Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Primer pla del logo de la botiga Dia

Gir inesperat amb els 224 supermercats DIA que han desaparegut d'Espanya

Les estadístiques corroboren què està passant

Fa només unes setmanes, tothom parlava d'Alcampo. I no n'hi ha per menys, ja que la cadena de supermercats anunciava l'adquisició de centenars d'establiments a una altra coneguda companyia de distribució: supermercats DIA.

Sense anar més lluny, la cadena ha adquirit les botigues ubicades a Madrid, Aragó, Astúries, Castella i Lleó, Galícia, Cantàbria, Navarra i el País Basc, així com un magatzem, la superfície del qual és d'aproximadament 180.000 metres quadrats. Tot i això, sembla que no totes són bones notícies.

Alcampo perd part de la quota de mercat, malgrat la seva recent compra

Malgrat la creença que Alcampo podria estar vivint el seu millor moment, les estadístiques demostren el contrari. Almenys, així ho ha recollit el mitjà The Objective, que ha tingut en compte les dades ofertes per Kantar, una empresa d'anàlisi de dades i consultoria de marca.

Segons les dades d'aquesta empresa, Alcampo continua conformant-se amb la darrera posició, dins de les 7 millors de les cadenes de distribució alimentària. Un número que demostra que, durant les darreres 12 setmanes, la cadena de supermercats no ha millorat.

Primer pla exterior d'una botiga Alcampo, amb el logotip de la cadena de color vermell
Alcampo ha de continuar conformant-se amb la darrera posició. | Alcampo

Per si no n'hi hagués prou, no només s'han de conformar amb l'última posició, sinó que han de fer front a una pèrdua de quota de mercat. Mentre ara tenen un 3 %, abans en gaudien d'un 3,1 %; és a dir, han perdut una dècima de quota des del març. I tot això, malgrat l'adquisició de les 224 botigues que han passat de DIA a les mans d'Alcampo…

Com declarava Yves Claude, president i director general d'Auchan Retail: «Amb aquesta operació, Auchan Retail reforça de manera important la seva presència a un país estratègic per a la nostra ensenya. Així complementem la nostra xarxa multiformat, amb l'ambició d'accelerar el nostre creixement a Espanya per convertir-nos en líder del comerç 'phygital' alimentari i amb això ser la marca preferida dels espanyols».

Què diuen els números dels altres supermercats?

Pel que fa a les quotes de mercat de les altres cadenes, cal destacar que, mentre que unes han patit una disminució de percentatge, unes altres han pujat. Si ens fixem en les dades de març, una de les més afectades ha estat Mercadona. Des de llavors, la cadena valenciana ha passat de reunir el 26,5 % al 25,2 %, però continua liderant el rànquing.

En segon lloc, tenim Carrefour. La companyia francesa ha sumat un important augment a la quota de mercat: en qüestió de mesos, ha passat de reunir un 9,7 % a un 10,1 %.

Carro de compra a l'interior d'un supermercat, davant de les neveres
Algunes cadenes han aconseguit augmentar la seva quota les últimes setmanes. | Getty Images

I la resta del rànquing?

A Kantar també podem trobar les dades relacionades amb el Grup DIA, el Grup Eroski i Consum Cooperativa. El primer ha augmentat una dècima la seva quota de mercat, ja que ha passat d'un 4,5 % a un 4,6 %.

Grup Eroski, per la seva banda, pot estar de celebració, ja que entra al grup dels que han augmentat la seva quota: abans reunia el 4,3 %, mentre que ara pot presumir del 4,5 %.

En el cas de Consum Cooperativa, també pot presumir d'haver augmentat els números: actualment, la cadena compta amb una quota de mercat que arriba al 3,4 %, una xifra que dista de les que reunia al març (3,2 %).