Targeta

Important avís a tots els que paguen amb targeta durant l'estiu: compte amb un detall

Els experts adverteixen que abusar de les targetes et pot sortir molt més car del que et penses

Ja era un mètode de pagament que cada cop tenia més adeptes des que es va popularitzar el 2014 a Espanya, i força abans a altres països d'Europa. L'ús de la targeta de crèdit i les seves variants encara més modernes (contactless amb dispositiu mòbil, transferència immediata o Bizum) sembla que ja dominen el panorama econòmic actual.

Més de la meitat de les persones rebutgen l'efectiu

Per si no n'hi hagués prou, la pandèmia de la COVID-19, que va iniciar el 2019, ha reduït encara més el flux de monedes i de bitllets en comerços, empreses i individus. Les últimes dades oficials recollides pel Banc Central Europeu el 2019 revelen que el 46% dels espanyols ja es decantaven pel pagament amb targeta, davant d'un 26%, que preferia pagar en efectiu. Tot i això, una enquesta realitzada pel Banc d'Espanya el 2020, en plena pandèmia, mostra que l'ús de la targeta ha augmentat fins a un 54,1%.

Euros
Amb les targetes i les aplicacions per pagar, el flux de l'efectiu s'ha vist reduït | GETTY IMAGES

La reducció de l'efectiu cada cop és més evident, i el debat entre els que prefereixen la tradicional moneda i els que ho paguen tot amb targeta és obert, i en plena expansió. Tot i això, ambdós mètodes de pagament tenen les seves limitacions i inconvenients. Ara, un nou límit màxim de diners a les targetes de crèdit podria prevenir un dels principals problemes d'aquest mètode de pagament.

Els experts adverteixen de l'ús de les targetes a l'estiu

Com ja s'ha dit, les targetes de crèdit, juntament amb les transferències via mòbil, han esdevingut el principal mètode de pagament. Tot i el seu ràpid i còmode ús, els economistes han advertit dels perills que pot suposar superar certa quantitat de diners amb aquestes. És per això que recomanen establir certs límits en l'ús i en el pagament amb targeta.

Més de tres targetes

L'entitat bancària Nu Bank i un equip d'economistes i d'experts han fet un estudi on s'ha arribat a la conclusió que tenir més de tres targetes de crèdit ens pot sortir car. Això és perquè un nombre excessiu de targetes diferents dificulta la gestió dels diners, arribant a perdre el control de les despeses diàries. És per això que recomana no superar aquest límit de targetes en cap cas.

Targetes
Un estudi revela que tenir i utilitzar més de tres targetes pot ser perillós | GETTY IMAGES

 

2 milions de targetes bloquejades

El mateix estudi també investiga quins és el màxim de diners que hem d'assignar a cada targeta. Per això s'han basat en unes dades del 2020, que revelen que, aquest any, hi ha hagut 2 milions de targetes bloquejades per impagaments. El risc d'arribar a ser un morós, moltes vegades, és el resultat dels cobraments addicionals que comporten algunes targetes, que poden arribar a suposar les mateixes despeses que genera el producte.

«El deutor pot passar a formar part d'un fitxer o d'una llista de morosos, sempre que es compleixin les condicions establertes per la llei perquè això passi. Fer front als deutes adquirits és una de les qüestions bàsiques per mantenir una bona salut financera», adverteix el banc BBVA.

El càrrec límit de la targeta

De vegades, per acomodar el pagament de càrrecs superiors a un import determinat, els bancs ofereixen l'opció d'ajornar el pagament en 3 o més terminis mensuals. Tanmateix, això està condicionat al càrrec límit de crèdit que hi hagi a la targeta. L'ajornament es pot sol·licitar després de fer el pagament, tant a la pàgina web com a l'App del banc, o al mateix instant de fer la compra al comerç.

Bizum
Durant els últims anys, Bizum s'ha convertit en un dels mètodes de pagament més utilitzats | CatalunyaDiari

Aquesta eina suposa un format de pagament diferent de l'habitual amb targeta de crèdit, sigui revolving o final de mes sense interessos, que s'aplica únicament als càrrecs amb els quals sigui possible. Però els experts ja adverteixen que això vol dir que l'ús del límit de crèdit ja està concedit.

Llegir bé el contracte del banc i estar atent a les actualitzacions

A més, recomanen informar-se de si aquest mètode d'ajornament és gratuït o si és que el nostre banc cobra un interès o comissió afegida. Això ho podem saber rellegint les condicions estipulades al contracte signat amb l'entitat bancària, o en alguna actualització que ens hagin comunicat. El Banc d'Espanya subratlla la importància de revisar sempre bé totes les clàusules del contracte i les modalitats de pagament del crèdit que la nostra targeta pot suportar.