Logo Catalunya Diari
Logo Catalunya Diari
Logo Instagram CatalunyaDiari
Logo Messenger

Un 53% dels catalans ha patit l'impacte de la crisi sanitària per la Covid-19 en els seus hàbits de consum

Les dades s'han extret d'un informe impulsat per l'ACC, per tal de conèixer les afectacions principals sobre les persones consumidores

Un consumidor mirando las etiquetas de los productos del supermercado.
Un 40% considera que ha patit l’augment injustificat del preu d’algun producte o servei | Noel Hendrickson en Getty Images

L'Agència Catalana del Consum (ACC), ha impulsat recentment l'elaboració de l'informe  'Impacte de la crisi sanitària per la COVID-19 en els hàbits de consum de la població catalana'. Una anàlisi, per mitjà d'enquestes d'opinió, que tracta sobre les afectacions principals que han patit les persones consumidores a causa de l'estat d'alarma, també identifica el comportament durant el confinament i analitza possibles canvis i tendències de futur en el consum. L'objectiu d'aquest informe és el de fomentar la tasca de protecció i defensa dels drets de les persones consumidores.

L'informe extreu diferents dades de consum, una de les principals és que el 53% dels catalans ha patit afectacions en l'àmbit del consum per la crisi de la COVID-19. L'ACC s'ha mantingut al costat de la ciutadania durant tot l'estat d'alarma, a través de diferents campanyes i actuacions per tal de donar suport, resoldre dubtes i aportar solucions i seguretat als consumidors que ho han necessitat. Actualment des de l'Agència tenen la mirada posada amb l'impuls d'eines a l'abast de les persones consumidores, de les empreses, les entitats i les administracions i millorar-ne la informació, la formació i la sensibilització, amb especial incidència en els nous productes i serveis, les noves tendències del mercat i els nous hàbits de consum.

'Si estem informats, estarem més preparats per fer un consum més responsable i solidari'

En aquest marc, la directora de l'Agència Catalana del Consum (ACC), Beth Abad, ha destacat la necessitat de l'elaboració d'aquest informe, perquè 'en el marc d'aquesta crisi inèdita i de dimensions mundials, calia aquesta acció proactiva de recerca i innovació, eixos estratègics de l'Agència, per saber quin és l'impacte de la COVID-19 sobre els hàbits de consum  dels catalans'. Un informe 'que dona pas a un estudi qualitatiu que s'ha encarregat al grup de recerca Factor Humà, Organitzacions i Mercat (FHOM) de la Universitat Rovira i Virgili (URV) i analitzarà amb més profunditat el post confinament, com ha impactat la crisi econòmicament i socialment', ha anunciat la directora. També ha ressaltat que 'un dels drets fonamentals que tenen les persones consumidores és el dret a estar informats, si disposem d'informació del que està passant, estarem més preparats per fer tots un consum molt més responsable i solidari'.

D'altra banda la directora, ha assenyalat que les conclusions que s'han extret de l'informe permeten a l'Agència 'reorientar campanyes estratègiques a curt i mitjà termini, per tal de donar resposta a problemàtiques que ha recollit la mateixa enquesta.' 'Tornarem a recuperar la campanya de consum responsable, apostarem per potenciar fortament l'arbitratge i la mediació en consum, i treballarem en campanyes d'inspecció específiques en àmbits concrets per tal de defensar els drets  de les persones consumidores enfront d'engany  o estafes, entre d'altres', ha afegit Beth Abad.

Un 40% considera que ha patit l’augment injustificat del preu d’algun producte o servei

Les dades principals de l’informe indiquen que un 53% dels catalans ha patit almenys alguna afectació  en l’àmbit del consum, derivada de les mesures preses per fer front a la pandèmia. Un 7,5 % afirma que l’han enganyat o intentat estafar, mentre que un 40% considera que ha patit l’augment injustificat del preu d’algun producte o servei que ha adquirit durant el confinament.

De l’informe també s’extreu, amb relació als canvis en els hàbits de consum durant el confinament, que un 29% dels catalans ha augmentat la despesa en compres presencials, principalment en alimentació fresca i sobretot en supermercats i botigues de proximitat. També s’indica que el 31,1% ha decidit posposar alguna compra o despesa que tenia prevista abans de la crisi, tot i que, d’aquests, el 46% diu que la farà un cop acabi el confinament.

Pel que fa als hàbits de consum post-confiament, l’informe de resultats destaca que la por al contagi pot ser un factor que condicioni el consum de futur. A curt termini, un 73% considera que la por al contagi continuarà molt o força present en espais o esdeveniments que impliquen grans concentracions de gent, sobretot els concerts, el transport públic, els esdeveniments esportius o les festes populars. D’altra banda, apunta que el 42% dels enquestats aniran de vacances aquest estiu, tot i que el 15% canviarà els plans previstos inicialment. Podeu consultar  les dades de l'informe complet a través del web de l’Agència Catalana del Consum.