous en particular estan plenes de vitamina E, Omega 3 i Omega 6. Aquestes aportacions són indispensables per a la funció neuronal i el sistema nerviós central i, per això, es recomana tant la seva consum per al nostre desenvolupament cognitiu.

Així mateix, a més de ser beneficiós per a nens i adolescents, també ho és per a adults i gent gran. Les nous ajuden a mantenir la nostra memòria en condicions òptimes. A més, també són un antidepressiu natural, ja que les seves propietats produeixen serotonina, l'hormona que augmenta el benestar i la felicitat.

Logo de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!