Gran varietat de fruita i verdura

Harvard assenyala la fruita que has de menjar cada dia per allargar la teva vida

Tot i que la fruita és un aliment indispensable en qualsevol dieta sana, n'hi ha una que gràcies als seus beneficis augmenta l'esperança de vida

Mantenir una alimentació saludable és una de les maneres més segures d'aportar al nostre organisme tot allò que necessita. En aquest cas, les fruites i verdures tenen una especial rellevància.

Hi ha un ampli ventall de varietat en aquests aliments. Indiferentment de l'opció que triïs, has de saber que estàs obtenint tota mena de vitamines, minerals i altres substàncies importants per a l'organisme.

Tanmateix, és tan rellevant la varietat com la quantitat. Recentment, un estudi de Harvard ha conclòs que menjar fruita cada dia fa augmentar l'esperança de vida. En definitiva, la quantitat de fruites que pots menjar per viure més i millor!

La fruita, l'element indispensable de la dieta humana

Segons l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la quantitat de fruita recomanada seria un mínim de 400 grams al dia. D'aquesta manera, la varietat de fruita que tenim al nostre abast fa que sigui fàcil i senzill poder combinar i alternar-ne el consum.

Les fruites, de la mateixa manera que les verdures, són aliments amb molta fibra i minerals, com ara el potassi i el magnesi. També cal destacar que es tracta d'aliments que contenen flavonoides, cosa que fa que incrementin els beneficis del seu consum. A més, està relacionat amb la disminució del risc de patir algunes malalties...

Fruiteria amb moltes fruites diferents
L'OMS recomana el consum diari de fruites i verdures. | Getty Images
 

En aquest sentit, alguns investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la URV juntament amb la col·laboració d'altres grups de recerca han aprofundit en aquesta conclusió. Els investigadors han fet un estudi que avalua les variables entre la qualitat de la dieta i l'estil de vida en individus que presenten un risc cardiovascular alt.

Les investigacions s'han centrat a analitzar el consum de deu fruites i onze tipus de verdures. Es tractava, en definitiva, d'aliments bàsics de la dieta dels 6.647 participants, que a més tenien un alt risc cardiovascular.

Després de fer l'estudi, els experts han observat que aquelles persones que consumeixen gran varietat de fruites i verdures presenten menys risc de carència en fibra i micronutrients. De la mateixa manera, el consum variat d'aquests aliments també es va associar a un estil de vida més saludable.

Quina és la millor fruita?

Un estudi elaborat per l'Escola de Medicina de Harvard i l'Hospital Brigham and Women's a Boston (Estats Units) també ha comprovat l'efectivitat de consumir fruita diàriament. Per validar aquesta feina, els experts de Harvard van prendre com a referència altres estudis previs. En aquest sentit, van analitzar la dieta de 100.000 adults durant un període de 30 anys.

Les conclusions parlen per si mateixes. Després de finalitzar aquest estudi, els investigadors van associar la ingesta de fruites i verdures diàries a un risc menor de mort. Entre tots els aliments estudiats, n'hi va haver un que va presentar un efecte més gran per allargar la vida de les persones que el consumien: la taronja.

Imatge de diverses taronges
Les taronges tenen molta vitamina C i altres antioxidants naturals | Getty Images
 

La vitamina C és la clau

També coneguda com a 'àcid ascòrbic', la vitamina C és essencial per a moltes funcions que duu a terme el nostre organisme. La principal és l'absorció del ferro.

Hem demostrat que la vitamina C reforça el sistema immunitari. A més d'ajudar a curar les ferides i conservar els vasos sanguinis, també és molt beneficiosa per al teixit connectiu.

Si hi ha alguna fruita que contingui una gran aportació de vitamina C, aquesta és la taronja. És ideal consumir-la a qualsevol temporada de l'any, ja que per cada 100 grams de taronja obtindrem el 90% d'aquesta vitamina.

Imatge d'un suc de taronja natural acabat de fer i amb un espremedor i closques de taronja al seu voltant
El suc de taronja té molta vitamina C i a més és deliciós. | Getty Images
 

Es pot consumir de moltes formes, essent el suc espremut la més habitual. També és molt adequada per a les dietes on l'objectiu és baixar de pes, ja que conté únicament 65 calories.

Les seves propietats antiinflamatòries, el seu baix índex glucèmic i el seu alt contingut en fibra la fan essencial per a la vida de l'ésser humà. Així que ja saps, si vols viure més... Consumeix taronges!