Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Imatge de dos gots amb orxata i canyella

Sorpresa pel que acaben de trobar els científics a l'orxata

Un benefici ocult a l'orxata la torna a alçar-se com el refresc de l'estiu

És refrescant, natural i deliciosa. L'orxata ha esdevingut una de les begudes imprescindibles de l'estiu. I ara amb més raó, ja que se li atribueixen beneficis ocults.

L'encarregat de descobrir-ho ha estat l'Institut d'Agroquímica i Tecnologia dels Aliments del Consell Superior d'Investigacions Científiques o CSIC. A través de l'estudi, s'han trobat beneficis relacionats de manera directa amb aquesta beguda tan típica de l'estiu. Pren-ne nota, i no deixis de prendre-la aquest estiu!

Què és l'orxata, la beguda de l'estiu?

L'orxata és una beguda refrescant que es prepara a partir de xufa, aigua, sucre i ingredients com la canyella o la llimona. En aquest sentit, el seu ingredient principal, la xufa, és un tubercle ja per si mateix amb diversos beneficis.

Primer pla d'un got ple d'orxata amb escuma i una palleta negra
L'orxata té diversos beneficis per a la salut | Getty Images

Entre ells, destaquen la seva aportació de vitamines C i E, així com antioxidants i minerals. Amb grans quantitats de fibra i enzims digestius, és un refresc que cobra popularitat cada estiu. I ara encara més després d'haver-se descobert nous beneficis.

Els nous beneficis que acaben de descobrir

Aquesta investigació del CSIC s'ha publicat a la revista 'Nutrientes' i s'ha fet amb 35 voluntaris. Aquests han consumit uns 300 ml al dia d'orxata no pasteuritzada (sense sucres afegits).

L'estudi va consistir a analitzar els microorganismes i la microbiota intestinal dels voluntaris. Abans i després del consum del refresc, es van prendre mostres de la femta. Després, es van analitzar a través de la seqüenciació de l'ADN microbià, cosa que ha donat lloc a treure resultats aclaridors.

Els efectes de l'orxata a la salut intestinal

Pels components de l'orxata, ja se'n coneixien els beneficis per a l'intestí. Tot i això, ara els científics espanyols ho han pogut comprovar. D'acord amb els exàmens realitzats, els microorganismes estudiats al procés van millorar.

Imatge d'una noia fent un cor amb les mans a sobre de la seva panxa
El consum d'orxata afavoreix la creació de bacteris beneficiosos per a l'intestí | Getty Images

En acabar la investigació, comptaven amb una major quantitat de bacteris beneficiosos per a l'intestí. Així doncs, els experts han determinat que el consum d'orxata natural incrementa la presència de bacteris com a Christenellaceae, Akkermansia o Clostridiales, entre d'altres. És a dir, millora la microbiota intestinal.

Els voluntaris van consumir orxata durant tres dies. I com a conclusió, en aquest curt espai de temps prenent-la, hi ha beneficis saludables importants. Tots ells, a més a més, similars als que apareixen amb la dieta mediterrània o a través de la vegetariana.

La importància de comptar amb una bona salut intestinal

En millorar la salut de l'intestí, l'orxata és una beguda molt interessant, ja que tenir cura d'aquesta part de l'organisme és clau per al seu correcte funcionament. Comptar amb un intestí saludable és vital. De fet, com a dada, el 70% del sistema immunitari de l'ésser humà es troba a l'intestí.

En cas de tenir una salut intestinal dolenta, es poden patir conseqüències com a la depressió, artritis o baix nivell d'energia. I a més a més, incrementa els problemes de tiroide, la confusió mental i afavoreix l'obesitat.

Altres consells per mantenir la salut de l'intestí

L'orxata és un aliment interessant de cara a millorar la salut intestinal, però tot i això, no és l'únic. De la mateixa manera, també ho són altres com els fongs, les verdures verdes, els fruits secs o les llavors. Així com els llegums, els grans integrals i les fruites acolorides.

Imatge de diversos grans de llenties de diferents colors a sobre d'una cullera de fusta
Els llegums contenen fibra i proteïnes vegetals | Getty Images

D'altra banda, els probiòtics també han de ser presents a la dieta. Es poden incorporar a través del miso, les olives o el tempeh. Els prebiòtics, com ara el porro, l'all o els espàrrecs, també són imprescindibles.

En definitiva, tenir cura de la salut intestinal és vital per al benestar general. Per beneficiar-te del que ofereix l'orxata, l'has de consumir natural, és a dir, sense sucres afegits i amb tot el midó. A més, has de complementar la seva ingesta amb aliments que tinguin cura de l'intestí com cal per aconseguir el resultat perfecte.