Prunes de confitar

La fruita que ignores sempre i prevé la malaltia que pateixen milions de catalans

Descobreix l'aliment que et pot ajudar a prevenir malalties òssies

Prop de 3 milions de persones pateixen alguna malaltia òssia. Encara que existeixen diverses, la més comuna i coneguda és l'osteoporosi. Es tracta d'una afecció esquelètica en què els ossos perden densitat de massa.

Com a conseqüència d'això, esdevenen més fràgils i es trenquen amb més facilitat. Les causes poden ser degudes a múltiples factors i els tractaments són molt variats. Tot i això, recentment s'ha descobert que hi ha una fruita força ignorada que és capaç de fer 'miracles' en aquest sentit.

La fruita ignorada que té cura dels ossos com cap altra

La fruita de la qual estem parlant sol passar força desapercebuda malgrat els seus beneficis: la pruna. Tant si ja menjaves prunes com si no, ara tindràs una raó més per continuar afegint-les als teus àpats.

Bol de prunes
Les prunes són una drupa, és a dir, un fruit carnós amb només una llavor | Getty Images

Tot això gràcies a un estudi dut a terme per diversos investigadors del Programa de Fisiologia Integrativa i Biomèdica i els Departaments de Ciències Nutricionals i Kinesiologia de la Universitat Estatal de Pennsilvània. Els experts han analitzat l'efecte que produeix aquest aliment a la salut òssia i les conclusions són molt esperançadores.

Concretament, l'estudi s'ha centrat en un grup de dones amb la finalitat d‟analitzar quins efectes produeix el consum de prunes després de la menopausa.

Quins són els beneficis de les prunes de confitar?

Quan una dona arriba a la menopausa (normalment entre els 40 i els 50 anys) es produeix un descens d'estrògens. Això arriba a ocasionar una inflamació al cos que perjudica seriosament la salut òssia.

La principal conseqüència d'això és que dona lloc a l'aparició d'algunes malalties en què es veuen perjudicats els ossos. És aquí on les prunes es poden convertir en les millors aliades possibles. Les seves aportacions nutritives són capaces de reduir la inflamació i, en definitiva, prevenir l'aparició de malalties.

Imatge d'una dona amb jersei blau tocant amb la mà una bàscula
Durant la menopausa, les dones pateixen una alteració al seu sistema hormonal   | Getty Images

Algunes investigacions apunten que la situació ideal seria consumir «entre sis i dotze prunes al dia». Per arribar a obtenir aquests resultats, els investigadors van dividir les dones menopàusiques en tres grups, on en cadascun es consumia diferents quantitats al dia.

El primer grup consumia sis prunes al dia, el segon dotze i el tercer cap. En total, la durada d'aquest estudi es va estendre durant dotze mesos, període en què les dones participants consumien diàriament aquest aliment.

Els resultats són clars

En acabar l'estudi es van prendre mostres de sang de les participants, amb la finalitat de comparar-les amb les que es van fer a l'inici. El resultat? Al primer i segon grup els marcadors inflamatoris es van reduir, mentre que al grup de control (que no va menjar res) no es va apreciar cap canvi.

Genolls i mans persona gran
El consum de prunes prevé la fragilitat dels ossos | Getty Images

D'aquesta manera, la conclusió que podem extreure és que el consum de prunes pot ser una bona opció per prevenir l'aparició de diferents malalties òssies.

Altres beneficis de consumir prunes

Els efectes de les prunes sobre els ossos no són els únics beneficis d'aquesta fruita. Segons altres indicadors, les prunes també són capaces de protegir contra malalties cardiovasculars, reduir el colesterol i controlar la glucèmia.

A més, en estat de deshidratació, aquesta fruita deshidratada és molt completa i rica en propietats. A través del seu consum podem obtenir minerals com calci, fòsfor, potassi, ferro i magnesi.

Plat de prunes de confitar
Les prunes de confitar són plenes de minerals | Getty Images

I per si no n'hi hagués prou, la pruna de confitar conté encara més beneficis. A continuació t'expliquem quatre raons que et convenceran per consumir-la definitivament:

1. Alleugereix el restrenyiment

La pruna, en ser rica en fibra, és ideal per a la mobilitat intestinal. A més també conté sorbitol, un sucre natural que funciona com a laxant.

2. Reforça els músculs

A més de tenir cura dels ossos també està indicada per als músculs. El seu contingut en un mineral anomenat bor ajuda que els teus músculs estiguin més forts.

3. Conté antioxidants

Les prunes també contenen grans quantitats d'antioxidants . Gràcies a això és capaç de cuidar la nostra pell i endarrerir l'envelliment. En definitiva, com pots veure els beneficis del seu consum són molts. T'animes?