Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Muntatge persona amb les mans a la panxa i un cercle amb dues mans fent un massatge abdominal

Harvard els assenyala: els aliments que més inflor abdominal provoquen

Segons els experts, hi ha diverses causes que poden provocar aquesta afecció

Dolor d'estómac, males digestions, gasos... Et sona tot això? Si és així, el que t'explicarem a continuació t'interessa. La inflor abdominal és, sens dubte, una de les qüestions que més afecta i perjudica un gran nombre de persones.

I compte, perquè no parlem de qüestions estètiques (que també), sinó d'altres factors que poden perjudicar la nostra salut. Per aquesta raó, si tu també pateixes aquesta classe de problemes, potser el que hauries de fer és comprovar que no consumeixes els aliments que ara veurem.

Els aliments que són enemics de la teva panxa, segons Harvard

Dur a terme una correcta alimentació és fonamental per a la salut i, més específicament, per al nostre sistema digestiu. De fet, hi ha certs hàbits que poden contribuir que així sigui, però, de la mateixa manera, també n'hi ha d'altres que poden fer tot el contrari.

En aquest sentit, revisar el que ingerim ens pot facilitar la tasca. La presència d'alguns ingredients, la majoria d'ocasions, pot ser la raó que el nostre abdomen es vegi més inflat. Per això, és important seleccionar adequadament els aliments de la nostra dieta.

Muntatge amb una persona amb les mans a la panxa i un cercle amb fruites i verdures
Hem de seleccionar amb coneixement els aliments de la nostra dieta | Getty Images

D'acord amb una experta gastroenteròloga de la Universitat de Harvard, hi ha certs aliments que hauríem d'eliminar (o almenys reduir) al nostre dia a dia. Si ho fem, veurem com molts dels nostres problemes comencen a desaparèixer.

Així doncs, la doctora Jacqueline Wolf apunta a una llista de diversos. Els primers, que a més són els més consumits i també els més perjudicials, són els aliments edulcorats. Els dolços, la fruita envasada o els refrescos, per exemple, entrarien dins d'aquest grup.

Les verdures i les fruites, a més, també formarien part de la llista. Si bé són aliments que a priori mai ens pensaríem que poden repercutir, la veritat és que n'hi ha alguns que sí. I és que les verdures que contenen fructans i galactans, i les persones sensibles a la fructosa poden notar especialment aquests símptomes.

D'altra banda, la llet i els seus derivats tampoc es queden enrere. Segons apunta Wolf, més d'un 60% de la població té intolerància a la lactosa, i per això aquest tipus d'aliments podria intensificar la inflor abdominal.

Tot i això, els llegums, en contenir rafinosa, també serien susceptibles de formar part dels 'aliments prohibits'. La rafinosa és un tipus de sucre que el cos no sol pair i descompondre bé, i per això és més probable que apareguin els gasos. Pel que fa als substituts del sucre, per exemple, també seria possible observar aquest tipus de símptomes.

Finalment, un altre tipus d'aliments com els famosos fermentats, o els cereals, també haurien d'estar al nostre punt de mira. Els primers poden causar inflor i gasos, i els segons (només alguns tipus) podrien ocasionar molèsties, especialment els que contenen gluten.

Imatge de diversos aliments en recipients i una dona menjant amb una forquilla
Hem de tenir molta cura amb els cereals | Getty Images

Per què tenim inflor abdominal?

Quan parlem d'inflor abdominal, hem de tenir present que es tracta d'una afecció que es pot deure a múltiples causes. Tot i que al principi hem parlat de la intolerància o del consum de certs aliments, l'origen del problema pot ser multifactorial.

La distensió abdominal (coneguda típicament com a inflor) ens pot preocupar, especialment quan veiem que va en augment o ens causa molèstia o dolor. Ara bé, també cal remarcar que en molts casos, el detonant d'això és, com comentàvem, l'alimentació.

Això no obstant, és probable que la causa del problema no sigui aquesta, i en menor mesura, ocorri per un altre tipus de patologies, com la síndrome de l'intestí irritable o alguna classe d'infecció. Davant del dubte, el millor és consultar-ho sempre amb el metge.