Foto d'uns cotxes aparcats

Indemnitzen amb 9.000 € molts catalans que van comprar un cotxe entre 2006 i 2013

Una decisió judicial beneficia milers de conductors que van adquirir un cotxe

Els conductors catalans que hagin comprat un vehicle entre el 2006 i el 2013 podrien percebre una elevada indemnització. Es calcula que la quantitat oscil·laria entre els 2000 i els 9000 euros segons el preu del cotxe. Així ho contempla una sentència del Tribunal Suprem.

Pel que sembla, tant els concessionaris com els fabricants d'automòbils haurien pactat preus, una pràctica considerada il·legal. Entre els implicats hi hauria diverses marques i més d'un centenar de concessionaris. Aquests mètodes es van dur a terme al nostre país durant aquests 7 anys.

Se'l va conèixer com el Càrtel dels cotxes, i la investigació va arrencar el 2015. Va ser aquí quan la CNMC va decidir sancionar els principals fabricants per les seves aliances per a l'intercanvi d'informació. Tot plegat amb l'ànim de frenar el desenvolupament dels vehicles menys contaminants.

La quantia de les reclamacions podria arribar fins als 40.000 milions d'euros. La justícia s'ha encarregat de donar la raó als consumidors a través de diferents resolucions. Això està provocant que les firmes automobilístiques hagin de començar a complir aquestes sentències.

Com puc saber si estic entre els afectats i m'han d'indemnitzar?

Diferents organitzacions s'han encarregat de fer les reclamacions en representació dels usuaris. Per això, van posar en marxa diferents eines per comprovar si et trobes entre els perjudicats. En aquestes aplicacions caldrà emplenar la marca del vehicle, el model i l'any.

Foto d'uns cotxes aparcats.
Consulta si et trobes entre els perjudicats. | Getty Images
 

Darrere d'aquestes reivindicacions hi ha l'Agrupació d'Afectats pel Càrtel de Cotxes o l'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU). En cas de fer servir la calculadora d'aquesta entitat, et demanaran la marca, el concessionari i la data de compra. Per saber si tens dret a sol·licitar la reclamació, només t'has de dirigir al següent enllaç.

Les marques de cotxes que hi estan implicades

Resulta complicat concretar el nombre de vehicles que hi estan implicats, rot i que les diferents organitzacions estimen que aquesta metodologia va afectar milions de persones a Espanya. En total es van sancionar 21 fabricants de vehicles, 130 concessionaris i dues consultores, una cosa que suposa al voltant del 91% de la quota de mercat.

Entre les marques denunciades hi havia Audi, Alfa Romeo, BMW, Chevrolet, Chrysler, Citroën, Dodge, Fiat, Ford, Honda o Hyundai. També altres companyies com Jeep, Kia, Lancia, Mercedes, Mitsubishi, Opel, Nissan, Peugeot, Porsche, Renault i Seat. La llista es completava amb Skoda, Toyota, Volkswagen i Volvo.

Val a dir que algunes d'aquestes empreses ja no operen a Espanya. En aquesta classificació no es troba Mazda. En un primer instant va ser investigada, encara que al final va quedar absolta.

Falta saber què passarà amb els cotxes del grup Volkswagen. Es van deslliurar de la sanció milionària de la CNMC després que destapessin ells mateixos aquesta pràctica il·legal davant la justícia. Tampoc no està gaire clar el que passarà amb els vehicles de quilòmetre 0.

Com sol·licitar la indemnització?

Els afectats tenen l'opció de presentar una reclamació de manera particular o en grup. Plataformes com l'OCU o l'AACC han gestionat una demanda conjunta. En el cas dels primers, la seva denúncia englobava 160.000 consumidors.

Per optar a aquesta indemnització cal aportar una sèrie de documents. Entre ells, la factura de l'adquisició del vehicle o el resguard de la transferència del banc. Més senzill ho tindrem com més informació proporcionem.

Cotxes
La majoria de marques estan implicades en aquest frau. | Getty Images
 

A més, és important facilitar la fitxa tècnica de l'automòbil, on es concreten les dades, de manera que servirà de gran ajuda per conèixer si el vehicle es troba entre els perjudicats.

La mitjana de la indemnització podria oscil·lar al voltant dels 2500 euros, segons el càlcul del bufet d'advocats Cremades & Calvo-Sotelo. Tanmateix, la quantia estarà condicionada per l'informe pericial i l'anàlisi econòmica de cada vehicle.

En qualsevol cas, l'estimació que fan les organitzacions que porten aquest tràmit és una altra. Consideren que els conductors podran recuperar entre un 10 i un 15% del valor del cotxe, a la qual cosa se sumarien els interessos.