Gingebre

L'ingredient molt barat i ple de vitamines que frena completament els refredats

Sabies que possiblement tens un aliment al rebost que podria ajudar-te contra els refredats?

  El refredat comú, també anomenat rinitis infecciosa, és una infecció viral molt comuna del nas i la gola. Els metges diuen que és una condició autolimitada que segueix el seu curs normal. És més, la veritat és que, per a la majoria de les persones, els refredats són relativament inofensius, però tenen importants repercussions socials i econòmiques.

De fet, se'ls atribueix el 40% del temps de feina perduda i el 30% de l'absentisme escolar. Els símptomes normalment desapareixen després d'una setmana, però, de vegades, poden durar més, especialment en el cas dels nens.

El refredat, un problema molt comú

Com indiquen els experts, hi ha més de 200 virus diferents de refredat. Els més comuns són els rinovirus, que són responsables del voltant del 40% dels refredats en adults.

A més, la freqüència del refredat comú és més alta entre la tardor i els principis de la primavera. Es tracta de les èpoques en què les persones tendeixen a romandre en interiors, una cosa que facilita la propagació del virus.

Una dona mocant-se pel carrer
Quan les temperatures comencen a baixar, els refredats són molt comuns. | Getty Images
 

Curiosament, malgrat el seu nom, el refredat comú no es contrau per exposició al fred. Generalment, es transmet a través de les mans contaminades amb secrecions nasals, com estrènyer la mà d'una persona infectada i després tocar-se els ulls, el nas o la boca.

I també es pot transmetre per les fines gotetes que s'emeten quan una persona infectada esternuda o tus. La pregunta és, hi ha alguna cosa que puguem fer o prendre per prevenir un refredat? I per tractar-lo i reduir-ne els símptomes?

Quins són els símptomes del refredat comú?

Els virus del refredat envaeixen les membranes mucoses que recobreixen l'interior de la boca, la gola i el nas. Els símptomes apareixen quan les membranes mucoses infectades s'inflen o s'inflamen.

Aquests símptomes es desenvolupen durant un període d'aproximadament 1-3 dies i el refredat comú sol durar de 7 a 14 dies. I els més comuns solen ser:

  • Mucositat, nas congestionat
  • Esternuts
  • Febre lleu amb calfreds
  • Mal de gola o gola seca i aspra
  • Tos, generalment seca al principi

L'ingredient barat que serveix per tractar el refredat

Encara no s'ha trobat una manera de matar els virus que causen el refredat comú. El principal problema és precisament que es tracta de malalties causades per virus. Això vol dir que els antibiòtics no els combaten amb eficàcia.

Gingebre i una infusió
El gingebre es fa servir per preparar infusions. | Getty Images
 

De fet, fer repòs i descansar solen ser algunes de les mesures més útils a l'hora d'ajudar-nos a sentir-nos millor. Un altre remei casolà que dona bons resultats, sobretot per calmar el mal de gola, són les gàrgares d'aigua tèbia amb sal. Ara bé, els experts assenyalen que hi ha un ingredient baratíssim que pot fer autèntics miracles: el gingebre.

Què és exactament el gingebre?

El gingebre és un superaliment per excel·lència, ja que nodreix tant com guareix des de fa mil·lennis. El seu ús es remunta a més de 5.000 anys, tant a la medicina tradicional xinesa com a la medicina tradicional índia, Ayurveda.

Tradicionalment, el gingebre es fa servir per mantenir una bona salut i prevenir el cansament. Això és perquè és un dels aliments més rics en antioxidants, un excel·lent antiinflamatori i una bona font de vitamines i oligoelements.

Els beneficis del gingebre contra el refredat

Curiosament, aquesta arrel també és una medicina natural per combatre la febre i els refredats. Les infusions de gingebre són estupendes per reposar energies i començar el dia. El rizoma de la planta conté vitamines B, C i E, així com molts minerals i oligoelements que contribueixen a reduir la fatiga (magnesi, ferro, potassi...).

▶️ Vídeo del dia

També és ric en gíngers, uns actius antioxidants que són els responsables del seu lleuger sabor picant. La infusió de gingebre té, per tant, una acció 3 en 1: combat el cansament, enforteix l'organisme i el protegeix dels radicals lliures per mantenir-se saludable. Per això és una opció natural molt interessant per combatre els refredats.

Els tes de gingebre són molt fàcils de preparar. El sabor del gingebre combina bé amb molts altres aliments (llimona, mel, canyella...) i despertarà les teves papil·les gustatives. A més, quan consumeixis aquesta beguda gaudiràs de tots els beneficis del gingebre.