Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge d'un grup de nois bebent cervesa

Te l'han de servir gratis: el producte dels bars que no et poden negar

Una llei i un Reial decret així ho indiquen

Quan acudim a un bar és per prendre alguna cosa, sigui un cafè, un refresc, una cervesa o fins i tot una copa. I per qualsevol d'aquests productes és lògic que hàgim de pagar. Tot i això, per llei, n'hi ha un que ens l'han de donar si el demanem i ens l'han de servir gratis.

No saps a quin ens estem referint? T'ho expliquem a continuació.

El producte que ens han de donar gratis als bars

Habitualment, quan acudim a un bar o restaurant, si demanem aigua, ens en porten una ampolla. Per això l'hem de pagar. Però és important que sapiguem que si la demanem de l'aixeta, ens l'han de donar i no ens la poden cobrar.

Així ho estableix l'article 18.3 de la Llei 7/2022 i també el Reial decret 1055/2022 d'envasos i residus d'envasos, recentment aprovat. En tots dos es fixa amb claredat que: «als establiments del sector de l'hostaleria i la restauració s'haurà d'oferir sempre als consumidors, clients o usuaris dels seus serveis la possibilitat de consum d'aigua no envasada de forma gratuïta i complementària a l'oferta del mateix establiment».

Foto d'una persona omplint un got d'aigua a l'aixeta.
Als bars i restaurants t'ha de donar aigua de l'aixeta gratis si la demanes. | Getty Images

És a dir, que la pròxima vegada que vagis a un bar i et vingui de gust un got d'aigua, demana'l: te'l poden servir de l'aixeta i de manera gratuïta. D'aquesta manera, s'han resolt els dubtes que existien sobre aquest assumpte en concret. I també es deixa de manifest que hi ha gent que incompleix la normativa.

Estem referint-nos exactament a l'amo d'un restaurant de La Olma de Pedraza (Segòvia), que va arribar a cobrar 4,5 € per got pel servei d'aigua de l'aixeta. Aquest empresari ha estat denunciat per FACUA-Consumidors en Acció, que ha titllat el seu comportament de «presa de pèl».

A més, la legislació esmentada estableix que, a partir de l'1 de juliol de 2023, tots els esdeveniments festius, culturals o esportius tindran una altra obligació. Tots ells, independentment de si són organitzats pel sector públic o pel privat, «hauran de garantir l'accés a aigua potable no envasada».

Altres mesures que afecten diversos establiments

Reduir el consum de plàstics és el motiu principal pel qual s'ha establert l'obligatorietat esmentada de l'aigua en establiments d'hostaleria. Tanmateix, aquests negocis no són els únics que es veuen afectats per l'aprovació d'altres mesures interessants que val la pena destacar.

Foto d'un carro de la compra.
Amb la nova normativa també ha canviat la manera de fer la compra. | Getty Images

Per exemple, cal saber que la llei ja permet que es pugui anar al supermercat a comprar amb una carmanyola. Sí, amb un envàs on puguem guardar els productes frescos que volem adquirir, com ara fruites, llegums o verdures. De la mateixa manera, cal saber que el projecte de Llei de Prevenció de les pèrdues i el malbaratament es troba a la recta final de tramitació. Un cop aprovada, aquesta llei permetrà que, quan anem a un bar o a un restaurant, també puguem portar la nostra carmanyola. Així, hi podrem abocar els aliments que ens han sobrat i hem pagat.

N'hi ha més? Sí. Quan la llei tiri endavant també s'establirà com a obligatori que els supermercats i botigues similars posin a la venda a preus reduïts certs productes. Ni més ni menys que els «imperfectes» i els que tenen una data de caducitat pròxima.

Aprèn bé les mesures ja aprovades i les que estan a punt de ser-ho. Així, sabràs què et pots permetre quan facis la compra o quan surtis a prendre't alguna cosa.

Imatge del logotip de WhatsAppNOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!