Avui dia la inflació ens condiciona la cistella de compra a l'hora d'anar al supermercat. Aquesta situació pot tenir un impacte significatiu a l'economia i al benestar de les persones.
Si els preus dels productes i serveis essencials augmenten més ràpidament que els ingressos de les persones, aquestes poden tenir dificultats per pagar-los. A més, si la inflació s'accelera massa, pot generar inestabilitat econòmica i afectar negativament el creixement econòmic i l'ocupació.
Els llegums i les verdures fresques: n'apugen el preu
Al febrer, els llegums i les verdures fresques es van encarir un 11,2 % malgrat la rebaixa de l'IVA. En conjunt, aquests productes van pujar un 2 % respecte del gener. Alhora, acumulen un augment del 16,6 % respecte al mateix període de l'any anterior. A més, els preus de la fruita fresca i l'arròs també hi han pujat, fins a un 6 % en aquest darrer cas.
Tot i això, hi ha preus d'altres productes que s'han reduït sense abaixar-ne els impostos, per exemple: l'oli de gira-sol va caure un 8,5 % els dos primers mesos de l'any; la pasta, un 3 %; i la farina, un 2,7 %. El mateix efecte es pot veure al preu dels ous, que és lleugerament més baix, en comparació amb un augment del 3 % sota la tarifa plana.
Hi ha productes que es van salvar de la inflació sobtada: la roba, el calçat o les perruqueries van experimentar augments de preus molt menors. Això reflecteix les diferents formes en què cada sector va desplaçar els augments de costos a la principal font d'inflació.
L'èxit d'aquests serveis depèn de diferents factors, entre els quals destaquen: la qualitat oferta, la ubicació del negoci, el preu, l'atenció al client, la publicitat i la competència al mercat. En la mesura del possible, si aquests elements es gestionen bé, tindran èxit i atrauran una clientela fidel i satisfeta.
Quins costos preocupen més les famílies?
L'electricitat i el gas natural són els dos productes que més preocupen els consumidors espanyols els últims mesos. Tant pel seu pes en la despesa de les llars com per la seva evolució.
L'electricitat va augmentar un 72 % des de la meitat de 2021 fins al final d'any, amb un augment sorprenent de més del 80 % i el 100 % interanual a la primavera del 2022. Per la seva banda, els preus del gas natural no han parat de pujar: un 11,3 % el 2021 i un altre 10,6 % el 2022. En tots dos casos, a partir del gener de 2023, l'Institut Nacional d'Estadística (INE) va començar a incloure en el seu seguiment els contractes de mercat lliure. Això, previsiblement, reduirà la volatilitat dels seus índexs.
El preu de lloguer no disminueix
La pujada del preu de lloguer pot tenir un impacte significatiu a les persones que busquen llogar un habitatge, especialment si l'augment és significatiu o es produeix de manera sobtada. En alguns casos, els llogaters poden optar per buscar habitatges més assequibles en altres àrees o reduir les despeses en altres àmbits. Tot per fer front a l'augment dels costos d'habitatge.
És important destacar que, a molts països, hi ha lleis i regulacions que limiten l'augment del preu del lloguer, alhora que protegeixen els inquilins d'augments abusius. Aquesta normativa pot variar segons la jurisdicció i és recomanable informar-se'n per conèixer els nostres drets i opcions. De fet, els llogaters també poden buscar assessorament legal per comprendre els seus drets i opcions en cas de preus alts de lloguer.
NOVETAT WHATSAPP: Clica aquí per rebre GRATIS i en EXCLUSIVA les notícies més destacades de CATALUNYA al WhatsApp!