Fotomuntatge d'una cistella amb ous i la cara d'Alberto Garzón

El Govern avisa: estàs col·locant malament els ous a la teva nevera

Consum dona la clau per conservar els ous de la manera correcta

Encara que ens sembli estrany a hores d'ara de la nostra vida, l'ouera a la porta de la nevera no és el lloc idoni per deixar els ous. De fet, aquest és un error habitual de seguretat alimentària, però no ens amoïnem perquè es pot arreglar amb un gest molt simple.

A les últimes hores, el Ministeri de Consum que dirigeix Alberto Garzón ha posat sobre la taula aquest assumpte. I ha apuntat quin és el lloc més apropiat per conservar els ous en bon estat.

Aquesta cartera ministerial, que conté l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (Aesan), sol publicar a les xarxes socials diferents consells per evitar riscos en l'alimentació.

Primer pla d'Alberto Garzón, ministre de Consum d'Espanya
Alberto Garzón dona la clau per conservar correctament els ous a la nostra nevera | GTRES

El cas és que la nutrició és un dels temes en què Consum ha incidit amb més insistència. Això sí, de vegades, s'ha emportat severes crítiques quan han rebutjat el consum excessiu de carn vermella.

Aquesta vegada, el ministeri liderat per Alberto Garzón ha ofert un bon consell per conservar els ous a la nostra cuina de la millor manera possible. Parlem d'un 'post' que ja suma 2.300 'likes' a Instagram. I és que Consum explica que els ous no s'haurien de posar mai a la porta de la nevera, sinó a les lleixes de la zona mitjana o superior.

Estem col·locant malament els ous a la nevera, segons alerta Consum

És cert que la nevera es programa perquè tingui una temperatura concreta, però no totes les parts de l'electrodomèstic estan igual. Així, les prestatgeries de la porta perden temperatura cada cop que obrim la nevera. Per tant, aquesta zona és la menys freda i hi hauríem de col·locar les begudes i les salses.

Imatge d'uns ous del supermercat
Els ous de supermercat s'han de guardar a les lleixes del centre i la part superior de la nevera | Pixabay

Les prestatgeries del centre i la part superior de la nevera tenen una temperatura més uniforme. Això és clau perquè quan un ou canvia molt de temperatura «es produeixen condensacions a la closca que afavoreixen el creixement bacterià. I faciliten que bacteris com la salmonel·la puguin penetrar a l'interior de l'ou», apunta el Ministeri de Consum a les seves xarxes.

Tot i que la closca de l'ou és una protecció natural per a aquest aliment, és porosa i pot entrar l'aigua condensada que pot tenir gèrmens. Alhora, sota aquesta closca hi ha una altra membrana protectora que creix i es redueix amb els canvis de temperatura. Aquesta variació a la membrana pot generar que certs microorganismes patògens passin de fora cap a dins.

El gran error de netejar els ous abans de cuinar-los

Per si no n'hi hagués prou, l'ouera de la porta de la nevera pot provocar-nos més maldecaps. A moltes cuines és normal que aquesta no es renti bé i podria ser un transmissor de microorganismes.

Si tenim un ou contaminat, el llencem i en aquest lloc en posem un altre en bon estat, però compte, perquè la contaminació es pot traspassar entre tots dos ous. A més, tampoc no és recomanable rentar els ous abans de cuinar-los, ja que l'aigua pot empènyer els bacteris cap a dins de l'ou.

Això sí, on és habitual aquesta pràctica és els Estats Units. I és que, després d'agafar-los, els netegen i refrigeren ràpidament. Per tant, als supermercats d'aquell país els ous es troben a les neveres, i a Espanya s'exposen en prestatgeries a temperatura ambient.

Imatge d'una ouera amb diversos ous i un obert al centre
Els ous són un aliment molt delicat i els hem de conservar de forma correcta per evitar problemes | Canva

Els consells d'Europa per als productors són clars: no s'han de rentar ni refrigerar els ous als supermercats. Quan el consumidor els compra, a casa els conservem als nostres frigorífics i, encara que no cal, aquesta pràctica augmenta la seva vida útil.

A més a més, un altre consell vàlid a l'hora de conservar-los a la nevera és deixar-los a l'envàs on es van adquirir per protegir-los dels microorganismes.