Muntatge Pedro Sánchez i una mánega d'una gasolinera

El Govern alerta sobre l'últim dia de la rebaixa dels 20 cèntims a les gasolineres

El descompte a la gasolina ha estat un alleugeriment per als conductors

El preu del carburant compta des de fa uns mesos amb una bonificació important: 20 cèntims per litre que han evitat pràcticament que el combustible esdevingués un article de luxe. Això sí, algunes empreses s'han unit a aquesta campanya i han oferit descomptes de 30 cèntims, com és el cas de Cepsa o Repsol. D'altres, com ara BP, arriben fins als 40. Tanmateix, cal fer servir targetes de fidelització o mètodes de pagament d'aquestes marques.

Aquestes bonificacions es van produir a conseqüència de la pujada brutal dels preus dels carburants a principis d'any. Al mes de març, el preu del barril Brent va assolir el seu rècord. Tot i que des de l'última gran pujada del juny la línia és descendent, el litre de combustible encara està pels núvols. Durant aquest estiu s'ha produït una caiguda en el preu al llarg de l'estiu, però continua estant molt per sobre del que va marcar el 2021. Per tant, no hi ha gaires motius per celebrar-ho.

Com està la gasolina i el dièsel ara?

En vista d'això que va passar al començament de l'estiu, tot feia indicar que es podria arribar als 3 € el litre. Per sort, no es van complir aquests auguris i els combustibles van anar abaixant el preu. En aquests moments, el litre de gasolina costa aproximadament 1,694 € de mitjana i el dièsel, 1,833 €. Això sí, la xifra concreta dependrà de la província i de l'estació de servei.

Encara que resulti una mica sorprenent, el dièsel és molt més car que la gasolina. Pel que sembla, no és un fet puntual, ja que aquesta tendència es mantindrà en el temps, adverteixen els analistes de la firma JP Morgan. Expliquen que «el mercat està indicant clarament una continuació de la força del gasoil i la debilitat relativa de la gasolina. El gasoil continuarà sent més car fins a finals de l'any que ve». L'equació és ben senzilla, quan hi ha més demanda i menys oferta, el preu és més alt.

Mangueres d'una gasolinera
El preu de la gasolina ha anat abaixant durant l'estiu. | Getty Images

Quan s'acaba la bonificació del Govern?

La bonificació dels 20 cèntims per cada litre de gasolina finalitzava, en principi, el darrer 30 de juny. Després del repunt experimentat pels combustibles, des del Govern es van veure en l'obligació de prorrogar-lo uns quants mesos més. Sobretot, per la proximitat de l'estiu i de les vacances.

Van decidir allargar-ho fins al pròxim 31 de desembre, per la qual cosa a partir del gener del 2023 ja no podrem beneficiar-nos d'aquest descompte. Com és lògic, aquesta mesura afectarà molt la butxaca dels conductors. Un cop més, comprovaran com els carburants es tornen a posar pels núvols.

Hi ha possibilitat que l'ajuda es prorrogui?

En principi, la intenció del Govern és que la bonificació acabi de manera definitiva a finals de desembre. Això sí, tot dependrà de si el preu s'ha estabilitzat i no torna a repuntar a l'últim tram de l'any. Tanmateix, no es pot descartar completament l'opció de la pròrroga. Sobretot perquè el 2023 hi haurà eleccions i això pot ser una carta molt important, però tot queda en l'aire pendent de la decisió l'Executiu.

De moment, els combustibles donen un petit respir als conductors, sobretot per als que compten amb un vehicle de gasolina. Les previsions assenyalen que a partir d'octubre hi haurà una nova pujada i hi caldrà prestar molta atenció.

▶️ Vídeo del dia