Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger
Dues persones donant-se la mà i en primer pla una imatge de diversos bitllets apilats

Hisenda ho avisa: els hereus que paguen més en rebre una herència a Espanya

Descobreix si ets un dels hereus a qui li toca pagar més impostos

Tot i que a l'hora de rebre una herència et pot canviar la vida per bé, cal saber que no tot és positiu. Aquesta implica el pagament de certs impostos a Hisenda com el de Successions i Donacions, que sol ser més elevat del que et pots pensar per a un tipus d'hereus.

Estem referint-nos a una classe de tribut, el més car, que un beneficiari es veu obligat a pagar a Hisenda. Fins i tot podem arribar al punt en què el que abonaràs a l'Agència Tributària és una quantitat més gran del bé que s'hereta. Últimament, el nombre d'herències rebutjades ha crescut de manera exponencial i ha denotat que moltes vegades és complicat afrontar aquest tipus d'impostos.

Para atenció als hereus que paguen més a l'hora de rebre una herència

Sobre aquest tipus de tribut, és cada regió on marca quina quantitat han d'abonar els hereus, segons el percentatge fixat a l'herència que s'ha rebut. I no cal perdre el focus que l'impost sobre successions i donacions ha estat rebaixat o fins i tot eliminat totalment en certes regions. Una és Balears.

Però, si ens fixem en altres comunitats, aquest impost és molt alt. I sobretot, per als parents llunyans d'aquella mena d'hereus que pateixen de valent a l'hora de rebre una herència.

Muntatge d´un senyor mirant cartes i una rodona amb bitllets d´euro
Compte si ets d'aquest tipus d'hereus perquè pots pagar un impost molt elevat | Getty Images

Des de l'OCU s'ha posat el focus en una guia que han tret a la llum per emprendre les millors tècniques per pagar menys per aquest tribut. Una sèrie de possibilitats que segur que, si has de rebre una herència, t'anirà genial.

L'OCU avisa de les estratègies que cal seguir per pagar menys per l'herència 

Per exemple, pots gastar-te els diners de l'herència en vida amb els familiars o bé rebutjar l'herència darrere dels fills o nets, donar en vida part del patrimoni als hereus o contractar una assegurança de vida.

Aquestes possibilitats fan que disminueixi el percentatge sobre el patrimoni rebut, que posteriorment hauran de pagar els hereus. Un impost d'Hisenda que pot arribar fins a un 40%, sens dubte un percentatge molt elevat en aquest cas.

La veritat és que quan un mort no té descendència o hereus directes, el més freqüent és que deixi tota la seva herència a 'parents llunyans'. Ens referim a nebots, oncles, germans o cosins.

Interior d'unes oficines de l'Agència Tributària amb una funcionària atenent un contribuent
Compte amb l'Agència Tributària perquè pots pagar fins a un 40% com a hereu | Europa Press

El pitjor de tot és que aquests seran els que més pagaran per l'impost sobre successions i donacions. Posem això de manifest perquè segons el que fixa cada regió i el grau de parentiu del beneficiari amb el difunt, l'import a pagar pot ser més gran o més petit.

Si el límit del valor del patrimoni que es rep no sobrepassa el que fixa la comunitat autònoma, s'ha de quedar lliure de pagar l'impost sobre successions. Estem parlant d'un límit que si ens fixem en els hereus anomenats col·laterals, és més elevat que en els directes, com són fills, avis, pares o nets.

Els hereus que paguen més són els nebots, cosins i oncles

Un altre aspecte que cal destacar és aquest percentatge que es marca sobre l'herència, ja que és molt canviant, segons les comunitats. Posem l'exemple d'Andalusia, on un hereu directe tributa per l'impost per successions i donacions un 1% del patrimoni rebut.

El que crida l'atenció és que els hereus que s'engloben al Grup III de consanguinitat, nebots, cosins i oncles, poden arribar a pagar un 45% en total. Sens dubte un percentatge desmesurat i que molts receptors de l'herència no volen pagar o no s'ho poden permetre.